מפת האינטרסים למכירת כלל בטוח
קטבים רבים מושכים את ההחלטה על מכירת כלל. כל זאת בזמן שנושי אי.די.בי אחזקות ממתינים בלחץ
משחק הכוחות המרתק סביב מכירת כלל ביטוח — אולי הראשון מסוגו בסדר הגודל ובמבנה שלו בחברה ציבורית ישראלית — יגיע השבוע לסיומו. הנה כמה מבעלי העניין בנושא.
בעלי השליטה החדשים
אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה, בעלי השליטה החדשים של בחברה־האם אי.די.בי פתוח, לא מעוניינים למכור את השליטה בחברת הביטוח, אך הרכב הכוחות בדירקטוריון פתוח לא מאפשר להם שליטה על התהליך. לכאורה, אלשטיין ובן־משה השקיעו מיליארד שקל בהסדר הזה, ומותר להם לדחות את העסקה. ואכן, בחברה רגילה הדבר היה נכון, אולם מצבה של אי.די.בי איננו מאפשר שום ביטחון לגבי עתידה. הסיבה של אלשטיין ובן־משה לא לקיים את העסקה היא כלכלית נטו: הם לא רוצים להזרים חצי מיליארד שקל לכיסם של מחזיקי האג"ח — גורם חיצוני – אלא הם מעדיפים להזרים את הסכום לקופת אי.די.בי — החברה החדשה שרכשו.
אלשטיין ובן־משה ביקשו להאריך את מתן ההחלטה עד לאחר יום העצמאות. הסינים סירבו. ביום רביעי אמורה להתבצע סגירת העסקה של הסדר אי.די.בי, והשליטה תעבור דה פקטו לידיהם של אלשטיין ובן־משה ומשכך הם יוכלו למנות מיד דירקטוריון חדש, שיקבל את ההחלטה הרצויה להם, ולדחות את העסקה.
אנשי נוחי דנקנר
היועצת המשפטית של אי.די.בי פתוח עו"ד נחמה ברין, ממשרד גולדפרב־זליגמן, היתה אשת סודו של נוחי דנקנר, בעל השליטה הקודם. כמעט בכל עסקה שביצע היא ליוותה אותו. באי.די.בי יודעים לספר כי כמה מאנשי אמונו של דנקנר לא היססו להפגין נאמנות חדשה לאלשטיין ובן־משה. תפקידה של ברין כיועצת משפטית הוא לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבור החברה.
היא החליטה שלא רק אלשטיין ובן־משה פסולים מלהשתתף בהצבעה על כלל ביטוח בשל עניין אישי, אלא גם חגי אולמן ואייל גבאי, הגורמים שבית המשפט הפקיד בידיהם את הסמכות לפקח ולהוביל את ביצוע ההסדר. ההחלטה הביאה להרמת הרבה גבות (גם אם ברור שהשניים הם לכאורה בעד מחזיקי האג"ח). מנגד, גבות נוספות הורמו מפסילה שלא התרחשה של היו"ר אהרון פוגל. לפוגל עניין אישי בנושא, מסבירים משפטנים, מאחר שהחוזה שלו הוא זמני ותנאי שכרו בעתיד ייקבעו בידי אלשטיין ובן־משה.
חיים גבריאלי. הוא האיש הקרוב ביותר לדנקנר, המזוהה ביותר עמו, ואחד היחידים כנראה שלא הפכו את עורם. גבאי ואולמן השאירו אותו בתפקיד המנכ"ל גם לתקופת הביניים, והוא נוטל חלק מהותי בתהליך מול הסינים. הוא לא מפגין עמדה, אבל מעמיד את האופציות השונות של החברה מול הדירקטורים, ומייצג את החברה במו"מ על המחיר מול הסינים. הנוכחות והדומיננטיות שלו בשטח מפתיעות, אם כי לא ברור מה מידת ההשפעה שלו על ההחלטה.
הנאמנים
צמד נוסף הם אולמן וגבאי. מחזיקי האג"ח ציפו שהשניים יפנו לבית המשפט ויבקשו ממנו לפסול את ההחלטה של ברין ולאפשר להם להשתתף בהצבעה, מה שיכול היה להביא להחלטה מיידית להאריך את האופציה של הסינים. הם לא נהגו כך וסיבותיהם עמם.
הפיקוח על הביטוח
אפשר להבין את ההתלבטות לגבי העברת גוף פיננסי אדיר לידיים לא מוכרות. אבל שמונה חודשים הם זמן מספיק כדי לקבל החלטה לגבי המכירה. עוד נקודה לא ברורה היא סירובה של דורית סלינגר לקיים בדיקה מקבילה של בן־משה, כדי שבמקרה שהסינים לא יאושרו, בן־משה יוכל לקבל את ההיתר בתוך זמן קצר יחסית. אבל הבדיקה שלו לא החלה ובפיקוח הודיעו שהיא תתחיל רק אחרי שיסתיים ההליך מול הסינים.
מכירת כלל ביטוח היתה יכולה להסתיים בלי להיכנס למערבולת של השבוע האחרון. וגם אם אפשר להבין את עמדת אלשטיין ובן־משה, רכישת אי.די.בי נעשתה לאחר שנחתמה עסקת כלל ביטוח והיא היתה חלק מהותי מההסדר. סיכון בביטול המכירה הוא עצום לאור הרגישות סביב חברות הביטוח והסיכונים שבהם הן נמצאות עם הידוק הרגולציה. בינתיים נושי אי.די.בי אחזקות, שותפי אלשטיין ובן־משה, חרדים לעתיד החברה, ובצדק. הידרדרות תעביר את האחזקות כפרי בשל לידיו של ג'רמי בלנק שממתין בפינה.