$
בארץ

יצוא הגז חוזר לבג"ץ: הוגשה עתירה נגד תנאי הפקת הגז מלווייתן

מהעתירה עולה, כי בעתיד עלול להיווצר מצב שהשותפות במאגר יעדיפו יצוא גז במחיר גבוה על פני מכירה לשוק המקומי. משרד האנרגיה: תגובתנו לעתירה תינתן בביהמ"ש

ליאור גוטמן 14:3314.05.14

נושא ייצוא הגז חוזר לבג"ץ - העמותה לכלכלה בר-קיימא עתרה אתמול (ג) לבג"ץ כנגד משרד התשתיות והאנרגיה בבקשה לתקן לאלתר את שטר החזקה של מאגר הגז לווייתן. שטר החזקה הוא למעשה רישיון ההפקה והמכירה של הגז ששוכן שם, והוא ניתן בסוף מרץ לבעלי המאגר - נובל אנרג'י, דלק קידוחים, אבנר ורציו - כחלק מהסיכומים הרגולטורים שליוו את הסכם מכירת 25% מהמאגר לחברת האנרגיה האוסטרלית וודסייד. יצוין שבעלי מאגר לווייתן צורפו לעתירה כמשיבות.

קידוח לוויתן קידוח לוויתן צילום: אלעד גרשגורן

 

עיון בעתירה, אותה הגיש עו"ד אפי מיכאלי בשם העמותה לכלכלה בר-קיימא, מעלה מספר טענות שמופנות כלפי משרד האנרגיה. הראשון הוא ששטר החזקה אינו מחייב פיקוח מחירים לשוק המקומי. לפי מיכאלי, בעתיד עלול להווצר מצב בו השותפות במאגר יעדיפו ייצוא גז במחיר גבוה על פני מכירה לשוק המקומי, והמדינה מצידה לא כפתה עליהם להוריד את המחיר של הגז במקרה של העדפת צרכי מדינת ישראל על צרכי מדינות אחרות.

 

לעניין הפיקוח על מחירי הגז מיכאלי מצטט את יו"ר רשות החשמל אורית פרקש הכהן, שהעידה בוועדת הכלכלה שבעלי מאגרי הגז מנצלים את העדר הפיקוח לגריפת רווח שאינו סביר. באותו דיון, שנערך באפריל האחרון, חזרה פרקש על חשיפת "כלכליסט" בנושא, זאת לאחר שהמליצה להטיל על בעלי המאגרים פיקוח מחירים.

 

נושא שני אותו תוקף מיכאלי הוא שיתוף הציבור בנושא הענקת החזקה. לתפיסתו, הענקת החזקה והליך הרישוי על המאגר היה חייב להתבצע תוך שיתוף בציבור, אולי אפילו באמצעות שימוע. בפועל משרד האנרגיה הכין את ההליך לבד, בחלק מהמקרים שלא בשיתוף כל משרדי הממשלה הרלוונטים לנושא (כגון משרד התחבורה שהגז עשוי לשמש בעתיד כדלק תחליפי, מסקנה אותה גיבש משרד האנרגיה עצמו במסגרת ועדת צמח). בעמותה לכלכלה בר קיימא מודים שמשרד האנרגיה לא חייב לשתף את הציבור, אולם דווקא בשל החשיבות הגדולה של המאגר וההיקפים הכספיים שנגזרים מהייצוא במקרה הזה עדיף היה לשתף את הציבור בצורה כזאת או אחרת

 

הנושא השלישי אותו תוקף מיכאלי הוא חובת החלת תקנות וחוקים של משרדים אחרים (כמו למשל איכות סביבה) על בעלי המאגר. לטענתו, שטר החזקה קובע שמשרד האנרגיה הוא המחליט הבלעדי על המאגר ולא בטוח שתקנות אחרות יחולו על הבעלים שלו אם הם לא צוינו בשטר החזקה.

 

ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה ש"העתירה התקבלה במשרדנו, היא תיבחן ותגובתנו אליה תינתן בבית המשפט". חברות אבנר, דלק קידוחים ורציו טוענות שהן לומדות את העתירה ומגבשות את צעדיהן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x