חבריו של דנקנר צפויים להעיד על השקעותיהם
הפרקליטות צפויה להגיש בשבוע הבא את כתב האישום נגד נוחי דנקנר. חאלד כבוב מהמחלקה הכלכלית במחוזי תל אביב ישפוט. ברשימת העדים הפוטנציאליים אבי פישר, יוסי ויליגר ואילן בן דב
מחלקת ניירות ערך בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) צפויה להגיש בשבוע הבא כתב אישום בגין הרצת מניות חברת אי.די.בי נגד איש העסקים נוחי דנקנר, מקורבו ובעלי חברת ISP, איתי שטרום, וחברת אי.די.בי אחזקות שדנקנר היה בתקופה הרלבנטית (פברואר 2012) יו"ר הדירקטוריון ובעל השליטה בה.
- יש צד שני להיותך האיש החזק במשק
- "היו לי הסתייגויות מהניהול של נוחי דנקנר באי.די.בי"
- נוחי דנקנר מבקש להגיע להסדר מינהלי בפרשת הרצת המניות באי.די.בי
המשפט, שיתנהל באולמו של שופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי ת"א, חאלד כבוב, המתמחה בתיקים פליליים
גדולים של עבירות ניירות ערך (ושפט בעבר בתיקי עופר השקעות, מליסרון ופסגות), צפוי לרכז עניין רב.
לא רק בגלל דנקנר עצמו, עד לא מזמן אחד מאנשי העסקים החזקים והבולטים במשק, אלא גם בגלל שורת העדים שצפויים להיות מוזמנים - אנשי עסקים ובנקאים שתושאלו ברשות ניירות ערך לגבי השתתפותם ב־"הנפקת החברים" שעומדת במרכז כתב האישום.
בין אנשי העסקים שעשויים להעיד ניתן למצוא את חברו של דנקנר, אבי פישר, שרכש מניות בכ־2 מיליון שקל; יבואן המזון יוסי וילגר שרכש מניות בכ־8 מיליון שקל; איש העסקים צביקה בארינבוים שרכש מניות עבור פעיל שוק ההון, איתן אלדר, בכ־1.8 מיליון שקל; איש העסקים אילן בן דב שרכש מניות בכ־3 מיליון שקל; וגם בנו של דנקנר, עומר, שרכש עבור חבר מניות בכ־800 אלף שקל.
בצד הבנקאים הבכירים שיעידו ניתן למצוא את מנכ"לית הבינלאומי, סמדר ברבר צדיק, ואת המשנה למנכ"ל וראש החטיבה העסקית, אילן בצרי. הם צפויים להעיד על בקשתו של דנקנר במהלך ההנפקה לפתוח קו אשראי של מיליוני שקלים לשטרום כדי שירכוש מניות.
עורכי הדין משני צדי המתרס הם מהשורה הראשונה בתחום. את דנקנר מייצג עו"ד גיורא אדרת, אחד מעורכי הדין הבכירים בתחום עבירות הצווארון הלבן. את שטרום ייצגו עורכות הדין נוית נגב ואיריס ניב־סבאג, שזיכו את אהוד אולמרט בפרשת מעטפות הכסף.
את אי.די.בי ייצג עו"ד משה ישראל, שזיכה לאחרונה את מנכ"ל פולאר נדל"ן, אמנון ספרן, בפרשת הולילנד. בצד התביעה יתייצבו אחת מהפרקליטות הוותיקות והמוערכות במחלקת ניירות ערך, חנה קורין, וכן אחד מהתובעים הצעירים והמובילים במחלקה, עו"ד עמית בכר.
האישום המרכזי בפרשה עוסק בהנפקת מניות של אי.די.בי אחזקות שבה גויסו מהציבור 342 מיליון שקל. על פי מכתבי השימוע, דנקנר יזם, תכנן וסייע במימון תוכנית תרמיתית לתמוך בשער גבוה למניה באמצעות שורת עסקאות מתואמות. את העסקאות ביצעו שטרום ועד המדינה עדי שלג, באמצעות חשבונות שלהם ושל קרוביהם. שער גבוה בהנפקה מסייע לחברה לגייס יותר כסף.
לפי מכתבי השימוע, בתקופת ההרצה שהתרכזה בשלושה ימי מסחר, דאג דנקנר שאנשי עסקים ירכשו מניות במחיר נמוך מ"המריצים", כדי לא לגרום להם להפסדים. לבסוף גם העביר להם גם כ־8 מיליון שקל כדי לכסות על הפסדים.
המעורבים יואשמו בעבירות חמורות על חוק ניירות ערך - תרמית מניות (הרצה), הכנסת פרט מטעה בתשקיף והפרת חובת דיווח, עבירות שהעונש המקסימאלי על כל אחת מהן הוא 5 שנות מאסר. כן צפוי לכלול כתב האישום עבירה על סעיף איסור הלבנת הון ־ עשיית פעולה ברכוש אסור - שהעונש עליה הוא 7 שנות מאסר.
לפי החוק, כל כסף שהושג במרמה או מצג שווא מהווה רכוש אסור, ועל כן כל פעולה שמתבצעת בכסף זה (החל בשימוש, דרך הסתרה וכלה בהעברה בין חשבונות), נחשבת כפעולה של הלבנת הון.