$
בארץ

בנק ישראל: התוצר הפלסטיני - 4% מהתוצר הישראלי

מסקירת ההתפתחויות הכלכליות מאוקטובר 2013 ועד מרץ 2014 עולה כי שני שליש מהיבוא הפלסטיני מקורו בישראל וכי הסחורות הנמכרות לישראל מהוות 81% מסך היצוא הפלסטיני

אמנון אטד 15:1717.06.14

לסחר הישראלי-פלסטיני יש חשיבות גדולה עבור המשק הפלסטיני, וחשיבות קטנה בלבד עבור המשק הישראלי. היבוא הפלסטיני מישראל מהווה כשני שליש מכלל היבוא הפלסטיני, והמכירות הפלסטיניות למשק הישראלי מהוות כ-81% מסך היצוא הפלסטיני. לעומת זאת, הסחר של ישראל עם הרשות הפלסטינית מהווה אחוזים בודדים בלבד מסחר החוץ הישראלי. נתונים אלה מתבררים מסקירת ההתפתחויות הכלכליות בתקופה שבין אוקטובר 2013 ומרץ 2014, שבנק ישראל מפרסם היום (ג').

מחברי הסקירה מצביעים על הפערים הכלכליים העצומים בין שני המשקים: סך התוצר של המשק הפלסטיני מהווה כ- 4% בלבד מהתוצר של המשק הישראלי. בשנת 2012, שהיא השנה האחרונה שלגביה קיימים נתונים מלאים, הסתכמו המכירות הישראליות המדווחות לרשות הפלסטינית בכ-16.4 מיליארד שקל, שהם כ- 5% מהיצוא הישראלי ללא יהלומים, וכ- 1.7% מהתוצר. לעומת זאת, סך הקניות הישראליות מהרשות הפלסטינית הסתכמו באותה שנה רק בכ- 3 מיליארד שקל. חלק מפער גדול זה קוזז על ידי התמורה לעבודה, בסכום של כ- 4.3 מיליארד שקל, ששילמו ישראלים לעובדים פלסטינים.

 

פלסטינים ברמאללה (ארכיון) פלסטינים ברמאללה (ארכיון) צילום: שאול גולן

 

מהסקירה עולה עוד כי מכירות המוצרים והשירותים מישראל לרשות הפלסטינית הניבו למשק הישראלי בשנת 2012 ערך מוסף של כ- 9-6 מיליארד שקל, שהם כ- 1.2-0.8 אחוזים מהתוצר. המכירות של ישראל לרשות הפלסטינית הן בעיקר של מוצרי תעשייה מסורתית ומעורבת-מסורתי, לצד מוצרי אנרגיה כמו חשמל ודלקים. זאת בניגוד ליצוא הסחורות של ישראל לשאר העולם, שמקורו בעיקר מוצרים של תעשיות ההייטק ושל התעשייה המעורבת-עילית.

 

הסיבות העיקריות לכך שהמכירות התעשייתיות לרשות הפלסטינית מתרכזות בתעשיות המסורתיות הן שזה גם עיקר היבוא הפלסטיני, הקרבה הגיאוגרפית בין שני המשקים שמוזילה את עלויות ההובלה, ומעטפת המכס והתקינה האחידה שמקלות על מעבר סחורות מישראל לרשות הפלסטינית ומקשות על יבוא מוצרים מסורתיים ממשקים שכנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x