המקורבת של יעל גרמן בוועדה תכריע על עתיד מודל השר"פ
הוועדה לחיזוק מערכת הבריאות צפויה להגיש את מסקנותיה ביום חמישי. נכון לסוף השבוע קיים רוב של קול אחד לאישור רפואה פרטית בבתי החולים ציבוריים, עמדה שבה מצדדת שרת הבריאות. בין התומכים: פנינה קורן, העוזרת לשעבר של גרמן
יומיים של מחלוקות סוערות עברו בסוף השבוע על חברי ועדת גרמן, שמתכנסת במלון בנווה אילן. חברי הוועדה לחיזוק מערכת הבריאות התכנסו במלון למרתון של דיונים, לקראת הכרעה סופית בכמה מהנושאים שישפיעו יותר מכל החלטה אחרת בשנים האחרונות על האופן שבו הציבור הישראלי צורך שירותי בריאות.
- מהכיס שלכם או מהכיס שלכם: מאיפה גרמן תביא את הכסף?
- הכללית: ועדת גרמן תייקר את הביטוח המשלים לבני 60 פלוס
חברי הוועדה, שהחלה לפעול ביוני 2013, טרם הצליחו להגיע להסכמות בנושאי הליבה שנמצאים על השולחן: האם לאפשר לבתי החולים הציבוריים לבצע ניתוחים פרטיים תמורת תשלום (שר״פ), והאם לבצע רפורמה כוללת בביטוחים המשלימים של קופות החולים. במהלך השבוע צפויים חברי הוועדה להיפגש שוב ולהצביע סופית על העניין ביום חמישי הקרוב.
מנכ"ל משרד הבריאות הטרי תומך בעמדה שמובילה גרמן
מניתוח עדויות שאסף "כלכליסט" בסוף השבוע עולה כי למחנה התומך בשר"פ בוועדה יש רוב דחוק לאישור המהלך. אחד החיזוקים המשמעותיים למחנה זה התקבל על ידי החלפתו של מנכ"ל משרד הבריאות הפורש פרופ׳ רוני גמזו במנכ"ל החדש והמקורב לשרת הבריאות יעל גרמן, פרופ׳ ארנון אפק, התומך במודל השר"פ.
פרופ׳ אפק הוא בוגר בית החולים תל השומר, שבו שימש בתפקידו האחרון כסגן מנהל בית החולים. מנהל בית החולים פרופ׳ זאב רוטשטיין הוא אחד התומכים הגדולים במערכת הרפואית בהכנסת השר"פ לבתי החולים הציבוריים.
החלפתו של פרופ׳ גמזו בפרופ׳ אפק לקראת שלבי ההכרעה, לאחר שלא שימש כחבר בוועדה במשך השנה שהיא פועלת, תסייע לשרת הבריאות גרמן בהשגת הרוב שהיא מייחלת לו.
גם עם הקול של פרופ' אפק, למחנה השר"פ בוועדה יש רוב דחוק, ובסופו של דבר ייתכן שההכרעה תהיה על חודו של קול אחד. במצב כזה, הביקורת הציבורית על גרמן תהיה רבה, משום שאחד הקולות במחנה התומך בשר"פ יהיה של היועצת האישית שלה ב־14 השנים שבהן כיהנה בעיריית הרצליה, פנינה קורן. מינויה של קורן לחברה בוועדת גרמן חרף היעדר ניסיונה הגמור במערכת הבריאות, לווה בביקורת ציבורית רפה למדי.אם מודל השר"פ יתקבל בסופו של דבר תוך שמחצית מחברי הוועדה מתנגדים לו, הדבר יחליש ציבורית את הלגיטימיות של הוועדה וייתכן שיוריד לטמיון את העבודה כולה.
באוצר מסרבים לנקוב בסכום שיוזרם למערכת
על שולחנה של הוועדה עומדים בסופו של דבר שני מודלים זה מול זה, לאחר שנפסל המודל השלישי להעלאת מס הבריאות ולהכללת האפשרות לבחירת רופא מנתח בסל הבריאות. המודל הראשון, שגרמן תומכת בו: מתן אפשרות, ייתכן שבמסגרת פיילוט מבוקר, לביצוע ניתוחים פרטיים בבתי החולים הציבוריים (מודל השר״פ).
מנגד עומד המודל שמוביל משרד האוצר, שמגביל את מערכת הבריאות הפרטית ומציע לאפשר לרופאים בכירים לעבוד רק במערכת הבריאות הציבורית תוך הגדלת שכרם (מודל הפול־טיימר). באוצר יודעים שהמודל שלהם עולה כסף עקב הגדלת המשכורות לרופאים הבכירים, וגם גרמן יודעת זאת. למעשה, לפי חלק מההערכות גרמן עצמה תומכת במודל השר"פ מסיבות טקטיות בלבד, בניסיון ללחוץ על משרד האוצר להסכים להזרים למערכת הבריאות הציבורית כמה שיותר כסף בתמורה לכך שמודל השר"פ יירד כליל מהשולחן.
עם זאת, בשלב זה נציגי משרד האוצר לא הסכימו לנקוב בדיוני הוועדה בסכום מדויק שהם יסכימו להזרים למערכת הציבורית.
משיחות שקיים "כלכליסט" בסוף השבוע עולה כי שני הצדדים משחקים מעין פוקר טקטי עד הרגע האחרון. גרמן יודעת כי אם מודל השר"פ יעבור, משרד האוצר לא יסכים להזרים סכום כלשהו למערכת הבריאות הציבורית, והדבר עלול להיתפס ככישלון ציבורי מצדה. מנגד, במשאד האוצר יודעים כי אם לא יסכימו לנקוב בסכומים מהותיים, מודל הפול־טיימר לא יתקבל בוועדה.