הפתח לשחיתויות ברשויות המקומיות רק גדל מאז הולילנד
חמש שנים לאחר התפוצצות הפרשה שבמסגרתה יזמי נדל"ן שילמו שוחד לעיריית ירושלים כדי לקבל אישורים חריגים לבניית פרויקט הולילנד, הסמכויות שניתנות לוועדות התכנון המקומיות רק גדלו ואיתן הפוטנציאל לאי־סדרים ולשחיתויות נוספות
פרשת הולילנד חשפה במלוא העוצמה את הבעייתיות המובנית בתחום התכנון והבנייה ברשויות המקומיות. לפי כתב האישום, יזמי פרויקט המגורים בירושלים נתנו טובות הנאה בהיקף של מיליוני שקלים לבכירים בעירייה כדי שיפעלו לשינוי ייעוד הקרקע, להגדלת אחוזי הבנייה במתחם ולצמצום העלויות של היזמים.
- אולמרט הורשע בקבלת שוחד: "עד המדינה קנה את שירותיו"
- ההתרסקות הכלכלית בהולילנד: היזמים הפסידו 53 מיליון שקל
- עלילות המאכר בבית המשפט
לראיה, הליכים משפטיים הנוגעים לאי־סדרים בתחומי התכנון והבנייה התנהלו בשנים האחרונות נגד בכירים בעיריות ובוועדות המקומיות של הערים בת ים, יהוד, חדרה וראשון לציון. ההסתבכויות הללו מבטאות בין היתר את הלחצים המופעלים על ראשי רשויות מקומיות וועדות מקומיות מצד קבלנים ויזמים.
לא מטפלים בניגודי העניינים
ריכוז כוח נדל"ני כה רב ברשויות המקומיות הוא מסוכן, שכן בסופו של יום ראשי הרשויות הם אלה שיושבים בפועל על ברז הבנייה בישראל: הם יוזמים תוכניות בנייה ומקדמים אותן בוועדות התכנון, ויש להם השפעה רבה על מספר יחידות הדיור וגודלן ועל צפיפות השכונה. הם אלה שבסופו של דבר מעניקים היתרי בנייה לפרויקטים וטופסי אכלוס לבניינים חדשים.
אבל במקום לטפל בבעיה, מאז שנחשפה לראשונה פרשת הולילנד קידמה המדינה כמה מהלכים שדווקא מעניקים לוועדות המקומיות סמכויות גדולות יותר. ברפורמת הפרגולות, שמוביל שר הפנים גדעון סער ועומדת לפני קריאה שנייה ושלישית בכנסת, יוענקו לוועדות התכנון המקומיות סמכויות חדשות בעיקר לתוכניות מגורים קטנות, וסמכויות לניהול שטחי ציבור ולהוספת זכויות בנייה, כדי להוריד עומס מוועדות התכנון המחוזיות האטיות.
המאכערים פה כדי להישאר
בעיה נוספת שעולה מכתב האישום היא שיטת המאכערים - האנשים שלהם יזמים משלמים כסף כדי שיזרזו עבורם הסדרים בירוקרטיים, כפי שהוכרע שעשה דני דנקנר כדי לקדם שינוי ייעוד קרקעות לחברת תעשיות מלח לישראל, שבראשה עמד, במינהל מקרקעי ישראל.
שיטה זו עדיין קיימת, ולפי הערכות גורמים מקצועיים לא ניתן יהיה להעלים אותה באופן מוחלט כל עוד בוועדות התכנון המקומיות יושבים גורמים שמונו לתפקידם בהתנדבות ולא פעם נמצאים בניגודי עניינים.
בתוך כך, חשוב להבין כי המונח מאכער לא חייב להתקשר באופן מיידי לפלילים. לא פעם נעזרים יזמים, במיוחד כאלה שאינם מכירים את מערכת התכנון ומעוניינים לקדם את עניינם במהירות, במאכערים שמגיעים בתדירות גבוהה למשרדי רישוי הבנייה ברשות המקומית. לדברי היזם רוני מזרחי, הבונה מאות דירות ברחבי הארץ, השימוש במאכערים הוא חלק בלתי נפרד ממערכת התכנון בישראל: ברגע שיש שחיתות ובירוקרטיה צריכים מאכערים.
מלשכת שר הפנים נמסר כי "כידוע, פרשת הולילנד עסקה לא מעט בשיטה הקיימת של ועדות התכנון, אותה שיטה אשר יוצרת 'פקקים' ועיכובים בקבלת אישור לתוכניות וגרמה לפיתוח שיטת המאכערים המוכרת. הרפורמה בתכנון ובנייה מבזרת את מערכת התכנון, תוך פישוט ושקיפות הליכים למען האזרח. העברת הסמכויות לוועדות המקומיות תיעשה תוך הדרכה וליווי מקצועי וכן בקרה על פעולות ועדות אלה. הכלים למיגור השחיתות אינם שלילת סמכויות מנבחרי ציבור, אשר רובם המוחלט ישרי דרך ונקיי כפיים, אלא להפך - פיתוח אחריות ומתן סמכות".
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה כי "ברשות אין כל גורם בודד המקבל החלטות בצורה עצמאית וללא בקרה. כל החלטה אשר מתקבלת בדרגים הגבוהים ברשות עוברת קודם לכן מסלול מובנה של אישור הדרגים המקצועיים. גם במועצת מקרקעי ישראל אין אפשרות לגורמים חיצוניים בעלי אינטרס זר להשפיע על קבלת ההחלטות. בנוסף להרכבה הרחב של המועצה, אשר חבריה הם הפקידים הבכירים של משרדי הממשלה, ולנציגי קק"ל, ישנם כמה גורמי בקרה המפקחים על כל החלטות המועצה".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "עיריית ירושלים פועלת על פי מדיניות תכנונית ברורה ושקופה, בגיבוי המחלקה המשפטית ובהתאם לנהלים מסודרים ולחוק. עם כניסתו לתפקיד ראש העיר הכניס ברקת שקיפות מלאה למערכת העירונית וכיום הוועדות שפעלו בעבר במחשכים, סגרות מעיני הציבור, פתוחות כולן לציבור ולתקשורת, זאת מתוך אמונה כי אין תרופה טובה יותר מאור השמש ומינהל תקין. באשר למתחם הולילנד, הוועדה המחוזית מקדמת תכנית חדשה למתחם על פיה יבוטל הבינוי שנותר בחלק המרכזי של הפרוייקט כך שתבוטל בנייתם של שלושה בניינים בשורת הבניינים המערבית כמו גם המגדל המערבי של הפרויקט. בהתייחס לתביעה שהגישה העירייה כנגד יזמי פרויקט הולילנד בדבר היטלי ההשבחה בפרויקט- התביעה הוגשה לבית המשפט והיא עדיין מתנהלת".