"מתוך 300 אלף עצמאים - 25% אינם מפרישים לפנסיה"
לקראת השקת שדולת העצמאים, בחן מרכז המחקר של הכנסת את מצבם של העובדים העצמאים בישראל, המהווים 11% מכלל העובדים במשק. "הופכים לפחות ופחות עצמאיים"
- אהוד רצאבי: "המדינה חייבת לדאוג לזכויות הסוציאליות של העצמאים"
- עצמאים מופקרים
- עצמאים: כך תתנהלו נכון עם לקוחות
בישראל ישנם כ-300 אלף עובדים עצמאים שמהווים כ-11% מכלל העובדים במשק, והם אינם זוכים לתנאים סוציאליים מהם נהנים השכירים. השדולה מבקשת לגייס את הציבור לדרישה להשוות את הזכויות והחובות של העצמאים לאלה של השכירים. כך למשל בכל הנוגע לתנאים הסוציאלים של ימי מחלה, דמי אבטלה, חופשה שנתית, פסיה וקרן השתלמות. לצד גיוס דעת הקהל, הגישו חברי הכנסת הצעת חוק שתבקש לבצע תיקון ראשוני שנוגע לזכויות העצמאים - ועניינו הדרישה להתראה לפני כפל קנס בגין אי הגשת דוח (המצב הנהוג כיום) הצעת חוק שתעלה לדיון בוועדת שרים לענייני חקיקה ביום ראשון הקרוב. בשבועות הקרובים יגבשו חברי הכנסת הצעות חוק רחבות יותר הנוגעות לנושא.
לקראת קיום הכנס ביקשה מיכאלי ממרכז המחקר של הכנסת לערוך השוואה באשר למצב העצמאים בישראל לעומת מדינות אירופה. לאחרונה אימץ הפרלמנט האירופי החלטה שעיקה הגנה סוציאלית לכלל העובדים בהם גם העצמאיים, ובמסגרת זאת סוכם בין מדינות האיחוד על העברת מידע ועבודה משותפת לקראת גיבוש חקיקה בנושא.
בהשוואה למדינות אירופה, כלל העובדים העצמאיים בישראל הוא נמוך, וישראל ממוקמת בשליש התחתון, ביחד עם גרמניה וצרפת, מכלל המדינות. ביוון לשם השוואה מהווים העצמאים כ-31% מכלל העובדים. על פי נתוני הנציבות האירופית כמחצית מכלל העצמאים באירופה עוסקים במסחר. המחקר התמקד בהיבט של הזכאות לעצמאים ברחבי אירופה לביטוח אבטלה, ומצא כי בעשר ממדינות אירופה (בלגיה, צרפת, קרואטיה, איטליה, מלטה, הולנד, לטביה, שווייץ, קפריסין וליכטנשטיין) אין ביטוח אבטלה - בדיוק כמו בישראל.
ב-11 מדינות אירופה (לוקסמבורג, צ'כיה, יוון, דנמרק, ספרד, אירלנד, איסלנד, פולין, סלובניה, אוסטריה ופורטוגל) יש ביטוח אבטלה לעצמאים בתנאים שונים; ובשתי מדינות נוספות (פינלנד ושבדיה) יש ביטוח בסיסי ואפשרות להצטרף על בסיס וולונטרי לביטוח רחב יותר; בארבע מדינות (אסטוניה, נורבגיה, גרמניה ובריטניה) אין ביטוח אבטלה, אולם בשתי מדינות מתוכן (גרמניה ובריטניה) העובד יהיה זכאי לקבל מהמדינה סיוע מיוחד שמטרתו להבטיח לו קיום מינימלי בתקופה שבה הוא מחוסר עבודה, ובשתי המדינות האחרות ניתן סיוע ראשוני בתקופה הראשונה להקמת עסק עצמאי, וסיוע זה אינו תלוי בתשלום דמי ביטוח.
עצמאים בישראל אינם זוכים כלל לשורה של זכויות מהם נהנים שכירים: דמי אבטלה, ביטוח עובדים בפשיטת רגל של המעביד, דמי פגיעה בעבודה (שכיר זכאי ל-12 יום ראשונים על חשבון המעביד), דמי ביטוח לאומי (חלק המעביד 6% על תשלומים לעובד), לעצמאים אין חופשות מחלה, חופשות שנתיות, חופשות בגין שמחות, אין זכויות יתר שנשים מקבלות - ובהקשר זה נשים עצמאיות גם נפגעות בקבלת דמי הלידה שלהן המחושבים בשיטה שונה - לעצמאים אין קרן השתלמות, דמי הבראה ותשלומי אש"ל.
בהקשר לפנסיה, נמצא כי כ-25% מכלל העצמאים כלל אינם מפרישים לפנסיה. ח"כ מרב מיכאלי אמרה אתמול: “יש עובדות ועובדים שלא מקבלות ימי מחלה, ימי חופשה ובעיקר לא דמי אבטלה. יש עובדות ועובדים שאפשר לשלם להם גם ארבעה חדשים אחרי שעבדו ושהמדינה מכירה להם באחוזים נמוכים מהשכר לחיסכון ולפנסיה. אלה עצמאים ועצמאים. אלא שהן הופכות והופכים לפחות ופחות עצמאיים בכל יום. השדולה נועדה בדיוק בשביל זה. הגיע הזמן להבהיר למדינה שעצמאיות ועצמאים הן עובדות ועובדים, לא חשבוניות”.