$
מחפשי עבודה

עוזבים וחוזרים: תופעת עובדי הבומרנג הולכת ומתרחבת

מנהלי גיוס קוראים לזה Re-Hire. האם ה"עובדים חוזרים" הם הטרנד החדש של שוק העבודה ומה גורם לנו לשוב אל המקום שאותו בחרנו לעזוב?

עינב בוימפלד 11:2414.06.14

שנה בלבד אחרי שהתחילה לעבוד בחברת אינטרנט גדולה, החליטה רינת, אשת תוכן, לעזוב את המקום. "רציתי מאוד לעבוד בחברה הזו, אבל גיליתי בוסית שתלטנית שרדתה בעובדיה ואימללה את חייהם. לכל אלו הצטרף המרחק הגדול מהבית, שגרם לי להבין כי זה לא משתלם לי יותר. שנתיים לאחר מכן, חברה טובה שלי, שאיתה שמרתי על קשר לאורך כל הזמן הזה, סיפרה לי שהתפנה תפקיד במחלקה אחרת והציעה לי להגיש אליו מועמדות. עשיתי את זה דרכה - והתקבלתי".

"לא מצטערת על הסיבוב שעשיתי"

גם שלי, שבאה מתחום הגיוס, עברה תהליך דומה. "עבדתי 3 שנים בחברה גדולה. הייתי בתחום לא פשוט של מכירות עד שהרגשתי שמספיק לי. אהבתי את המקום אבל לא היה לי לאן להתקדם בו, אז החלטתי לנסות את מזלי במקום אחר. 9 חודשים הייתי "בחוץ" ועבדתי בכמה מקומות לסירוגין. התפקידים שעשיתי התאימו לי מאוד, אבל המקומות האחרים פשוט לא היו אותו הדבר בכל מה שקשור לתרבות ארגונית ואווירה. יום אחד שמעתי מחברה בעבודה הקודמת שנפתח שם תפקיד בתחום שלי. מיד קפצתי על ההזדמנות - והתקבלתי. בסופו של יום העדפתי לחזור למקום שבו היה לי טוב. אני לא מצטערת על הסיבוב שעשיתי, כי הוא זה שאפשר לי לרכוש את המקצוע שבו אני עוסקת היום. בעצם אפשר להגיד שהעזיבה שלי - היא זו שאפשרה לי לחזור".

 

למה עוזבים מלכתחילה?

במקרה של יונתן, איש היי טק, העזיבה הייתה מתוכננת: "רציתי לעזוב את החברה, כי עבדתי בה עוד כסטודנט והרגשתי שזה קצת כמו להתחתן עם החברה שלך מהתיכון. מצד אחד, טוב שמצאת את המקום שלך בשלב כל כך מוקדם. מצד שני, מבאס לחשוב שזה הדבר היחיד שתכיר בחייך. החלטתי לעבור לחברה אחרת ולנסות לחזור בעתיד. ובאמת, אחרי כמה שנים, כשהתעניינתי אצל הבוס הקודם האם אני עדיין יכול לחזור לחברה, הוא מיד קיבל אותי והציע לי חוזה מצוין. העזיבה שלי סימנה אותי כעובד מוערך, וגם הניסיון והידע שצברתי בארגונים האחרים העלו את קרני ויכולתי להתמקח על התנאים ולעבוד עם חוזה חדש. ככה שבעצם חזרתי למקום שאני אוהב - אבל במתכונת משודרגת".

 

להתקמבק לעבודה: ניצחון של הארגון, אבל גם של העובד

רינת, שלי ויונתן אינם נדירים בנוף התעסוקה של ימינו. מסתבר שמה שהיה טוב לאהוד ברק, סטיב ג'ובס וחיים רומנו - טוב גם בשביל העובד הפשוט. עם אחוזי התחלופה הגבוהים המאפיינים את שוק העבודה היום, אחוז העובדים שעוזבים מקום עבודה עולה כל הזמן ואיתו גם מספר העובדים שמחליטים לבצע פניית פרסה, ולחזור למקום עבודה ישן.

 

עובדי הבומרנג - עוזבים וחוזרים עובדי הבומרנג - עוזבים וחוזרים צילום: שאטרסטוק

 

לפי מאמר שפירסם ד"ר ג'ון סאליבן, מוביל דעה בתחום משאבי האנוש, "גיוסי בומרנג" מדורגים במקום שני (מייד אחרי המלצות עובדים) במדד לגיוס עובדים איכותיים. לא מפתיע, אם כך, שחברות רבות חורטות על דגלן את המוטו של "אתה תמיד רצוי כאן". הרי עובד שכבר עבד בעבר בחברה מתאים לתרבות הארגונית שלה, וזמן ההיטמעות שלו נמוך בהרבה מזה של עובד חדש. בנוסף, "שיבה הביתה" של עובדים נתפסת כניצחון של הארגון והמסר שנוצר הוא שמדובר במקום שאנשים רוצים לחזור אליו.

 

 

הליכה אחורה או צעד נכון קדימה?

היתרונות שבגיוס עובדים חוזרים ברורים, אך מה התועלות שיש לעובד שהחליט לחזור למקום שעזב? הנה 5 יתרונות בולטים של חזרה למקום עבודה קודם:

 

1. השתלבות מהירה - רובנו הולכים קצת לאיבוד כשאנחנו מגיעים לעבודה חדשה. אולי בגלל זה תקופת הקליטה והחפיפה היא התקופה הקשה ביותר בחייו של עובד, והיא נחסכת ממי שחוזר למקום שכבר היה בו. ההיכרות עם הנפשות הפועלות מקצרת את תהליך ההשתלבות ומונעת את קשיי הסתגלות שמאפיינים התחלה במקום חדש.

 

2. היכרות עם הארגון - כמה זמן לקח לכם ללמוד שלסמנכ"ל הזה צריך להיכנס רק עם מצגת מסודרת, ולמנהל הישיר שלכם עדיף תמיד לשלוח מייל גיבוי ולא רק להתקשר? עובד חוזר מכיר היטב את הדנ"א של הארגון ואת המשימות שלו. הוא יודע את הסדר הפנימי של הדברים ומכיר את האופן שבו מתבצעים התהליכים. ההיכרות הטובה עם המעטפת, מאפשרת לעובד שחזר "לא לבזבז זמן" על למידה, להתרכז בתפקיד ולעשות בו חיל.

 

2. טוב ויציב - הטבע שלנו הוא לחשוב תמיד שמשהו טוב יותר מחכה לנו מעבר לפינה. אבל מי שהיה בחוץ והחליט לחזור, כבר עבר את השלב הזה ולכן הוא מעריך את המקום שבו הוא נמצא. בקיצור, כיף לעבוד במקום שאתה אוהב, ויציבות היא תמיד בונוס נחמד.

 

3. שדרוג וקפיצת מדרגה - עובדים שחוזרים למקום שבו עבדו, נקלטים לרוב בתפקיד אחר מזה שעשו בקדנציה הראשונה ובחלק גדול מהמקרים גם מקבלים תפקיד בכיר יותר, הודות לניסיון שצברו בחוץ. כניסה מחודשת למקום שכבר עבדת בו - היא קרקע טובה למשא ומתן מחודש והזדמנות מצוינת לשפר ולשדרג את התנאים שבהם אנו עובדים.

 

4. טוב לקריירה - במקרים רבים שווה להתנייד בשוק התעסוקה, כדי לצבור ניסיון, להעשיר את הרזומה, ללמוד סגנונות עבודה שונים ולהתנסות בדברים חדשים. ישנם מקומות שאף מכריחים אותך "לצאת החוצה" לפני שהם מאפשרים לך לקבל אצלם תפקיד ניהולי. המסקנה: טוב ובריא לראות מקומות אחרים ולהכיר עוד אנשים ותפקידים. זה מכניס לפרופורציות ותורם לדרך שבה אנחנו מסתכלים על הקריירה שלנו ומנהלים אותה.

 

קצת כמו לחזור הבייתה. עובדים חוזרים. קצת כמו לחזור הבייתה. עובדים חוזרים. צילום: יניב בן יהודה

 

מתי כדאי לחזור?

רבים מהעובדים שיצאו להתנסות במקומות אחרים גילו די מהר שהדשא שמוצע להם שם - לא בהכרח ירוק יותר. יחד עם זאת, חזרה למקום עבודה ישן אפשרית רק בתנאי שהעזיבה נעשתה ברוח טובה ולא נותרו משקעים שליליים. במידה וזה אכן המצב - הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לפתוח את הדלת שפעם סגרתם:

 

1. טיימינג - מומלץ לחזור למקום שעזבתם בעיתוי הנכון. לדוגמה, בתקופה של חילופי מנכ"לים או כשהחברה נמצאת בעיצומו של תהליך גיוסים, וכמובן - אם שמעתם במקרה שהתפנה התפקיד שעליו חלמתם. לסיכום - אם יש לכם סיבה טובה לחזור, הצעד הבא הוא למצוא את הרגע המתאים כדי לעשות את זה.

 

2. קשרים - תמיד טוב לשמור על קשר עם מקום עבודה קודם, גם אם כרגע אתם לא מתכוונים לחזור. אם יוצא לכם - קפצו לבקר, הרימו טלפון ונסו למצוא איש קשר בחברה שישמש במידת הצורך גם לחידוש הקשר. היום, בעידן של רשתות חברתיות, זה קל מתמיד כי הן מאפשרות לנו לשמור על קשר עם המון אנשים בבת אחת ולהישאר בתודעה של כל מי שמתאים לנו מבחינה מקצועית או עסקית.

 

3. שדרוג - אם חזרתם לאותו תפקיד או לתפקיד דומה, התעדכנו באופי התפקיד כפי שהוא נתפס כעת בתעשייה (בתחום המחשבים,למשל, השינויים מהירים מאוד וכל יום נולד טרנד חדש) ובדקו אם התפקיד שלכם שווה עכשיו יותר כסף או שאולי הערך שלו בשוק דווקא ירד. כדאי שהחזרה המחודשת תביא איתה תנאים טובים יותר, או לחלופין - סיפוק מקצועי.

 

הכותבת היא מנהלת התוכן והמחקר באתר AllJobs.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x