קפיטליזם 3.0
כדור מתגלגל: הנזקים של תעשיית הבשר
דו"ח חדש של המרכז לגיוון ביולוגי באו"ם מראה שתעשיית הבשר למאכל אחראית להרבה יותר מהרג פרות ועופות
1. סביבות אקולוגיות נכחדות - מצמצמים את שטח המחיה באמזונס
מגדלי ומשווקי הבשר בשלהם. לא מטרידים אותם נתוני הגזים הרעילים והמים, כמו שלא מטרידה אותם העובדה ש־70% מכלל יערות העד באמזונס שנכרתו בעשור האחרון משמשים לגידול בשר. ד"וח של המרכז לגיוון ביולוגי שהתפרסם בשבוע שעבר מצביע על התעשייה הזו כאחת האחראיות הראשיות להכחדה של מינים ברחבי העולם. אבל לא רק מינים אלא סביבות אקולוגיות שלמות. זיהום חקלאי, ובראשו 500 מיליון טונות של הפרשות, הוא האיום הגדול בעולם על איכות מקורות המים על פי הגוף הסביבתי של האו"ם.
2. חיות הבר נדחקות לפינה - דב הגריזלי והזאב האפור נעלמים
בארה"ב למשל הצליחה התעשייה להכחיד כמעט לחלוטין את דב הגריזלי והזאב האפור, והדו"ח מגלה שהמתנגדת העיקרית למאמצי הצלה של המינים הללו היא שדולת תעשיית הבשר. בעולם התעשייה הזו מאיימת על 14% ממיני החי ועל 33% ממיני הצומח, בדרך לפיתוח שטחי גידול חדשים לעדרי הענק שאותם מבקש העולם לאכול. השטחים החדשים הללו דוחקים מינים לשטחים קטנים יותר, וכשטורפים פונים במצוקתם לצוד את הבקר, הם מגלים שקיות רעל על צווארם של ראשי בקר, או שהם ניצודים ממסוקים באדיבות משרד החקלאות האמריקאי.
3. מסירים היכחדות מהצלחת - הצרכנים מפחיתים בשר בשליש
המרכז לגיוון ביולוגי מביא את הנתונים האלה כחלק מקמפיין שנקרא "הסר את ההיכחדות מהצלחת שלך". במסגרת הקמפיין הזה, הצרכנים מתחייבים ללכת בדרך שהיא הסיוט של תעשיית הבשר: להפחית בשליש לפחות את צריכת הבשר החודשית שלהם. מה ירוויחו בתמורה? חיסכון של כמיליון ליטר מים בשנה, שחרור של 400 מטרים מרובעים של אדמה, וחיסכון בגזי חממה המקבילים לנסיעה של 4,300 קילומטר. אה, והבריאות כמובן. אבל אולי יש גם פתרונות אחרים מלבד צמצום צריכת הבשר הפרטית.
4. העתיד בבשר המלאכותי - ההמבורגר שצמח בצלחת פטרי
אחד הפתרונות האפשריים לבעיה הוצג באוגוסט האחרון, אז נמכר ההמבורגר היקר בעולם תמורת 325 אלף דולר. ההמבורגר הזה הגיע ממעבדה שבה גודל באופן סינתטי בצלחת פטרי. אבל אם הוא יצליח באחד הימים להפוך למוצר מן השורה, כמקור עיקרי לבשר שלנו, הרי שמחקר מאוקספורד צופה כי תעשייה כזו של בשר מלאכותי תפחית את גזי החממה שהסקטור משחרר ב־96%, תקטין את צריכת אנרגיה ב־45%, ותשתמש ב־1% בלבד מהאדמה שנדרשת כיום וב־4% בלבד מהמים שנדרשים לגידול בשר למאכל.