הדרך של גרמן: אם אין רוב לשר"פ, אפשר פשוט לדחות את ההצבעה
חברי ועדת גרמן היו אמורים להצביע על המלצותיהם בשבוע שחלף, אולם שרת הבריאות דרשה דחייה ל־18 ביוני, אחרי שהבינה כנראה כי אין רוב להכנסת השר"פ לבתי החולים. גרמן מתמקדת כעת בניסיונות שכנוע לעריכת מודל מצומצם וממוקד של השר"פ בפריפריה
שרת הבריאות יעל גרמן דחתה את ההצבעות של הוועדה הציבורית שהיא עומדת בראשה - הוועדה לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית - לאמצע יוני. ההצבעות תוכננו להתקיים ביום חמישי האחרון, אולם ברגע האחרון דחתה אותן השרה גרמן ל־18 ביוני. הסיבה היא ככל הנראה העובדה שגרמן לא הצליחה לגייס רוב לתמיכה בהכנסת ניתוחים פרטיים בתשלום (שר"פ) לבתי החולים הציבוריים. זאת אף שגרמן החליפה את חבר הוועדה, מנכ"ל משרד הבריאות היוצא רוני גמזו, במנכ"ל המשרד החדש פרופ' ארנון אפק התומך בשר"פ. במקביל, טרם הוחלט סופית אם למשקיפים שאינם חברי ועדה -אחד מבנק ישראל, אחת ממשרד המשפטים ואחד ממשרד הבריאות - תינתן זכות הצבעה או לא.
על פי גורמים בוועדה, גרמן מפעילה בימים אלה מסע שכנועים על חברי הוועדה לתמוך לפחות במודל שר"פ מצומצם, כזה שיאפשר בשלב הראשון לבצע פיילוט ממוקד של שר"פ, כנראה באזור הפריפריה. הצעה דומה, אגב, השמיע בשלהי כהונתו סגן שר הבריאות יעקב ליצמן בראיון ל"כלכליסט". מתנגדי השר"פ מנסים כעת להגביל פיילוט שכזה, אם בכלל יאושר, בטענה שניתוחים פרטיים כבר מתבצעים במילא בבתי החולים בירושלים (הדסה ושערי צדק).
על פי הערכות אותם גורמים, אם גרמן תראה כי אינה מצליחה לגייס רוב גם לניסוי השר"פ בפריפריה, היא עשויה לבטל לחלוטין את ההצבעה על השר"פ. מדוע? משום שאם הוועדה שהיא עומדת בראשה תצביע על רעיון השר"פ ותפסוק נגדו, והדבר גם ייכתב בהמלצות הוועדה הסופיות, גרמן תתקשה לאחר מכן לקדם את הרעיון בכל זאת. לחלופין, אם היא כלל לא תביא את העניין להצבעת הוועדה, היא תוכל לקדם את רעיון השר"פ בפריפריה גם לאחר תום עבודת הוועדה, באין מפריע. לכן סביר להניח כי מתנגדי השר"פ ינסו לכלול בהמלצות הוועדה הסופית גם התנגדות מפורשת לפיילוט של שר"פ.
ועדת גרמן פועלת זה שנה בניסיון למצוא פתרונות לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית. באחרונה החלה הוועדה במרתון דיונים סופיים לקראת גיבוש המלצותיה. עיקר הפעילות של הוועדה מתמקד בשני מישורים — מימון מערכת הבריאות (האם להביא עוד כסף ציבורי מקופת המדינה, או להביא כסף פרטי מהביטוחים המשלימים שהציבור קונה מקופות החולים); ואספקת שירותי הבריאות (האם להגביל את המערכת הפרטית או להרחיבה לבתי חולים ציבוריים).
מחלוקות מהדיון הראשון
אף שהקדישה שנה לדיוניה, בשבועות האחרונים התברר כי הוועדה לא הצליחה להתגבר על המחלוקות שאפיינו אותה כבר מהרגע הראשון, ובעיקר את מחלוקת השר"פ. מלכתחילה היו בוועדה שני מחנות עיקריים: מחנה התומכים בשר"פ (בראשו עומדים גרמן עצמה וכן יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל); ומחנה המתנגדים לשר"פ (בראשו עומדים סמנכ"ל משרד הבריאות לשעבר פרופ' גבי בן נון, וכן סגן הממונה על התקציבים באוצר משה בר סימן טוב).