$
בארץ

דירקטורית לשעבר בהדסה: "המדינה ידעה על הרעות החולות ובחרה להתעלם"

לפי עדותה של עו"ד תמר בן דוד בפני הצוות לבדיקת המשבר בבית החולים, המדינה ידעה על כשלי הניהול במוסד, ואחריותה "לא פחותה מזו של המנהלים"

מיקי פלד 10:4401.04.14

המדינה ידעה על כשלי הניהול בהדסה ועל המשבר התקציבי של מערכת הבריאות אך בחרה להתעלם, כך האשימה השבוע עו"ד תמר בן דוד, דירקטורית לשעבר בבית החולים הדסה ולפני כן מנהלת רשות החברות הממשלתיות במשרד האוצר. בן דוד העידה בפני צוות שמינתה שרת הבריאות יעל גרמן לבחינת המשבר בבית החולים. בצוות, בראשותו של מנכ"ל בזק לשעבר, אבי גבאי, חברים גם שני נציגים של משרד האוצר ושניים של משרד הבריאות בנוסף לנציגת ציבור אחת. גרמן מינתה את גבאי לחקור לא רק מה גרם למשבר בבית החולים אלא גם איך למנוע אותו.

בן דוד כיהנה בדירקטוריון הדסה במשך שמונה שנים מאז 1996, לאחר שפרשה מהאוצר. לדבריה, עיקר האשם על מצבה של הדסה נופל על כתפי הממשלה, אך היא גם לא חוסכת עקיצות מההנהלה הנוכחית של ארגון נשות הדסה ושל המנכ"ל, אביגדור קפלן. במכתב שהעבירה לועדה בנוסף לעדותה היא כותבת כי הקפאת ההליכים והגרעון הצפוי בו, שעשוי להביא את הדסה עד כדי פירוק, אירעו "למרות הניהול המקצועי החדש, שלא חדל מלהשמיץ את קודמיו. גם מנהלים אלה, מתברר, אינם קוסמים".

 

שרת הבריאות יעל גרמן. מינתה את צוות הבדיקה שרת הבריאות יעל גרמן. מינתה את צוות הבדיקה צילום: עמית שעל

 

עם זאת, עיקר החצים מופנים למדינה. לדבריה, הטקטיקה של הקפאת ההליכים לגבי הדסה שננקטה ביוזמת משרדי האוצר והבריאות היא "מכוערת". בן דוד מציינת אל הבראת אל על בה היתה מעורבת, שם המדינה הזרימה כסף רב וערבויות בנקאיות והעובדים ויתרו על חלק גדול משכרם. עם זאת, יצויין כי אל על היתה אז חברה ממשלתית, בעוד הדסה היא לפחות ברמה המשפטית גוף בבעלות פרטית, גם אם הוא מספק שירותים ציבוריים והכנסותיו מושפעות במידה רבה מהחלטות רגולטוריות ותקציביות של המדינה.

 

לדבריה, המדינה ידעה כל הזמן מה המצב בהדסה ובחרה באופן מודע שלא לפעול בנידון: "לא ידעתם בזמן אמת על המשבר הכספי של ארגון הדסה ב-2008, שגרם להקטנת התמיכה השוטפת (מצד ארגון נשות הדסה - מ"פ) במחצית? לא ידעתם את כשלי מבנה הבעלות והניהול הייחודיים להדסה? לא התריעו בפניכם על כל הרעות החולות, במשך שנים, ואתם המשכתם בהתעלמותכם? לא ידעתם על השיטה בה אתם מתקצבים באופן גרעוני את מוסדות הבריאות במדינה, שיטה אשר גורמת לניהול כספי 'מתגלגל' עד למשבר הבא? לא ידעתם שזכותכם לדרוש כל מבנה ניהולי הנראה לכם, כנגד תמיכות ממשלתיות?".

 

בן דוד סיכמה את עדותה בכך שהמדינה ידעה על המצב ולכן האחריות שלה למשבר בהדסה לא "פחותה, מאחריות המנהלים, הבעלים והדירקטורים לדורותיהם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x