נמשכים הפיטורים בתעשייה: מספר העובדים ירד ב-960 ברבעון הראשון
בהתאחדות התעשיינים מפנים אצבע מאשימה לשער הדולר. לפי הנתונים, מגזר היצוא ממשיך לסבול מירידה חדה ברווחיות
בכל אחד משלושת החודשים הראשונים של 2014 פוטרו יותר עובדים בתעשייה מאשר נקלטו, כך עולה מדו"ח מועסקים שערכה התאחדות התעשיינים. בחודשיים הראשונים של השנה ירדה מצבת כוח האדם ב-780 עובדים (מפוטרים פחות נקלטים חדשים), ובמרץ השנה נרשמה ירידה של 180 עובדים נוספים. בסך הכול כוח האדם בתעשייה הקטין את מספר העובדים ב-960 ברבעון הראשון – 0.3% מכלל העובדים בסקטור. כמו כן, בנטרול השפעת הפקת הגז הטבעי, נבלמה צמיחת התעשייה. מדובר במגמה שהתחילה כבר ברבעון השלישי של 2013, ואולם בשל נתונים חיוביים ברבעון הראשון והשני של 2013, בסך הכל בהסתכלות שנתית כח האדם כמעט ולא השתנה.
- התעשיינים מאיימים בעזיבה, אך הדו"חות מראים עלייה בהעסקה
- "הממשלה לא מסייעת ומרחיקה את התעשיינים מהדרום"
- התעשיינים מזהירים: 63 אלף איש יאבדו את מקום עבודתם עד שנת 2020
מרבית המפוטרים נפלטו מענף המתכת (440 איש) ומענפי המזון המשקאות והטבק (220 איש). במקביל, נרשמו פיטורי עובדים גם מענפי הנייר ומוצריו (180 איש), הציוד האלקטרוני לצריכה ותקשורת (165 איש) וכן מענף הגומי והפלסטיק (145 איש). פיטורים אלו מותנו במעט בשל קליטת עובדים בענפי הרכיבים האלקטרונים והחשמל.
בהתאחדות התעשיינים מצביעים על הקשיים של ענפי הייצוא, כגורם הדומיננטי לפיטורים. לפי נתוני ההתאחדות, בחודשים מרץ-אפריל נרשמה ירידה של 15% בייצוא התעשייתי, בהשוואה לחודשים ינואר-פברואר (3.6 מיליארד דולר, לעומת 4.25 מיליארד דולר בהתאמה).
נתונים אלו מצטרפים לנתונים נוספים של מכון הייצוא, הגוף האמון על היצואנים בישראל, לפיהם חלה הדרדרות ברווחיות של היצואנים בשנים האחרונות. המכון ניתח את התוצאות הכספיות של כלל החברות המייצאות הנסחרות בבורסה (חברות אלו מהוות 44% מסך הייצוא הישראלי). על פי הנתונים, הרווח הנקי המצרפי של חברות אלו ירד ב-33% בשנת 2013 לעומת 2012, והסתכם ב-2.4 מיליארד דולר, זאת בהמשך לירידה של 22% בשנת 2012 לעומת 2011. שיעור הרווח הנקי מהמכירות ירד מ-10.8% בשנת 2010 ל-4.4% בלבד בשנת 2013.
החברות מוטות היצוא רשמו ירידה חדה יותר בשיעורי הרווחיות לעומת החברות המוטות מכירה לשוק המקומי. עם זאת, שיעורי הרווחיות של החברות המייצאות עדיין גבוה יותר משיעורי הרווחיות של חברות השוק המקומי, ששיעור הרווח הנקי שלהן עמד על 3% לשנת 2013.
להערכת המכון, שחיקת הרווחיות בחברות היצוא מושפעת בעיקר מהתחזקות השקל אל מול המטבעות הזרים ובעיקר הדולר האמריקאי. השקל התחזק ב-2013 בשיעור של 6.4% מול הדולר, 3.2% מול האירו, ו-7.5% מול הליש"ט.
רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא, הביע דאגה מהנתונים והזהיר מההשלכות על הכלכלה הישראלית: "מניתוח הנתונים עולה בבירור כי יש להרחיב את הסיוע ליצואנים, אם על ידי התערבות בשער החליפין, או בהוצאות הארנונה, המים והחשמל".
נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן, מסר "אנחנו מתריעים כבר הרבה מאוד זמן כי המשק הישראלי נמצא במצב לא טוב, בלשון המעטה, ועכשיו אנחנו רואים את התוצאות – היצוא נמצא בירידה מתמדת ואנחנו רואים עוד ועוד אנשים מפוטרים והולכים הביתה".