הוגש דו"ח הוועדה למלחמה בעוני; אלאלוף: "יצאנו היום למלחמה למען העניים"
הוועדה המליצה על שורה של צעדים שיביאו להפחתת ממדי העוני בישראל ב-50% בתוך עשור, לממוצע ה-OECD. הוועדה ממליצה להשקיע כל שנה בצמצום העוני בישראל סכום של 7.8 מיליארד שקל
הוועדה למלחמה בעוני, בראשות אלי אלאלוף, הגישה אחה"צ (ב') את המלצותיה לשר הרווחה מאיר כהן. הוועדה המליצה על שורה של צעדים שיביאו להפחתת ממדי העוני בישראל ב-50% בתוך עשור, לממוצע ה-OECD. "יצאנו היום למלחמה למען האזרחים החיים בעוני. אף אחד לא יוכל עוד לטעון שהוא לא היה מודע לחומרת המצב", אמר אלאלוף.
- דו"ח אלאלוף: עוד 7.8 מיליארד שקל שספק אם האוצר ינסה בכלל למצוא
- ועדת אלאלוף תמליץ להקטין את הסיכון בפנסיה
- ועדת אלאלוף: האוצר במיעוט בקרב על העלאת קצבאות הילדים והבטחת ההכנסה
לצפייה בסיכום ההמלצות העיקריות של הוועדה למלחמה בעוני - לחץ כאן
לצפייה בדו"ח המלא של הוועדה למלחמה בעוני - לחץ כאן
"הממשלה כולה חייבת להתגייס כעת למלחמה בעוני", הוסיף אללוף. "זו הפעם הראשונה בישראל שמגובשים צעדים למלחמה בעוני ויש להוציא אותם אל הפועל. אין ספק כי הטיפול ב-1.8 מיליון אנשים החיים בעוני ידרוש השקעה כספית, השקעה גדולה. אולם רבים מהתקציבים כבר קיימים כיום במערכת, אלא שהם לא מגיעים ליעדם. באמצעות פישוט ההליכים הביורוקרטיים, מיצוי זכויות ושידוד מערכות ניתן יהיה להפיק הרבה יותר גם בלי תוספת תקציבית. עם זאת, אם הממשלה מתכוונת ברצינות להילחם בעוני, עליה להכניס את היד לכיס".
"ההתמודדות של הוצאה מעוני זה מושג שאני מקווה שהוועדה הזו תכניס למערכת. אנשים צריכים לצרת מהעוני גם בזכות המדינה. כאשר מדינה מגדירה את עצמה חזקה זה לא רק ביטחון אלא גם חברה והוצאתם של אנשים שחיים בעוני זה משהו שכל המערכת מודעת אליו. כשראש הממשלה אומר אנחנו מדינה חזקה ו-20% מהמשפחות מתחת לקו העני אז אני מטיל ספק".
אלאלוף הוסיף כי "ההתמקדות של הוועדה היא טיפול במשפחה ובילדים. האובססייה שלנו צריכה להיות הילד. אם המדינה, וראש הממשלה בראשה, לא תיקח אחריות ההתמודדות עם העני לא תוכל להיות מוצלחת.
אלאלוף נגע במתחים ובוויכוחים של הועדה ואמר כי "התלבטנו האם שירותים הם יותר חשובים מקצבאות והיו לנו התלבטויות. לגבי מקורות תקציביים יש, כמו יתרות תקציביות של המשרדים הרלוונטיים ועושים העברות. שתתקבל החלות ממשלה שיתרות תקציבים יישארו לטובת מטרות קיימות או קרובות. הדבר השני, זה טיוב של ניצול התקציבים הקיימים. יש הרבה תקציבים שעקב כפילויות לא מכוונים. אין משרד אחד שיש לו סעיף של טיפול בעוני, גם לא משרד הרווחה. אבל ברור שצריך תקציב חדש".
בין היתר, הוועדה ממליצה על תוספת של 400 שקל לזוג לקצבאות הבטחת הכנסה בזקנה. לבד מציבור הקשישים העניים, הוועדה התמקדה במשפחות בהן שני ההורים עובדים - והן נמצאות מתחת לקו העוני. ועדת אלאלוף המליצה להעלות את מענק העבודה (מס הכנסה שלילי) בעלות של כמיליארד שקל. כמו כן, היא המליצה על מגוון שירותים שיעודדו יציאה לעבודה, כמו מעונות יום בפריפריה, יום לימודים ארוך ותכניות הכשרה לתעסוקה.
הוועדה ממליצה על שירותים מקיפים לאזרחים החיים בעוני, בין היתר, מרכזי מיצוי זכויות ומרכזים לגיל הרך. בדיוני הוועדה נחשף כי רבים לא מקבלים את המגיע להם כתוצאה מחוסר ידיעה של זכויותיהם או חוסר יכולת לטפל בביורוקרטיה הכרוכה בכך.
"מי שמחפש פתרונות אינסטנט אז שימשיך להגיד שאין שום סיכוי שניישם את מסקנות הוועדה. מי שמחפש כותרות - זו ועדה שניישם את ההמלצות שלה. לא הכל כאן והיום, זה ייקח זמן, אבל ניישם. השמחה הגדולה שלי היא שיש רוח גבית ממשרד האוצר, בניגוד לכל התחזיות של כל מיני אנשים", אמר כהן.
כהן הוסיף כי, "זה לגיטימי שלפקידי האוצר אין כסף לשום דבר. כך הם אמרו לנו לפני חצי שנה כשבאנו יחד עם שר האוצר עם הרעיון להוסיף עוד מיליארד שקל לניצולי השואה. היו ציניקניים שאמרו שזה לא יקררה ויש מיליארד שקל לניצולי השואה".
כהן המשיך: "ניכנס להמלצות כבר ב-2015 ועם סכומים לא קטנים. ברור לכולם שאי אפשר להמשיך ולנהוג בהסתר פנים כלפי מאות אלפי ומיליוני אנשים מתחת לקו העוני. אני מבקש למצוא את הדרך שבה הוועדה הזו תמשיך להתקיים בכדי לפקח ולעקוב. אחת הבעיות של ועדת טרכטנברגהיא שלא יצרו מנגנון חזק שחובר למנגנון ציבורי ואומר מה נעשה. הצוות יפגש אחד לחודש ויראה מה התקדם".
לדברי כהן, "תוך חודש יאושר הדו"ח במשרד הרווחה. בתוך חודשיים ההמלצות יוגשו ויפורטו ויעלו לדיון לשולחן הממשלה בכדי להבהיר לכל השרים שזה דבר שאנחנו צריכים לנשום אותו כל יום. הדו"ח גם יתורגם לתכנית אופרטיבית באחריות משרד רה"מ והחל מהחודשים הקרובים, בדיונים על תקציב 2015 נדאג להתחיל לתקצב את התכניות האלה. יהיו ויכוחים מה קודם למה ואת כל זה אנחנו נסיים עד סוף שנת התקציב הזו".
הבוקר נחשף ב"כלכליסט" כי ועדת אלאלוף ממליצה להשקיע כל שנה בצמצום העוני בישראל סכום של 7.8 מיליארד שקל.
ראש האופוזיציה ויו"ר מפלגת העבודה ח"כ יצחק הרצוג אמר על דו"ח ועדת אלאלוף: "הממשלה מינתה ועדה להתמודדות עם העוני, אך עושה הכול כדי להכין את ועדת החקירה הבאה. על לפיד ונתניהו להפנים כי אי השוויון הוא איום אסטרטגי על החברה הישראלית, והידיעות אודות קיצוץ ענק המסתמן בתקציב מסמנות העמקה נוספת בפערים החברתיים".
יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, בתגובה לדו"ח ועדת אלאלוף: "המלצות ועדת אלאלוף הן מקיפות ומבהירות, בצורה ברורה ולא מתנצלת, את עומק בעיית העוני בישראל. ההמלצות הללו מראות עד כמה זכו המקורבים, המתנחלים ומערכת הביטחון בתקציבי עתק בשני העשורים האחרונים, באופן שמוטט חלקים רחבים כל כך מהחברה הישראלית, והפך חלקים רחבים באוכלוסייה לעניים. עם זאת, התגובה של משרד האוצר להמלצות הללו, והרמזים לפיהם המלצות ועדת אלאלוף יקברו בדיוק כמו ועדת טרכטנברג לפניה, מבהירים שאין סיבה לצפות לשום שינוי במספר העניים בישראל".
רבנים למען זכויות האדם: "הוועדה למלחמה בעוני בראשות אל אלאלוף הציבה מטרה ראויה, ממוקדת ולא שאפתנית של הגעה לממוצע העוני ב-OECD תוך עשר שנים. אנו תקווה שהממשלה תאמץ את המטרה המינימלית הזולמאבק בעוני ותמצא את הדרך לממשה. מצער שכבר נשמעים קולות שרומזים כי הממשלה לא תאמץ חלקים בדוח או לא תתקצבם. על הממשלה להגדיר תוכנית ישימה להשגת המטרה המצויינת בדוח אלאלוף; ולהתנער מהתפישה של המאבק בעוני כעול על התקציב ולא כהשקעה חברתית שתניב פירות בעתיד".
פרופ' ג'וני גל, ראש ועדת המשנה לפרט, משפחה וקהילה, אמר כי, "עובדים סוציאליים שמטפלים ב-200 משפחות לא יכולים לטפל בעוני".
אמילי סילברמן, ראש ועדת הדיור של ועדת אלאלוף אמרה כי "ההצעה של 0% מע"מ מיועדת ל-20% מהאוכלוסיה ועליהם מוכנים לוותר על 2.5 מיליארד שקל, אז כמה צריך להשקיע באלו שחיים בעוני? אנחנו ממליצים על 1.63 מיליארד שקל לנושא דיור וזה בוודאי לא מספיק".
נשיא הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין, אמר בתגובה: "ניתן לסכם את המלצות הוועדה במשפט אחד- מה שעניי ישראל צריכים הוא ממשלה אשר שמה את צרכיהם בראש ולא בסוף סדר העדיפויות כפי שהיה בשנים האחרונות. ללא העלאת קצבאות וסיוע חומרי לאנשים החיים בעוני לא יחול שום שינוי במצבם. אם שרי הרווחה והאוצר יציבו כעת יעדים שנתיים ברורים ומתוקצבים, על פי סעיפי הדו"ח, ידעו עניי ישראל כי יש להם לראשונה תקווה אמיתית. אחרת תהיה זו עוד ועדה שהמלצותיה יישארו על המדף".