אריק רייכמן: "צריך להרים כוסית לזהבית כהן שהובילה את מכירת תנובה"
רייכמן, המנכ"ל לשעבר של תנובה מגיב על העברת השליטה לברייט פוד: "אין חשש לעובדים. לדעתי עוד יצטרכו להוסיף עובדים כי הסינים מדברים על לייצא גבינות צהובות לחו"ל"
"זה אחד הדברים הטובים שקרו לתנובה, ואחד הדברים הטובים שקורים לישראל". כך אמר ל"כלכליסט" אריק רייכמן, מי שהיה מנכ"ל תנובה במשך 12 שנה, על העברת השליטה בחברת המזון הישראלית לידי ברייט פוד. "באמצעות הרכישה, תנובה והממשל הישראלי מתחברים לכלכלה הסינית, שתהיה בעתיד הכלכלה הכי גדולה בעולם. זאת הכלכלה הכי מתקדמת בעולם, שכבר היום מגלגלת 13 טריליון דולר, והחיבור אליה הוא חיבור טוב".
- מכירת תנובה לסינים: המופע של זהבית כהן
- "מבחינה גיאופוליטית עסקת תנובה טובה לישראל"
- אריק שור: "סוף סוף, אחרי 88 שנה, יש לנו בעל בית אסטרטגי"
לדברי רייכמן, המעבר מאייפקס שהיא חברה פיננסית לברייט פוד שהיא חברה אסטרטגית הוא מעבר חיוני. "אייפקס היא חברה אנגלית פיננסית שה-DNA שלה הוא לא להישאר הרבה זמן בחברות שהיא קונה, אלא לעשות אקזיט. לעומתה, ברייט פוד היא חברה אסטרטגית שעניינה לא לקנות ולמכור חברות אלא לפתח אותן".
"החבירה לברייט פוד פותחת אפשרויות גם כלפי סין וגם כלפי המערב כיוון שהמשאבים שלה והעיסוק שלה הוא בענף המזון והיא יכולה למנף את הידע של תנובה לתחומים וארצות נוספות", הוסיף רייכמן.
מה עמדתך לאמירות כי מדובר בחברה שנשלטת על ידי ממשל קומוניסטי והאיומים על כך שהייצור של תנובה יעבור לסין?
"כל האיומים שנשמעים מכל צד נגד הסינים, זה פשוט מגוחך. למרות הממשל הקומוניסטי יש לסינים אוריינטציה כלכלית טהורה. הם מרוויחים כמו קפיטליסטים אבל לא מחלקים כמו סוציאליסטים.
"הערך של תנובה נובע מפעילות השוק המקומי וזה נכס אמיתי, אז למה שהסינים יוותרו עליו? גם לנסטלה העולמית שמחזיקה בבעלות על אסם, יש 60 חברות בנות שכל חברה בת בנויה על השוק שלה. תנובה זה לא חברת הייטק שאפשר לנייד את גורמי הייצור שלה ממקום למקום. ואני בטוח שהיא גם תכבד את ההסכמים שיש לה עם הרפתנים והעובדים של החברה".
רייכמן מעריך שלא רק שלא יהיו פיטורי עובדים אלא אף שכוח האדם בחברה יגדל. "אין חשש לעובדים. לפי דעתי עוד יצטרכו להוסיף עובדים כי הסינים מדברים על לייצא גבינות צהובות לחו"ל. גבינה צהובה זה מוצר שאין לו חיי מדף קצרים. אני מתרשם שיצטרכו להוסיף עובדים".
למרות שהוא מברך על העיסקה, ריימכן מבין גם את עמדתם של הקיבוצים המתנגדים לה: "הם לא מתנגדים לעצם העיסקה, אלא הם לא קיבלו אופציה של יציאה במחיר העיסקה. הם רצו לנצל הזדמנות לצאת ואת זה הם לא קיבלו. כשתנובה נמכרה לאייפקס הם קיבלו אופציה של שנתיים לצאת. כעת הם רצו לרכב על הסוס הזה ומבחינתם זה בסדר גמור. אני מבין אותם".