פרסום ראשון
מכרז הליסינג של צה"ל חושף: כמה ק"מ נוסעים אנשי הקבע
המכרז, שצפוי להיסגר ביוני, מוגבל לרכבים שמחירם הוא עד 120 אלף שקל; הציון הירוק של הרכבים הזוכים חייב להיות נמוך מ-8 - מתוך 15 הדרגות הקיימות
לאחר שהיום נחשפו פרטים ראשוניים אודות מכרז הליסינג הצה"לי, כעת מתפרסם במלואו המכרז המלא, הנחשב לאחד החשובים והגדולים ביותר שפורסמו בענף הרכב בשנים האחרונות. מעותק של המכרז המלא שהגיע לידי "כלכליסט" עולים פרטים רבים אודות המכרז, היקפו ותנאיו.
ראשית, על פי נוסח המכרז המלא, בסופו של דבר צפוי משרד הביטחון להכריז לכל היותר על שתי חברות ליסינג זוכות. תקופת המכרז היא 60 חודשים. עם זאת, הפעם פועל משרד הביטחון באופן שונה: ההתקשרות מול הספקים תתקיים לתקופות של 24 חודשים, כאשר משרד הביטחון יהיה רשאי להאריך את ההתקשרויות ל-6 חודשים. הכמות אליה מתייחס המכרז היא של 3,500 רכבים, אך החברות המתמודדות נדרשות להציע גם הצעות לכמויות קטנות יותר: 1,750 רכבים. בפועל יהיה רשאי משרד הביטחון להכפיל את כמות הרכבים, כלומר להזמין 7,000 רכבי ליסינג. על פי המכרז משרד הביטחון שומר לעצמו זכויות רבות. כך לדוגמה משרד הביטחון מאפשר לספקיו "לרענן" רכבים שעברו מעל 50 אלף קילומטרים ולהחליפם ברכבים חדשים ואילו הרכבים עצמם יטופלו במוסכים הפזורים לפחות ב-13 ערים, בינינן נמנות ירושלים, נתניה, טבריה וקריית שמונה. במקרה של תאונה תספק חברת הליסינג רכב חליפי בתוך ארבע שעות ובמקרה של תקלה יתבצע השרות ברכב בתוך ארבע שעות.
כמה יסע איש קבע? 38 אלף קילומטרים בשנה
המכרז עצמו מפרט מידע רב אודות אופי השימוש ברכבי הליסינג המיועדים. כך, מנוסח המכרז המלא עולה שהנסועה (קילומטראז') הממוצעת של איש קבע היא 38 אלף קילומטרים בשנה: כמעט פי שניים מהממוצע הישראלי. נפח המנוע של הרכבים המשתתפים נע בין 1,190 סמ"ק ל-1,600 סמ"ק. יצויין כי עד לפני מספר חודשים עמד נפח המנוע ההתחלתי במכרז על 1,200 סמ"ק ואולם, רצפת הנפח המינימאלי ירדה ל-1,190 סמ"ק מכיוון שמספר דגמי מכוניות משפחתיות קטנות המשווקים בישראל – כגון מיצובישי אטראז', מצוידות במנועים שנפחם קטן מ1,200.
המכרז שצפוי להיסגר במהלך חודש יוני פתוח הן לרכבי בנזין והן לרכבי דיזל ומוגבל לרכבים שמחירם הוא עד 120 אלף שקלים. עוד עולה מנוסח המכרז שההספק המינימאלי המותר לרכבי הליסינג הצבאיים הוא 80 כוחות סוס, דבר הפוסל את פיז'ו 301 בגרסת הבסיס מהשתתפות במכרז. עם זאת, פיז'ו 301 בגרסתה הבכירה אינה פסולה מהשתתפות במכרז. על פי מתווה המכרז, הציון הירוק של הרכבים הזוכים, נתון המשקף את צריכת הדלק הממוצעת, חייב להיות נמוך מדרגה שמונה מתוך 15 הדרגות הקיימות. עוד עולה מתנאי המכרז שאורכם הכולל של הרכבים המשתתפים בו ינוע בין 4,150 סנטימטרים ל-4,500 סנטימטרים והרכב יצויד בארבע כריות אוויר.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", בשבוע שעבר ניסה משרד הביטחון להרחיב את קשת הדגמים שיוצעו לאנשי הקבע ובחן גם הכנסה של ג'יפונים למכרז אך לדברי גורמים במשרד הביטחון, בסופו של דבר הוחלט להתמקד במכרז בדגמים משפחתיים.
על פי תנאי המכרז, בפועל עשויים מספר דגמי רכב להתאים למתווה: מדובר במיצובישי אטראז', שמחיר גרסת הבסיס האוטומטית שלה הוא 95 אלף שקלים, פיז'ו 301, שמחיר גרסת הבנזין האוטומטית שלה הוא 111 אלף שקלים, יונדאי I25, שמחירה נע בין 110 ל-112 אלף שקלים, קיה ריו סדאן, סקודה ראפיד שמחירה הוא 118 אלף שקלים ושברולט סוניק סדאן, שמחירה הוא 112 אלף שקלים. יצוין שבפועל, הבחירה אילו רכבים יוחכרו לצה"ל מבין הדגמים המתאימים נתונה בידי חברות הליסינג.
כיום צה"ל חוכר מכוניות משתי חברות ליסינג עיקריות: אלבר ושלמה SIXT. על פי הערכות, לאור הירידה הניכרת בהיקף עסקאות הליסינג שחלה בשנים האחרונות ינסו כל חברות הליסינג הגדולות להשתתף במכרז, הנחשב לאחד הגדולים שפורסמו בארץ.
עוד עולה מנוסח המכרז כי הרכבים יצוידו בין היתר בקודן, דיבורית מקורית ומערכת אוטומטית לכיבוי אורות. אחד הסעיפים המעניינים והמהותיים במכרז הוא הסעיף המתייחס לרכש גומלין, המחויב כיום על פי חוק - לפיו יצרן הרכב הזוכה במכרז יהיה מחויב לרכוש בישראל סחורות בשווי של מחצית לפחות מערך הרכבים.
בנוסף מתייחס המכרז גם לנזקים אפשריים העשויים להיגרם לרכבים במסגרת שירותם הצבאי. לפי נוסח המכרז יחויבו חברות הליסינג להעניק לרכבים כיסוי ביטוחי, גם לנהגים מתחת לגיל 24. במקרה של נזקי גוף שאינם מבוטחים בביטוחי חובה תכסה חברת הליסינג נזקים בגובה מיליון שקלים - וגם תהיה אחראית לכל נזק שיגרם לכלי הרכב למעט נזקים שיגרמו על ידי משרד הביטחון.