המקצועות שלא חשבתם שקיימים
שוטף כבלי חשמל ממסוק, טועם צ'יפס, מטפלת אלטרנטיבית בבעלי חיים ומישהי שמשלמים לה כדי לראות סרטים - יש אנשים שזה מה שהם עושים כשהם קמים בבוקר לעבודה
יש מקצועות שכולם מכירים. כולם יודעים מה עושים רופאים, עורכי דין, שוטרים או מורים כשהם קמים בבוקר לעבודה. אבל יש מקצועות לא שגרתיים, כאלו שרובנו לא יודעים שכלל קיימים. בדואר ישראל למשל, יש עובדים שתפקידם לפענח את הכתב על גבי המכתבים. מכונות ממיינות את המכתבים לפי הכתובת הרשומה עליהם אבל יש כתבי יד שהמכונות לא מצליחות לפענח - אלו עוברים לאדם שתפקידו להבין לאן המכתב אמור להגיע.
- בקרוב את כולנו יחליפו רובוטים? המקצועות שעברו מן העולם
- לא תמיד שבים הביתה בשלום: עשרת המקצועות המסוכנים בישראל
- רוקחות OUT רצפות IN: משרד הכלכלה מציג את המקצועות שהכי כדאי ללמוד
הכירו את המקצועות הנוספים שכנראה לא ידעתם שקיימים:
1. שוטף עמודי חשמל ממסוק
כשאריה כהן, מגיע לעבודה בבוקר הוא יודע שבקרוב הוא יעלה על מסוק, אבל גם יודע שכשהמסוק באוויר, הוא לא יישב בתוכו. הוא מוציא את חלק הגוף העליון שלו מתוך מסוק כאשר הוא ישוב על כיסא מיוחד ושוטף באמצעות תותח מים את המבודדים בעמודי החשמל. יש עבודות שהוא מבצע כאשר הוא יושב מתחת למסוק על משטח מוטס והמסוק מרחף במקום מעל כבלי החשמל. התפקיד שלו כולל את כל העבודות המיוחדות הדורשות מסוק לביצוען בחברת החשמל. "זו עבודה שיש בצידה סיכון, אבל אני אוהב את זה, את האדרנלין, להסתכל על הדברים מלמעלה. אני איש מאוד טכני והעבודה מאפשרת לי גם לטוס וגם לעבוד עם הידיים. יש לי סיפוק גדול כשאני יודע שחסכנו הרבה כסף לחברת החשמל ווידאנו שהחשמל יזרום ללקוחות", הוא אומר. בחברת החשמל יש 12 עובדים כמו כהן שתפקידם הוא לבצע את עבודות התחזוקה של הקווים מתוך מסוק.
2. טועם צ'יפס
בשמונה השנים האחרונות בכל שעה משעות העבודה, איציק זוהר, טועם צ'יפס. הוא עובד כמבקר איכות במפעל מילוטל. תפקידו הוא לבדוק את איכות המוצרים (צ'יפס, תירס, אפונה) ולסווגם. בכל שעה, איציק מטגן מגש צ'יפס ובודק את הפריכות, את הצבע, את המרקם ואם יש פגמים. את הצ'יפס הוא מסווג לדרגות איכות שונות לפי קריטריונים קבועים מראש וכן, לפעמים הוא אוכל אותו עם קטשופ. "העבודה היא כיפית ומעניינת ויש לך את האחריות למזון, אבל אם אני אוכל במסעדה אני לעולם לא מזמין צ'יפס, כי אני לא יכול לראות את זה כבר", הוא אומר.
3. רוכשת סרטים
4. מטפלת אלטרנטיבית בחיות
מור שולברג היא מטפלת אלטרנטיבית בבעלי חיים. היא משלבת שיטות טיפול שונות כמו דיקור סיני, צמחי מרפא ופרחי באך כדי לטפל בבעיות בריאותיות והתנהגותיות אצל חיות. ביום טיפוסי היא מטפלת בכלבים, חתולים וגם בחיות משק כמו סוסים. "באים אלי למשל כלבים עם בעיות של דלקות כרוניות ואני מטפלת בהם באמצעות דיקור ומחזקת את מערכת החיסון באמצעות צמחי מרפא. יש כלבים עם בעיות התנהגות קשות שאני מסייעת להם בעזרת דיקור ופרחי באך", היא אומרת. היא החלה את דרכה כמאלפת כלבים ולמדה בוינגייט טיפול אלטרנטיבי בבעלי חיים.
5. טכנולוג שוקולד
חיים פלגי חי את חלומו של כל מכור לשוקולד. הוא טכנולוג השוקולד הראשי של שטראוס ובכל יום במהלך עבודתו הוא גם טועם מדי פעם את המוצרים שיוצאים מקו הייצור כדי לראות שהכל בסדר. הוא אמון על המתכונים של מוצרי השוקולד ועל צורת הייצור. במהלך השבוע נערכת גם פגישת פיתוח אחת שבה דנים על צורת המוצר החדש שרוצים ובהתאם לכך הוא מתחיל להרכיב את המתכון. הרכבת המתכון כוללת את מציאת יחסי הגומלין בין המרכיבים השונים. למשל ב"פסק זמן" יש שוקולד, קרם, וופל, קרם בתוך הוופל וקרם מעל הוופל, על כל אחד מהם צריך לעבוד ולהכין מתכון ולבסוף לעשות ניסיונות ולהגיע ליחסי הגומלין הנכונים בין המרכיבים השונים. פלטי למד הנדסת מזון וביוטכנולוגיה בטכניון והשתלם בחו"ל בנושא השוקולד והממתקים. "החוכמה היא לא להגזים, אני מעדיף כשאני במפעל לא להשתולל עם שוקולד. אני אוהב שוקולד אבל אני לא מגזים. כשאני הולך למסעדה אני לא תמיד מזמין שוקולד כי אני מעדיף גם לבדוק דברים אחרים, שיעזרו לי לחשוב על מתכונים אחרים", הוא אומר.
6. רפד באל על
בשדה התעופה יש עובדי מגדל פיקוח, סבלים, דיילים, מאבטחים וגם - רפדים. הרצל כליפה הוא רפד כיסאות מטוסים באל על ואחראי על כל מה שקשור לפנים המטוס, כיסויי הכיסאות, ידיות, וילונות ושטיחים. "תוך כדי נסיעה הציוד מתלכלך, ובכל זה אנחנו צריכים לטפל. אם הספוגים של כיסא קרועים מביאים אותם אלינו ואנחנו מתקנים", מסביר הרצל.
חלק מהמקצועות האלו, מלבד היותם לא שגרתיים הם גם שוחקים. עבודה במשך עשרות שנים באותו תפקיד היא קשה. למשל, לטוס בכל יום במסוק ולתקן כבלי חשמל זו עבודה פיזית לא קלה שבגיל מסויים הופכת לקשה מאוד לביצוע. "שחיקה היא מחלה שמוכרת בכל העולם חוץ מבישראל. ישנם תפקידים רבים שאנשים בכלל לא יודעים שהם קיימים. תפקידים שמצריכים עבודה בתנאים פיזיים קשים, תנאי חום או קור, או משמרות ארוכות", אומרת יפה ויגודסקי, יו"ר קרן מעגלים, המסייעת לעובדים במקצועות שוחקים בעלי וותק של 20 שנה ומעלה או בני 50 ומעלה למצוא אפשרויות תעסוקה חדשות.