חקר ביצועים: גליון הערכה שבועי
סרטונים במיליארד דולר, הופעת הרוק היקרה בישראל, מוסקבה מחוץ ל־G8, עתירה נגד התשלומים לביה"ס, מי ישלם על ניהול כפול, דו"חות הפנסיה מגיעים, בשולי נתוני התעסוקה,המע"מ על דירה ראשונה בוטל
יוטיוב
הגדולים סוף סוף מבינים
ענקית הבידור דיסני, האמא הגדולה של המיינסטרים, הכריזה השבוע כי תשקיע כמעט מיליארד דולר בקניית Maker Studios, האולפנים הגדולים ביותר להפקת סרטוני יוטיוב, שלהם 380 מיליון מינויים ו־5.5 מיליארד צפיות בחודש. כמו בלא מעט תחומים אחרים בשנים האחרונות, אגב, דרימוורקס היתה שם קודם, כשבשנה שעברה קנתה את AwesomenessTV (תמורת 33 מיליון דולר "בלבד"). מדובר בעסקאות שבהן כל הצדדים מרוויחים: התאגידים זוכים לדריסת רגל באחד מהתחומים החמים בעולם הבידור; האולפנים הקטנים מקבלים משאבים אדירים, ידע וכלים אחרים שילמדו אותם איך להמיר את הפופולריות להון; ויוצרי היוטיוב מקבלים סוף סוף את ההכרה הראויה שתחום פעילותם הוא לא איזה תחביב גיקי של חסרי חיים, אלא חלק לגיטימי ומשמעותי מתעשיית הבידור המודרנית.
עומר כביר
הסטונס
מה עם פטור ממע"מ?
בחודשים הקרובים ניאלץ להצטמצם קצת בקניית מזון ובצריכת החשמל. אנחנו חוסכים להופעה של הרולינג סטונס. 700 שקל לכרטיס לפשוטי העם על הדשא (2,850 שקל לאלפיון ה־VIP) הופכים את ההופעה המדוברת של הקיץ לאירוע היקר אי פעם בישראל, יותר ממדונה, דילן ואפילו פול מקרטני. אבל במדינה שבה לא מפסיקים למכור דירות ו־1.6 מיליון שקל נחשב מחיר סביר לדירה עממית לזוג צעיר, למפיקים כנראה לא תהיה בעיה למלא את פארק הירקון. ובכל זאת, צריך לעזור גם לזוגות פחות צעירים, נגיד, בני 65 עד 80, אלה שגדלו על הסטונס והפכו אותם למי שהם. למה שגם הם לא ייהנו מאיזה פטור ממע"מ? מאיר כהן, שר הרווחה, זה יכול להיות הכרטיס שלך לבחירות הבאות, והכרטיס שלנו להופעה גדולה.
גבי קסלר
המשבר עם רוסיה
כשרוצים, יכולים
מנהיגי האיחוד האירופי, בחזית אחת עם ארצות הברית, איימו וגם קיימו: השבוע הם השעו את רוסיה מארגון שמונה המדינות המתועשות (G8) וביטלו את השתתפותה בפסגה השנתית שהיתה אמורה לארח ביוני. במקום בסוצ'י ייפגשו המנהיגים בבריסל כדי לדבר, בין השאר, על היחסים עם רוסיה. שעות ספורות לאחר ההכרזה הדרמטית הקרמלין כבר פרסם הודעה רשמית שבה הביע רצון עז לשמור על יחסים טובים עם ה־G8. במילים אחרות: הסנקציות עובדות. עכשיו רק צריך שהמערב ילמד שכשהוא רוצה הוא יכול.
תמר טוניק
תשלומי ההורים
עוד נדבך בהתעוררות
כמה אתם משלמים עבור ניהול הפנסיה שלכם? עבור ניהול חשבון הבנק? אלו סכומים גדולים שמשלם כל אדם בימי חייו, ובכל זאת רמת הידע של הצרכנים אפסית. כי אלה גופים מתוחכמים, שיכולים לסרבל את העניינים ולהבהיר לנו ש"זה מסובך". וכמה אתם משלמים לבית הספר של הילדים? זה דווקא סכום שרוב ההורים יודעים לנקוב בו במדויק. אבל גם אז הם לא יודעים לאן הולך הכסף, כפי שהתברר השבוע מעתירה שהגיש הורה, ובמקביל בדיקות של משרד החינוך העלו כי יש חריגות ברורות בשימוש שעושים בתי הספר בכספי ההורים. נכון, אלה לא סכומים גדולים, אבל בימים שבהם ההכנסה לא גדלה אבל הכל מתייקר גם הדרישה לדעת לאן הולך כל שקל שאנחנו משלמים למסגרות החינוך של הילדים היא משמעותית, והיא עוד נדבך במאבק החשוב כל כך על שקיפות מוסדית וידע אזרחי.
גולן פרידנפלד
סלינגר
פשרה זה רע
המפקחת על הביטוח דורית סלינגר ושר הכלכלה נפתלי בנט סיכמו השבוע כי בעוד במסלולים פנסיוניים מסוימים כפל דמי הניהול יוגבל ל־0.25%, במסלולים אחרים לא תהיה הגבלה, והם יהיו פתוחים בפני חוסכים שיסכימו לשאת בתשלום גבוה בתמורה לסיכוי לתשואה עודפת, דרך השקעות בקרנות פרטיות שיגבו את דמי הניהול. המכשירים הפנסיוניים גם ככה מסובכים מאוד להבנה, והנה, במקום לפשט את העניינים ולהקל על המערכת, הרגולטורים בחרו הפעם לסבך אותה. עכשיו מחובתם לוודא שברירת המחדל פועלת לטובת החוסכים, שהצעד האקטיבי הנדרש הוא לעבור למסלול היקר ולא לצאת ממנו. במילים אחרות, אם החוסך לא הצהיר מפורשות שהוא רוצה לשלם יותר, הדיפולט הוא שישלם פחות. וכן, זה יהיה כרוך בעוד מאבק עם מנהלי הפנסיות.
אתי אפללו
הטעויות
על חשבוננו
בואו נעזוב לרגע את האומה לגורלה ונתייגע בזוטי דברים. השבוע עיינתי בשלושה דו"חות שנתיים ל־2013 של שלוש קרנות גמל ופנסיה שונות, שלי ושל קרוביי. יש להניח שגם אתם קיבלתם דו"חות כאלה, ומותר לנחש שלא קראתם את האותיות הקטנות. גם אני דילגתי עליהן. אבל דווקא באותיות הגדולות נמצאו בקלות טעויות מעצבנות. בקרן אחת נעלם לו אחד מחודשי השנה, אף שהסכום המלא הועבר לקרן במועד. גם בקרן השנייה נעלם חודש, ובחודש אחר התגלה סכום קטן מזה שהועבר לקרן. ואילו בקרן השלישית דמי הניהול צמחו לתפארת בלי אזהרה מוקדמת. דו"חות פנסיה וגמל הם לא חומר קריאה מעורר השראה, אבל אם לפי המדגם הקטן והאקראי הזה כל הטעויות היו לרעתנו - כדאי גם לכם לבדוק את הדו"חות שאתם מקבלים בימים אלה.
יואל אסתרון
עבודת נשים
צריך לדבר על זה
25.4 אלף משרות חלקיות הצטרפו לשוק העבודה בינואר, 98.8% מהן של נשים. נשים הן גם כשני שלישים מ־114 אלף המועסקים חלקית שלא מרצון, אלה שרוצים משרה מלאה אבל לא מוצאים כזו. 36% מהנשים עובדות במשרה חלקית, כפול משיעור הגברים. משרה חלקית זה לא בהכרח רע, אבל הנתונים מצביעים על חברה שבה ברור מי משני המינים הוא המפרנס ומי המפורנסת, מי מפתח קריירה ומי עובדת במשרה חלקית. לא תמיד, לא כולם, אבל ברבות מהמשפחות זה מובן מאליו. האבטלה עולה, האבטלה יורדת, אבל הנתונים גם מספרים סיפור על בעיה עמוקה בהרבה, שחייבים להתחיל לתת לה את תשומת הלב הציבורית הנדרשת.
מיקי פלד
שנת התקציב הבאה
מאיפה הכסף
הי, שר האוצר, זה אנחנו, הציבור. סחתיין על העניין הזה עם המע״מ 0% על הדירות. באמת, מאוד יפה. אנחנו רק שאלה, שר האוצר. העניין הזה, מי בדיוק הולך לשלם אותו? לא, פשוט... רק רצינו לדעת. שלום חנוך אמר פעם שאנחנו מטומטמים ולכן נשלם. אלא שמאז אפילו שלום הזדקן ואנחנו התבגרנו, ובכל זאת היינו רוצים לדעת. ואם אנחנו כבר מדברים, אולי גם תסביר לנו רגע איך כל המספרים הולכים להסתדר. כי חילקת פטור ממע"מ, ואמרת שלא תעלה מסים, וחתמת על הסכם עם ההסתדרות שתיתן לעובדים תוספות והבטחת תוספת גם לתקציב הביטחון. אז רק רצינו לדעת, שר האוצר, מי הולך לשלם את כל זה בשנה הבאה? לא שאנחנו קטנוניים או משהו. אבל תבין, בפעם האחרונה שהממשלה שלנו הבטיחה לנו דברים, והבטיחה והבטיחה והבטיחה והבטיחה, זה נגמר בגירעון כפול מהמתוכנן, קיצוץ קצבאות והעלאות מסים. אז תרשה לנו הפעם לא להאמין.
שאול אמסטרדמסקי