ועידת הנגב
סטפן בורגס: "עלינו להתייעל כדי שנוכל לשרוד"
מנכ"ל כיל השיב לעובדי רותם אמפרט, שקטעו את דבריו וקראו לו להתפטר במהלך ועידת הנגב. לדבריו, ראשי הוועדים מארגנים שביתות אבל לא מוכנים לקחת אחריות על המעשים שלהם ופוגעים בחברה
עומק המשבר בין הנהלת כיל לעובדיה התברר היום (ג') במהלך הוועידה הכלכלית המרכזית בנגב בבאר שבע. עם עלייתו של המנכ"ל סטפן בורגס לבמה פתחו עובדי רותם אמפרט בקריאות בוז רמות וקראו לבורגס להתפטר, על רקע הקיצוצים המתוכננים בחברה ושביתת העובדים.
- רוני פלמר: "הנחה במע"מ על דירה ראשונה לא תעזור. עדיף להשקיע הכסף בנגב"
- נפתלי בנט: "ההזדמנות הגדולה ביותר לעסקים במזה"ת היא בנגב"
- פאלו אלטו או פאטה מורגנה
הקולות שנשמעו בהפגנה שנערכה מחוץ למשכן אמנויות הבמה בבאר שבע, הגיעו גם לתוך האולם: "הוא בא להרוס את הנגב, להרוס משפחות", נשמעה קריאה מתוך הקהל כשבורגס התיישב על הבמה. סופי שולמן, עורכת מדור שוק ההון של כלכליסט, פתחה בשאלה תואמת לאווירה באולם ותהתה האם בורגס מסתובב בימים אלו עם שומר ראש. בורגס התחמק מתשובה לשאלה אך ציין ש"לצערו יש אנשים רבים שהפכו אלימים בימים האלה". בהערה שלא ברורה מידת האירונית שלה, בורגס הדגיש שאף שהוא מגנה את האלימות, הוא "גאה שיש חמשת אנשים אלפים שנלחמים עבור כיל. "זה סימן שאנשים חיים ונלחמים עבור החברה שלהם" הוא אמר.
לבקשתה של שולמן, בורגס פרש את השקפת עולמו על מצב העניינים הנוכחי בקרע בין כיל לעובדי רותם אמפרט. "רותם היא חברה שנמצאת בקשיים, וכולנו נלחמים על ההישרדות שלה". בנקודה זו צעקו העובדים באולם את עלות שכרו של בורגס. המנכ"ל גלגל את האחריות לעתידה של רותם אמפרט לפתחה של הממשלה, והצהיר כי אם יתקבל אישור כרייה בשדה בריר, כיל תשקיע "500 עד 600 מיליון שקל ברותם".
בשלב זה הופסק הראיון ובורגס החליט לענות על שאלה שהופנתה אליו מהקהל: מדוע כיל מנהלת מאבק עם הממשלה על גב העובדים? בתגובה לשאלה, בורגס הסביר ש"יש שני נושאים שקשורים אחד לשני, יש לנו בעיה קשה של תחרויות שלמרבה הצער נוגעת גם בנושא של עלויות העבודה. ברגע שהעסקים שלנו יהפכו לתחרותיים נוכל להשקיע יותר בחברה".
בורגס הוסיף גם כי "יש לנו אופק צמיחה של יותר ממיליארד דולר, ולא נוכל לממש אותו אם לא נהיה תחרותיים, אחרת הכסף ילך למקומות אחרים".
שאלה נוספת שהופנתה לבורגס מהקהל נגעה למוסריות של התנהלותה ובתגובה אליה בורגס אמר ש"אחת החוויות הקשות של מנהל היא לפטר עובדים, אבל הסכנה היא שאם לא אעשה את זה עוד כמה שנים זה יתברר כצעד פחות מוסרי כי החברה תיסגר". עם התגברות קריאות הביניים והבוז, בורגס החליט להוריד את הכפפות הפנה אצבע מאשימה כלפי ועדי העובדים בכיל, וטען ש"אחד ממנהיגי הוועדים ביקש השנה להגדיל השנה את הבונוס שלו - ראשי הוועדים מארגנים שביתות אבל לא מוכנים לקחת אחריות על המעשים שלהם, הם פוגעים בחברה ואחר כך באים ומבקשים בונוס".
האשמה נוספת הפנה בורגס כלפי מקבלי ההחלטות, שלדבריו תומכים במתן אישור הכרייה בשדה בריר, "אבל אין להם אומץ לקבל את ההחלטה הזו מבחינה פוליטית".
בתגובה לשאלה על תוכניות עתידיות של כיל להעביר את פעילותה לחו"ל, הדגיש בורגס ש"כיל היא חברה ישראלית ותישאר כזו, אבל היא גם חברה גלובלית. חלק מהצמיחה של החברה לא תתרחש בישראל פשוט מפני שישראל היא מדינה קטנה". הראיון הסתיים ובורגס ירד מהבמה לקול קריאות בוז מהקהל. בדרכו החוצה הוא נעצר ושוחח עם העובדים. משה חדד, יו"ר ועד העובדים של רותם אמפרט, אמר לבורגס ש"רותם חייבת לחזור לעבודה מלאה, אנחנו העובדים כבר שילמנו את המחיר, 200 אנשים פוטרו בשנה שעברה".
בורגס ענה לחדד שהחזרה לעבודה ברותם אמפרט "נמצאת בידיים שלו". עובד אחר אמר לבורגס ש"המנהלים שלך לא אומרים לך את כל האמת, שב איתנו, דבר איתנו", הוא ביקש. לקריאה הזו בורגס בחר שלא להגיב והמשיך בדרכו אל מחוץ לאולם.
ל"כלכליסט" נודע כי לאחר שבורגס יצא מן האולם הוא שוחח במשך כעשר דקות עם יו"ר ועד העובדים משה חדד.
חדד מסר ל"כלכליסט" שבשיחה עם בורגס הוא ציין בפניו כי העובדים מעוניינים להיות שותפים לתהליך ההתייעלות ברותם אמפרט וכי הם כבר ביצעו את שנדרש מהם במסגרת התהליך. חדד תיאר את הרגשתו בסיום השיחה כ"אופטימיות זהירה" ואמר כי הוא מקווה שהיא תוביל בסופו של דבר לסיום סכסוך העבודה ברותם אמפרט.
מכיל נמסר שבורגס אמר לחדד: "אין סיבה לשביתה והעובדים אינם צריכים לשבת בבית לפני חג הפסח. ניתן להגיע מהר מאוד להסכם דרך משא ומתן שצריך להתחיל מיד ולא להסתיים עד שנגיע להסכם - זאת חובתנו ואחריותנו".