$
דעות

בשורה לעסקים הקטנים: היתרונות הטמונים במיקרו-השקעות

חייבים לשנות בהקדם את המצב הקיים היום, שבו מי שיש לו הון מצליח לגייס הון נוסף ומי שאין לו מקורות הון עצמיים יכול רק להמשיך לחלום. הפתרון מונח על השולחן

אמיר ברמלי 07:5720.06.14

רבות מדובר על הריביות הנמוכות בעולם ובישראל ועל הקושי לייצר תשואה יציבה וגבוהה באפיקי ההשקעה המסורתיים - כמו בנקים, שוק ההון וקרנות השתלמות והגמל, אבל מעטים מדברים על כך שהריבית הנמוכה, נמצאת כאן כדי להישאר. כמעט שש שנים חלפו מאז נפילת הריביות בעולם ובישראל, והנתונים מאותתים על כך שעוד מיתון עלול בקרוב להפוך למציאות.

גם ברחבי העולם התמונה איננה מזהירה. אירופה עדיין ב"קיפאון", בארצות הברית צמצום ההרחבה המוניטרית נמצא עדיין בראשיתו, וגם אצלנו בישראל לקצב האינפלציה השלילי אין אופק אופטימי. גם התבוננות ברמות השיא של חלק מבורסות העולם יכולה להדאיג את שונאי הסיכון. והרי הם אלה שמושכים את הכסף ראשונים, מעירים את העדר ומגדילים עוד יותר את מצבורי ההון המחפשים אפיקי השקעה חדשים ונתקלים באותו היצע קשיח.

 

אילוסטרציה. הזדמנות שווה לכולם להיות שותפים בחברות ובעסקים אילוסטרציה. הזדמנות שווה לכולם להיות שותפים בחברות ובעסקים צילום: שאטרסטוק

 

אולם נושא הריבית אינו הגורם לבעיה. הוא רק סימפטום. כמו בתחילת המשבר ב-2008, אותם משקיעים שונאי סיכון ממשיכים לחפש מציאות נדל"ניות או להשקיע את כספם באפיקים הסולדיים המסורתיים נמוכי התשואה. מנגד, אין לצפות שגופי ההשקעות הגדולים יבחנו ויבחרו השקעות קטנות שהיקפן אינו עולה על מיליוני שקלים. כך נותרת הזירה עם נזילות גבוהה והיעדר היצע של השקעות סולידיות בהיקפים נמוכים יותר. האם ניתן להגדיל את ההיצע? בהחלט כן. באמצעות שינויים קלים אך מהותיים ניתן להגדיל את מגוון והיקף אפשרויות ההשקעה הזמינות ולנתב את כספי ההשקעות לאפיקים חדשים, שישפרו את משוואת התשואות הצפויה. הדרך הזמינה והמהירה ביותר היא יישום מודל ה"מיקרו השקעות".

 

מצד המשקיעים, מודל זה מאפשר גיוסי השקעות מההמונים, לכל משקיע תהיה אפשרות להשקיע בהיקף קטן של עד 10,000 ש״ח ויחד עם משקיעים נוספים להגיע לכדי סך כולל משמעותי. 500 משקיעים יניבו הון זמין של 5 מליון ש״ח להשקעה בעסק או בחברה. וכאשר מדובר בשיטה ממש, לא בגיוסים ספוראדיים פה ושם, ניתן כבר לדבר על הזרמת סכומים משמעותיים שיגיעו מדי שנה לעשות ומאות חברות במשק. למשקיעים זוהי הזדמנות להשתתף בהשקעה שהם בוחרים ישירות, שהיא גם השקעה בחשיפה נמוכה מאוד שמאפשרת פיזור גבוה והורדת סיכון תוך הצטרפות לעשרות או מאות משקיעים אחרים שגם הם בחנו את ההשקעה והחליטו להיכנס.

 

פתרון לשני צדי המטבע

 

מהצד של מקבלות המימון, תחום המיקרו-השקעות מתאים במיוחד לפתרון מחנק המימון למגזר העסקים הקטנים והבינוניים (SMB), שעבור מרביתם חלק ניכר מהיצע המימון הקיים אינו רלוונטי ולעתים קרובות אינו בר השגה. פיתוח תחום המיקרו-השקעות יאפשר גיוס של סכומים קטנים יותר, כאלה שהגופים המוסדיים ומנהלי הקרנות הגדולות כלל אינם בוחנים. מבחינתם לא מדובר רק בחוסר כדאיות כלכלית אלא גם בחוסר יכולת מערכתית. וכך, אינספור חברות מוצאות עצמן משוועות להון נמוך אך קריטי, נעדרות מקורות אשראי חדשים שיאפשרו להן לגבש תוכניות צמיחה.

 

יישום מודל המיקרו-השקעות לא רק שיהווה פתרון לשני צדי המטבע - ההיצע והביקוש - אלא ייתן גם הזדמנות שווה לכולם להיות שותפים בחברות ובעסקים שהם מאמינים בהם; לסטודנטים, לעצמאים, לשכירים ולמעשה לכל שכבות האוכלוסיה המרכיבות את מעמד הביניים. פתיחת שוק המיקרו-השקעות יכולה לנתב שחקנים חדשים ורעבים לענף, בין אם אלה העסקים או בעלי ההון הצנוע המחפשים השקעה אלטרנטיבית סולידית ובין אם אלה גופי ניהול השקעות גדולים ואפילו הבנקים, שיש ביכולתם לפתח מודלים אלטרנטיביים שיבראו פיסה נוספת משמעותית בעוגת הפיננסים.

 

מבחינת המשק כולו התועלת של מהלך כזה היא ברורה; היצע ההשקעות יגדל באופן משמעותי מבלי ליצור עבור הגופים הפיננסיים הגדולים מחסור בהשקעות, ובשורה התחתונה היקף הפעילות העסקית במשק יגדל, יקטנו עודפי הנזילות והריבית הריאלית תעלה. לעידוד פיזור ההשקעות יש חשיבות רבה גם עבור צמיחת המשק וגם להתמודדות עם המשברים הכלכליים הבאים, שעמם יוכלו העסקים בישראל להתמודד תוך שיש להם אפשרויות גיוס להבטחת קיומה של פעילות מניבה. בטווח הארוך אפשר וצריך לצפות גם לצמצום הפערים הכלכליים באוכלוסייה ולשינוי התפיסה שלפיה מי שיש לו הון מצליח לגייס הון נוסף ומי שאין לו מקורות הון עצמיים יכול רק להמשיך לחלום.

 

הכותב הוא מייסד ויו"ר רוביקון ביזנס גרופ

בטל שלח
    לכל התגובות
    x