לאן הקול הלך?
אם אני צועקת בחדר סגור לגמרי והקול פוגע בקירות וחוזר, למה הוא נעלם מתישהו? מה קורה לגלי הקול? מירה
מירה היקרה,
כשאת צועקת, את בעצם נושפת בכח דרך זוג קפלים שימושיים שנמצאים בגרון שלך. פעם היו מכנים אותם בשם הפיוטי "מיתרי הקול", אבל האמת היא שהם יותר דומים לשפתיים. ולכן כיום מכנים אותם "שפתות הקול". כך או כך, זרם האוויר העז גורם לשפתיים האלה לרטוט במהירות, והן מרטיטות את האוויר בחזרה.
הרטט עובר באוויר כמו גל - פרודת אוויר אחת דוחפת את שכנתה, והשכנה דוחפת שכנה אחרת, ומפה לשם הדחיפה מתקדמת ממקום למקום. אבל מתישהו, אחרי הרבה מאד פרודות של אוויר, הדחיפה מגיעה לקיר. ואז יש שני תרחישים אפשריים: יכול להיות שפרודת האוויר תפגע בפרודת הקיר ותוחזר ממנה, כמו כדור קופץ, וגל הקול - שאינו אלא שרשרת של דחיפות - פשוט ישנה כיוון. כך נוצר הד; ויכול להיות שהפרודה תדחף את הפרודה של הקיר מספיק חזק כדי להזיז אותה ולהעביר את שרשרת הדחיפות לתוך הקיר. כי אף אחד לא אמר שגלי קול יכולים לנוע רק באוויר.
אבל לפרודות של הקיר יש יותר התנגדות. הן תקועות יותר חזק במקומן. וכשגל הקול מכריח אותן לזוז, הוא נאלץ לבזבז יותר אנרגיה. איך אנרגיה מתבזבזת? היא הופכת לחום. כשאת מרעידה את הקיר הפרודות שלו זזות זו לעומת זו והוא מתחמם. קצת. החום הזה מתפזר בדרך הרגילה (חלקו עובר לדברים שנוגעים בו, חלקו מוקרן לחלל בתור קרינה), ובעזרת מכשירים רגישים ניתן אפילו למדוד אותו, אבל כבר אי אפשר לשמוע אותו.
המינוח המקצועי לתופעה הזו הוא "ניחות", על משקל "פיחות", אך בלשון יומיומית גלי הקול פשוט נבלעים והצליל דועך. מובן שאם הדחיפה חזקה דיה או שהקיר מספיק דק, גל הקול מצליח לצאת מהצד השני של הקיר - חלש יותר, אך עדיין נוכח. ואז כל השכונה שומעת אותך.
ועוד מובן, אם חושבים על זה לעומק, שכל הסיפור הזה תקף גם אם אין שום קיר. הרי גם לאוויר עצמו יש התנגדות, ולכן חלק מגלי הקול שעוברים דרכו נבלעים ומעלים את הטמפרטורה שלו. וזה נכון לכל חומר. חלק מהגלים מוחזרים, חלק חודרים, ומאלה שחודרים חלק נבלעים והופכים לחום. מחומרים שבעיקר בולעים גלי קול מייצרים בידוד אקוסטי. מחומרים שבעיקר מחזירים קול מייצרים תיבות תהודה.
ובפעם הבאה שאת צורחת, זכרי, את משקיעה המון מאמץ בהרעדת שפתות הקול שלך כדי שגלי ההדף שהן מייצרות יחממו את כל האוויר והקירות בדרך לקהל מאזינייך. תמיד יש חלופה חסכונית יותר.