בלעדי לכלכליסט
רגע לפני החתימה עם וודסייד: תשובה נפגש עם גילה כדי לסכם פטור מהסדר כובל ל"לווייתן"
במסגרת עסקת הגז, חברת וודסייד האוסטרלית תרכוש מחר 25% ממאגר הגז הטבעי לווייתן בעבור כ-2.71 מיליארד דולר
בעל השליטה בקבוצת דלק, יצחק תשובה, נפגש השבוע (א') אישית עם הממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דיוויד גילה כדי לסכם את תנאי עסקת מאגרי הגז המתגבשת בין הצדדים לעניין מתן פטור מהסדר כובל למאגר "לווייתן". כך נודע ל"כלכליסט".
- מחלוקת בין תשובה למשרד האנרגיה על פיתוח לווייתן
- מנכ"ל וודסייד: "אם סוגיית המס על הגז לא תוסדר - עסקת לוויתן תעצר"
- האוצר קבע מתווה למיסוי מכירת גז ללקוחות זרים
מדובר בפגישה שלישית בין הצדדים מאז תחילת החורף, כאשר הפגישות הקודמות נערכו בנובמבר ובדצמבר האחרונים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", לפני כשלושה חודשים הגיעו הצדדים להסכמה עקרונית שתשובה ושותפתו למאגרים נובל אנרג'י האמריקאית ימכרו את מאגרי הגז הקטנים "תנין" ו"כריש", כך שהמשק הישראלי יקבל שחקן חדש יוכל להתחרות מול תשובה עצמו באספקת גז למשק.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בספטמבר 2011 הכריז גילה שנובל אנרג'י ותשובה עלולים להיות מוכרזים כבעלי הסדר כובל בתחום אפסקת הגז כיוון ששני הגופים מחזיקים בשני מאגרי הגז הכי גדולים שהתגלו מול חופי ישראל - מאגר "תמר" (כ-67% אחזקות לדלק ונובל), הוא מונופול מוכרז, ומאגר "לווייתן" (85% אחזקות לנובל ודלק), הוא ספק הגז העתידי של ישראל.
סגירת הקצוות בין תשובה וגילה מגיעה ימים ספורים בלבד לפני החתימה המיועדת של עסקת הגז הענקית במאגר לווייתן, במסגרתה וודסייד האוסטרלית תרכוש מחר 25% ממנו בעבור כ-2.71 מיליארד דולר ודילול חלקן של השותפות הנוכחיות.
ממשרד הממונה על ההגבלים סרבו להגיב.
נסגרה מסגרת המיסוי לייצוא גז
מכשלה רגולטורית נוספת שנפתרה היא מודל הפיתוח של מאגר לווייתן. רשות הגז רצתה שהשותפות שם יתחייבו לתוכנית פיתוח רחבת היקף ובנפח אספקה עתידי של כמעט פי 3 מהמשק. הנימוק - אפשרות חיבור עתידית של מאגרים חדשים לצנרת קיימת, מציאות שתקל ליצור מתחרים בשוק.
השותפות בלווייתן לא היו מוכנות לקבל את התנאי הזה בטענה שצרכי המשק לא גדולים כפי משרד האנרגיה חושב, ולכן אין צורך בהשקעה כ"כ גדולה. הפער בין הצדדים נאמד כרגע בכמיליארד דולר. תוקף רישיון מאגר לווייתן אמור לפוג היום, והפשרה המסתמנת היא פיתוח צנרת ומתקנים בהיקף של 130% מהביקוש החזוי במשק, תוך הבנה שלשוק המקומי יש עדיפות על ייצוא.
מגבלה רגולטורית נוספת שנסגרה אתמול (ג') היא הגעה להסכמה עם רשות המסים על שיעור המס שיקבע על ייצוא גז. מדובר במחירי העברה, הוא המחיר ששותפות הגז מוכרת לחברת הייצוא בכל מכירה של גז נוזלי ובאמצעות מתקן ימי צף (FLNG). החשש שחברות הגז ימכרו את הגז לחברה בת (חברת הייצוא) במחיר נמוך, וזו תייצא אותו במחיר גבוה כאשר המיסוי הסופי יגזר מנקודת המכירה הראשונה לחברת הבת.
המתווה החדש, שגובש על ידי מנכ"לית המשרד יעל אנדורן, קובע רק מודל כללי ולא מציב מספרים, אבל באוצר מסבירים שהמסגרת הכללית היא שהמיסוי יגזר מהמחיר ללקוח הסופי וביחס שונה לכל עסקה. עוד קובעים שם שמחיר הייצוא לה יהיה נמוך ממחיר המשק המקומי כדי למנוע העדפת לקוח זה על לקוח ישראלי. המחיר של המשק המקומי שנקבע יגלם ממוצע עסקעות שיחתמו בעתיד מול חברות ישראליות.
וודסייד האוסטרלית, שצפויה לרכוש מחר 25% ממאגר לוויתן בעבור כ-2.71 מיליארד דולר, רצתה לקבע שיעור מיסוי שיגלם לה 15 עד 17 אחוז תשואה על ההון של הקמת מתקן הייצוא, בעוד משרד האוצר ורשות המסים התעקשו על שיעור מס שיגלם תשואה של 10 12 אחוז תשואה על ההון.