המאבק על מניית הזהב: איגוד קציני הים חוסם הפלגת אוניה של צים
האיגוד לא מאפשר את הפלגת "צים איבריה" לאפריקה כחלק מהמאבק נגד ביטול מניית הזהב של המדינה בצים ומחשש שהדבר יביא לפיטורי עובדים ישראלים; יו"ר האיגוד: "מדובר בחוצפה ובביריונות"
- עובדי צים נטשו את המשרדים במחאה על כוונת החברה לוותר על מניית הזהב
- מנכ"ל צים: "גורמים בישראל מנסים לטרפד את הסדר החוב תוך הפרחת טענות שווא"
איגוד קציני הים מאוגד בהסתדרות והוא כולל כ-250 חברים. בשבועות האחרונים מתנהל דיון משפטי בשאלה האם המדינה צריכה לוותר לצים על מניית הזהב שהיא מחזיקה בחברה מאז ההפרטה שלה והמכירה שלה למשפחת עופר, שהיא בעלת השליטה בחברה לישראל תחתיה פועלת צים. מניית הזהב שומרת על האינטרסים החיונים של מדינת ישראל ומבטיחה שהחברה תמשיך להוביל או להוציא סחורות מישראל בכל מצב ובכל תרחיש (כולל מלחמה), כך שישראל לא תנותק מהעולם. צים מחוייבת לעשות זאת באמצעות אחזקת צי של 11 אוניות שמופעל על ידי ישראלים. משימה נוספת שהוטלה על צים במסגרת "מניית הזהב" היא הכשרת העתודה בימאית של ישראל.
צים נמצא בימים אלו באמצע מגעים להשגת הסדר חוב, ומנכ"ל החברה לישראל ניר גלעד כבר טען שאי ביטול מניית הזהב עלול לטרפד את הסדר החוב ולהשית על המדינה את חובות צים בעלות של כמיליארד וחצי דולר.
איגוד קציני הים, אליו שייכים גם ציבור הנתבים בנמלי חיפה ואשדוד, חושש כי ויתור על מניית הזהב יוביל לפיטורי קציני ים ישראלים וישתק את ההכשרות העתידיות של כוח האדם בתחום, מה שהוביל כאמור לחסימת "צים איבריה". הנימוק: התנהלות של של מנכ"ל צים, רפי דניאלי, בנושא מניית הזהב, ותמיכתו בביטולה.
"החוצפה והביריונות של דניאלי והחברה לישראל לא יודעת גבולות. ראשית הם ביצעו עסקאות חכירה כושלות שחלקן נעשו עם בעלי עניין, והביאו את צים לחובות עתק. עתה הם דורשים מכל תושב במדינה לוותר על מניית הזהב ומי שמפריע להם כמונו וכמו עובדי צים מאויים ונענש. אנחנו לא נבליג על כך", אומר אבי לוי, יו"ר איגוד קציני הים, ומוסיף שעובדי צים עצמם יחריפו את העיצומים ביום ראשון הקרוב
מצים נמסר בתגובה ש"האירוע החמור היום הינו אקט של בריונות מצד האיגוד, אשר מתנהג כאחרון הפיראטים. המעשה פסול במיוחד נוכח העובדה שזכויות קציני הים ותעסוקתם לא נפגעה באופן כלשהו וכל הסכמי העבודה איתם מכובדים במלואם. גם אם לאיגוד טענות ביחס למניית הזהב, מדובר בעניין אסטרטגי של מדינת ישראל. עניין זה מטופל בידי אנשי המקצוע במשרדי הממשלה הרלוונטיים. מעבר לכך, נושא זה הועבר להכרעתו של בית המשפט העליון בשיבתו כבג"צ ובהיעדר כל שינוי בנסיבות, לא היתה כל הצדקה לפעולה תוקפנית כאמור. מעבר לנזקים החמורים שגורמת פעולת האיגוד לחברה, הוראתו הפסולה של איגוד קציני הים מסכנת את מקום עבודתם של כלל קציני הים ועובדי החוף בחברה, עד כדי אובדן מקום העבודה לחלוטין".