בבנק ישראל מעריכים: צפויה האטה זמנית בפעילות בשוק הדירות בתקופה הקרובה
במהלך דיון הריבית שנערך בחודש שעבר העריכו חברי הוועדה המוניטרית כי צעדי הממשלה בתחום הדיור יביאו לתנודתיות ברמות המחירים בשוק בחודשים הקרובים, לצד ירידה צפויה בהכנסות ממסים
הנתונים הכלכליים המעודכנים מצביעים על כך שברבעון האחרון של 2013 ובתחילת 2014 חלה התאוששות מסוימת בפעילות הריאלית במשק, בעיקר ביצוא, ובפרט בתעשיות ההייטק, וזאת על רקע השיפור בסחר העולמי. כך העריכו חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בדיון הריבית האחרון שנערך בבנק בסוף החודש שעבר.
- דו"ח בנק ישראל: ישראל נהפכת למשק של קצוות בשל פערי השכלה
- בנק ישראל: היקף משכנתא ממוצעת ירד בחודש פברואר ב-3.2%
- בנק ישראל מקטין את תחזית הצמיחה לשנת 2014 ל- 3.1%
ואולם יחד עם הערכה אופטימית זו, ציינו חברי הוועדה בדיון כי לפי חלק מהאינדיקטורים הכלכליים ההתאוששות בפעילות עדיין מתאפיינת בקצב מתון. על פי התחזית המעודכנת של חטיבת המחקר של הבנק שהוצגה בפני חברי הוועדה, צפוי המשק לצמוח השנה בשיעור ריאלי של 3.1%, תוך עלייה מתונה בשיעור האבטלה. כך עולה מפרוטוקול דיון הריבית שבנק ישראל מפרסם היום (ב').
בדיון הריבית התייחסו חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל גם לצעדי המדיניות בשוק הדיור שאישרה לאחרונה הממשלה. להערכתם, בתקופה הקרובה אנו עשויים לראות האטה זמנית בפעילות בשוק הדירות, בשל העדפתם של הרוכשים להמתין עד להתבהרות התמונה. להערכתם, צעדי מדיניות אלה עשויים להביא לתנודתיות בהיקפי הפעילות ורמות המחירים בשוק בחודשים הקרובים. בנוסף לכך התייחסו חברי הוועדה להשלכות התקציביות האפשריות של צעדים אלה, ובהן הירידה הצפויה בהכנסות ממסים, והדגישו את החשיבות של שמירה על מסגרת הגירעון בתקציב המדינה.
מהנתונים שהוצגו בדיון מתברר כי מחירי הדירות בפועל, שאינם נכללים במדד המחירים לצרכן, עלו בחודשים דצמבר-ינואר בשיעור קל של 0.1%, ובמקביל מדדים של חודשים קודמים עודכנו כלפי מטה. ב-12 החודשים שהסתיימו בינואר עלו מחירי הדירות בשיעור מצטבר של 6.3%, לעומת עלייה של 8% שנרשמה ב- 12 החודשים שהסתיימו בדצמבר. כן דווח לחברי הוועדה כי נמשך הגידול בפעילות בענף הבנייה: בשנת 2013 נרשמו כ- 44.3 אלף התחלות בנייה (גידול של 3.4% לעומת 2012) וכ- 42 אלף השלמות בנייה (גידול של 11.8% לעומת 2012). בתום הדיון הצביעו כל ששת חברי הוועדה המוניטרית בעד השארת הריבית לחודש אפריל ללא שינוי, ברמה של 0.75%.
עולה עוד כי בנושא התעסוקה והאבטלה במשק העריכו חברי הוועדה המוניטרית כי שוק העבודה אינו רחוק במידה משמעותית מתעסוקה מלאה. עם זאת, לדעתם קיים עדיין פוטנציאל להרחבת התעסוקה, והדבר ניכר מהקצב המתון שבו עלה השכר הריאלי בשנה האחרונה. לדבריהם, הירידה שחלה בשנה האחרונה בשיעור האבטלה במשק מוסברת בחלקה על ידי התרחבות התעסוקה בשירותים הציבוריים ובחלקה על ידי ירידה של האבטלה המבנית. הערכה זו עולה בקנה אחד עם ההערכה שהשמיעו רוב חברי הוועדה המוניטרית בדיון הריבית הקודם, לפיה כדי לשמור על רמת תעסוקה גבוהה בהמשך יידרש גידול במספר המשרות במגזר העסקי.