האוצר מזהיר: הקמת רכבת לאילת תעלה 50 מיליארד שקל
במהלך דיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת הציג המשרד את האומדן הנוכחי לפרויקט מסילת הברזל. השר כץ: "העלות היא רק 24.5 מיליארד שקל, אך יש לקחת בחשבון חריגות של עד 20%"
- חמישה ארגוני סביבה ותחבורה לשר האוצר: "עצור את הרכבת לאילת"
- פרץ בדיון על הרכבת לאילת: "כל מי שדוהר שיעצור בתחנות ביניים"
- השר פרץ הגיש ערר על אישור תוואי מסילת הרכבת לאילת
יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), אמר במהלך הדיון כי מדובר במיזם של פעם בדור, בעלות כוללת סופית שקשה לאמוד. לדבריו המטרה ראויה ועשויה לקרב את הפריפריה למרכז ולהוריד עומס של כלי רכב מהכביש.
שר התחבורה ישראל כ"ץ אמר כי הערכת המיזם היא רק כ-24.5 מיליארד שקל, כאשר יש לקחת בחשבון חריגה של עד 20% לטובת הוצאות בלתי צפויות, ולכן האומדן הסופי שהוצג על ידי האוצר הוא לא פחות מגחמה. כץ הזכיר שההחלטה לחבר את המרכז לאילת במסילת רכבת כבר נידונה בממשלה עוד בשנת 1956, אולם עד היום כולם התחמקו מליישם אותה. לדבריו המדינה השקיעה כבר 100 מיליון שקל בתכנון כאשר חברות מסין, צרפת וספרד מעוניינות להשתתף בהקמה. כץ הביא כדוגמה את טענות האוצר כנגד הקמת קו רכבת לשדרות, מסילה שהאוצר חזה שהיא תשאר שוממה. לטענתו, הקו מסיע כיום כ2,000 איש מדי יום.
במהלך הדיון הטיחו מספר ארגוני סביבה וחברה טענות קשות נגד הדו"ח, לרבות כאלו שמפקפקות בכדאיות הכלכלית ובתכנון המקדמי שלו.
פרופ' ערן פייטלסון מהאוניברסיטה העברית טען במהלך הדיון כי מדובר במגה פרויקט שלא נבחן לעומק, וכי המטרות שלו לא הוגדרו. לדבריו, קצה המסילה כלל לא מחובר לנמל אילת כיוון שאז הרכבת תיאלץ לעבור דרך מרכז העיר. לפיכך, התועלת שבהקמתה לא תשרת נוסעים ולא תשרת הובלת מטענים, אולם במקביל יישום התכנית להקמתה עלול לפגוע קשות בסביבה ובבטיחות.