כשגיוס בשוק לא מהווה בעיה
אבנר ודלק קידוחים מחלקות רווחים למרות הצורך בהון לפיתוח המאגרים. המשקיעים ישתתפו ברצון בגיוס נוסף
בעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה צפוי לקבל 68 מיליון דולר ממאגר הגז תמר לאחר שדלק קידוחים ואבנר (שבשליטת דלק אנרגיה וקבוצת דלק) הודיעו בשבוע שעבר על חלוקת רווחים לכל מחזיקי יחידות ההשתתפות בהיקף של 100 מיליון דולר לכל אחת, כלומר 200 מיליון דולר בסך הכל.
עיתוי חלוקת הרווחים מעניין ונובע מכך ששוק ההון פתוח לרווחה, ובקבוצת דלק מעריכים ככל הנראה שגיוס כסף לא יהווה בעיה עבורם. שתי השותפויות מתהדרות בכך שזו הפעם הראשונה מאז 2008 שהן מחלקות רווחים למחזיקי יחידות ההשתתפות, כאשר אז חילקו רווחים בהיקף של 17 מיליון דולר.
בקבוצת דלק ציינו כי עד כה שתי השותפויות נמנעו מלחלק רווחים מכיוון שרצו לשמור כסף למימון חלק מעלויות הפיתוח של מאגרי הגז, שעלו ויעלו הרבה מאוד כסף (תמר לא פותח עד הסוף, ולווייתן עוד לא התחיל). פיתוח מאגר תמר בלבד עלה כ־3.7 מיליארד דולר. אולם, גם כעת שתי השותפויות זקוקות לכסף לפיתוח מאגרים.
מאגר דלית, מאגר קטן שזכה לרישיון הפקה מ־2008, מעולם לא פותח. זאת אף שכמות הגז המשוערת שלו היתה יכולה להחזיק את כל המשק הישראלי למשך שנה שלמה, בזמן משבר הגז המצרי. כלומר, במקום לחלק רווחים אפשר היה להתחיל לפתח את דלית. היה ניתן גם הפעם לתרץ את אי־חלוקת הרווחים בכך שיש עוד מאגרים לפתח, אך מה שהשתנה הוא שבקבוצת דלק כנראה סומכים על כך שכאשר ירצו לפתח את דלית לא יהיה שום קושי להשיג מימון מוסדי.
רק בחודש האחרון השלימו שתי השותפויות גיוס חוב של כ־2 מיליארד דולר. עלויות הגיוס היו מאוד נמוכות והוא זכה לביקושים של פי שבעה מהסכום המקורי שביקשו לגייס, והסכום המגויס אף הוגדל בשל עודף הביקוש. כלומר, גם אם יחסר כסף, למשל בגלל חלוקת רווחים, תמיד יהיה אפשר לגייס עוד. לכן, שוק הון פתוח מבחינה זו מהווה הזדמנות לגזור קופון וליהנות מוקדם מ"פירות הגז".