מי מפקח על הכספים שגובים בתי הספר מההורים בכל שנה?
מבקר המדינה התריע, משרד החינוך רענן נהלים, אבל עתירה שהוגשה נגד חטיבת ביניים בפתח תקווה חושפת שוב כי בכל הקשור לשימוש בסכומי העתק שנגבים מההורים, הכל מסתכם ביכולותיו וברצונו הטוב של מנהל המוסד החינוכי
עתירה שהוגשה אתמול בבית המשפט המחוזי מרכז עשויה לעורר מאות אלפי הורים מתרדמתם. יקותיאל רמר, הורה לתלמיד בחטיבת הביניים אחד העם בפתח תקווה, ביקש מהנהלת בית הספר את הדו"חות הכספיים לשנים 2011–2013, כדי להבין כיצד משתמשים בכספי ההורים.
פניות חוזרות ונשנות שלו לבית הספר ולעירייה העלו חרס, ובית הספר לא הציג את הדו"חות. בסופו של דבר ניתן דו"ח אחד, לשנת תשע"ב, ולפיו ביתרות בית הספר אפשר למצוא כ־17 אלף שקל. על פי משרד החינוך, בית הספר צריך להחזיר להורים את היתרה, אך כיוון שמדובר בסכום קטן - כך טען בית הספר - שמסתכם בכמה עשרות שקלים לילד, היא תועבר כתרומה לבית הספר.
סכום נוסף שצוין בדו"ח, כ־180 אלף שקל, נרשם כתרומה שמקורה לא ברור, וגם יעדיה. רמר סיפר כי במהלך פגישה עם חברי ועד ההורים, עלה כי יש פער בין מה שמוצהר להורים על ידי החטיבה בנוגע לשימוש בכספים אלו, לבין השימוש שנעשה בפועל. "האסימון נפל לאט, והתחלתי לשאול שאלות. הוציאו, למשל, כסף על עיתונים באנגלית לתלמידים, ולא ראיתי קבלה. בשנה שאחרי אמרתי שאלו תשלומי רשות ואיני רוצה לשלם על עיתונים כי ילדים לא באמת קוראים אותם. אז גם נחשפתי לאיומים ולעונשים שסופגים תלמידים שהוריהם לא העבירו תשלומים".
תשלומי ההורים כיום עומדים על מאות ואלפי שקלים בשנה, בהתאם לגיל הילד. למעט במקרים כמו שיעורים שאינם חלק מתוכנית הלימודים, טיול או הצגה שבהם ניתן לדעת בוודאות שהתקבלה תמורה לתשלום, להורים אין מידע לאן מועבר שאר הכסף, ואם נשאר עודף. מבקר המדינה כבר התריע בדו"ח מ־2012 על יתרות של כמיליארד שקל שנמצאות בבתי הספר, שעושים בכסף כרצונם. בדו"ח נכתב כי "ב־80% ממוסדות החינוך שבוקרו נמצאה חריגה בסעיף גבייה אחד או יותר".
תשלום החובה היחיד המותר על פי משרד החינוך הוא 49 שקל לתלמיד לביטוח תאונות אישיות. בתשלומי הרשות ניתן למצוא סל תרבות, טיולים, מסיבות והשאלת ספרי לימוד. בסך הכל מאושר לבית הספר לגבות עד 556 שקל לכיתות א'־ב' ועד 1,388 שקל בכיתה י"ב. על הסכום שוועד ההורים הכיתתי יכול לגבות אין הגבלה.
את העתירה הגיש רמר באמצעות עו"ד סאני כלב מהמרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן. לטענת כלב, "הנתונים מראים שמשרד החינוך מגלה אוזלת יד בטיפול בגבייה פסולה. על מוסדות החינוך להבין שכספים אלו אינם קניינם הפרטי, ושעליהם להיות שקופים כלפי ההורים".
ממשרד החינוך נמסר: "העתירה טרם התקבלה. חוזר מנכ"ל משרד החינוך קובע כי מוסדות מחויבים להגיש דו"ח כספי באשר לגבייה מההורים. על פי החוזר, כספים שנותרו בחשבון הבנק יוחזרו להורים".
מעיריית פתח תקווה נמסר: "כאשר נקבל את העתירה נלמד אותה".