ברוורמן: "אגיש הצעת חוק שתחייב הממשלה לפיקוח על מחירי הגז הטבעי"
יו"ר ועדת הכלכלה טען בדיון כי באוצר מבינים את חשיבות הפיקוח על המחירים וקרא לסילבן שלום להצטרף למדיניות זו. עם זאת, נציג משרד האנרגיה בוועדה רמז כי המשרד נוטה שלא לתמוך בפיקוח
- האם גם ההכנסות מהגז יגיעו לביטחון?
- יו"ר ועדת הכנסת יהיה ראש הוועדה לפיקוח על רווחי הגז
- ועדה מיוחדת תפקח על ניהול קרן רווחי הגז
"לפני שלושה חודשים ביקשתי מהאוצר לחזור לוועדה עם החלטה לפקח על הגז הטבעי וההחלטה על המחיר. ההתרשמות שלי היא שהפקידות באוצר מבינה את העניין, ותתמוך בפיקוח על מחירים. אני קורא לשר שלום לקבל החלטה בשבועות הקרובים", אמר ברוורמן.
אלא שנציג משרד האנרגיה הממונה על הנפט, אלכסנדר ורשבסקי, רמז שעמדת המשרד המתגבשת נוטה דווקא שלא לתמוך בפיקוח: "המשרד עדיין לא גיבש את עמדתו, אבל קיים חשש אצלנו שכשיהיה פיקוח, הוא ייקבע את המונופול הקיים וימנע השקעות נוספות בשדות גז קטנים יותר. אנחנו חוששים שפיקוח ישאיר אותנו עם אותו המונופול שנים. סקרים שביקשנו ממקומות אחרים מראה שלפיקוח על המחירים יש ניסיון שלילי".
נציג משרד האוצר, אלון אטקין, ממלא מקום יו"ר ועדת המחירים אמר בנושא כי המשרד טרם גיבש עמדה והציג את שלוש העמדות הנבחנות בימים אלה: האחת, פיקוח במחיר נמוך מהיום. השנייה, פיקוח במחיר דומה להיום כדי לאפשר כדאיות כלכלית למאגרים "תנין" ו"כריש", והשלישית - לא להטיל פיקוח בכלל כיוון שיש לזה השלכות שיכולות לפגוע בקידוחים עתידיים. עוד אמר אטקין כי "מחירי הגז בישראל אינם יוצאי דופן ביחס למקובל בעולם".
חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) ענתה לאטקין כי איננה מבינה מדוע הנושא מוצג שוב ושוב כמורכב וכקשה לבחינה: "זה לא ויכוח בין סוציליזם לקפיטליזם. זה חזיריזם. אני מתקשה להבין איפה המורכבות כשברור שיש פה 400% רווח. מדובר על מונופול ענק. משרד האוצר בעצמו אומר שאין סיכוי לתחרות בשנים הקרובות. אז מה הוויכוח? מבקשים מאתנו ליהנות מהכל - מצד אחד יש לנו מונופול ענקי באישור הממונה על ההגבלים העסקיים, ומצד שני לתת לו לפעול בלי פיקוח על מחירים כי אנחנו בשוק חופשי. לפחות תבחרו אסכולה כלכלית. תחליטו. משהו כאן לא מסתדר ולא הגיוני", אמרה יחימוביץ'.