ועדות הערר בביטוח הלאומי ייפתחו להפרטה, בניגוד להבטחת שר הרווחה
השר מאיר כהן אמר שרק גוף ציבורי יוכל לגשת למכרז לוועדות הערר על החלטות ביטוח לאומי. אלא שמבדיקת "כלכליסט" עולה שהזוכה במכרז יוכל לתפעלו בעזרת קבלן משנה פרטי
סעיף קטן ומוצנע במכרז התקדימי של ביטוח לאומי לתפעול ועדות ערר על החלטותיו מלמד על ההפרטה הסמויה של השירות הציבורי. זאת בניגוד לדברי שר הרווחה מאיר כהן בכנסת, שאמר כי המכרז לוועדות הערר, שפורסם בשבוע שעבר, אינו מהווה הפרטה של השירות.
- נדחתה הצעת החוק לדמי אבטלה לעצמאים
- מי שמשלם לא מערער: מעגל הקסמים של המוסד לביטוח לאומי
- מסקנות ועדת אלאלוף יוכרעו בישיבה סגורה
"בהצעה שלנו אין הפרטה מכיוון שגופים פרטיים לא יכולים להשתתף במכרז אלא רק גופים ציבוריים", אמר כהן בדיון שנערך בנושא בוועדה לפניות הציבור של הכנסת. אלא שמבדיקת "כלכליסט" עולה כי כדי להקל על מציעים פוטנציאליים שינו בביטוח לאומי את אחד הסעיפים, כך שאותו גוף ציבורי יוכל לקנות את השירותים של קבלני משנה ללא הגבלה. כלומר, אם בית חולים ממשלתי כמו רמב"ם יזכה במכרז הוא יוכל להעביר את תפעול הוועדה לידי חברה פרטית שתהיה קבלן המשנה שלו.
בשלב ראשון, המכרז יכלול פיילוט בן שנתיים במחוז הצפון,שבסופו יוחלט אם להרחיבו לכל הארץ. מהמכרז עולה עוד כי נוסף לתשלום שיעביר ביטוח לאומי לזוכה על כל תיק שיגיע לוועדת הערר, יתווסף גם תשלום קבוע של 160 אלף שקל בחודש, ללא קשר לכמות התיקים.
לפי נתוני ביטוח לאומי, מוגשים בכל שנה בממוצע כ־55 אלף עררים על הוועדות הרפואיות שלו, מתוכם כ־16 אלף במחוז צפון. בממוצע על כל החלטה חמישית של ועדה רפואית מוגש ערעור. מבדיקה שערך מבקר המדינה לפני חמש שנים על 41 החלטות של ועדות רפואיות, ב־56% מהערעורים שונתה החלטת הוועדה הרפואית.
עובדי ביטוח לאומי מתנגדים להעברת הטיפול בוועדות הערר לגורם חיצוני, שכן מי שייפגע הם עובדי המוסד המשמשים כמזכירי הוועדות. בדיון שהתקיים השבוע בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים הוחלט כי עד ספטמבר ינהלו הצדדים מו"מ ובינתיים ביטוח לאומי לא יודיע על זוכה במכרז. יו"ר ועד עובדי הסניפים בביטוח הלאומי ירון צרפתי אמר ל"כלכליסט": יש לנו סכסוך עבודה מאושר ונפעל ככל שיידרש".
שר הרווחה מאיר כהן מסר: "הרשות הציבורית שתזכה במכרז תהיה האחראית הבלעדית, תחת הרעיון שאדם יוכל לערער בחופשיות ולא מול הגוף שקבע לו דרגת נכות".