חושבים על גיוס הון מהמונים? תחשבו פעמיים
מיזם שמפרסם את הרעיונות והקונספטים שלו בתוכנית טלוויזיה או באמצעי גיוס הון מהמונים - גורם לעצמו נזק שכן המידע שפורסם לא יכול להיכנס להגדרת סוד מסחרי כלשון החוק
כיום, רבים מהסטארטאפיסטים והיזמים אשר בראשם נדלקה הנורה לרעיון או קונספט חדש, אך חסרים להם המשאבים הכספיים לממשו, רצים לאפשרויות גיוס הון מהמונים (Crowd funding) המאפשרים בדרך כלל באמצעות פרסום קמפיין גיוס הון ברשת האינטרנט. כך, בדומה לאפשרויות גיוס הון מהמונים הפועלים ברשת האינטרנט, לפני מספר שבועות עלתה בזכיינית רשת בערוץ 2, תוכנית ריאלטי חדשה הקרויה "המיזם", בה יזמים צעירים חושפים בפריים טיים את הרעיונות והקונספטים שלהם למיזמים מיוחדים.
רבות נכתב על היתרונות הגלומים באמצעי גיוס הון מהמונים ואין מקום להרחיב בעניין זה כאן. לצד יתרונות אלו קיימים גם סיכונים מגוונים. כך לדוגמה, קיים הסיכון הקיים שמישהו אחר יוכל לממש לפניהם את הרעיון אותו הם חשפו בתוכנית או בכלי הגיוס ההון (טרם שהיזמים יצליחו לעשות כן) וכן קיים הסיכון כי הם למעשה יחשפו את המיזם "לחינם" שעה שהם לא יצליחו לגייס את ההון הדרוש בכלי מימון ההון מהמונים או בתוכנית טלוויזיה.
במאמר זה אתייחס לסיכון המשפטי האפשרי של איבוד ההגנה המשפטית הלקוחה מעולם הסודות המסחריים עם חשיפת הרעיון בנסיבות מסוימות. כמובן שאותן יוזמות ייתכן ומגינות על המיזמים שלהם באמצעות הגנות משפטיות אחרות (כגון: פטנטים, מדגמים וזכויות יוצרים). אולם במאמר זה ארצה להתייחס להגנת הסודות המסחריים באופן ספציפי ובניתוק מהגנות משפטיות אחרות (אשר ייתכן ויעמדו לאותה יוזמה). זאת, מאחר שסביר להניח כי ליזמים מסוימים ההגנה המשפטית היחידה שעומדת היא הגנת הסודות המסחריים (אם מאחר ואותה יוזמה לא רשמה פטנט/מדגם ואם מאחר וכל שיש לאותה יוזמה זה רעיון או קונספט).
אם כן, מהו אותו סוד מסחרי? בחוק עוולות מסחריות, התשנ"ט-1999 הישראלי, חוקק פרק שלם העוסק בסודות מסחריים ובגזל סוד מסחרי. בהתאם לחוק, סוד מסחרי הוא "מידע עסקי, מכל סוג, שאינו נחלת הרבים ושאינו ניתן לגילוי כדין בנקל על ידי אחרים, אשר סודיותו מקנה לבעליו יתרון עסקי על פני מתחריו, ובלבד שבעליו נוקט אמצעים סבירים לשמור על סודיותו".
כלומר, מטרתו של אותו סוד מסחרי הוא בהגנה על המידע העסקי עצמו. הגדרת החוק בעניין "מידע עסקי" רחבה (שימוש במילים "מכל סוג") ולפיכך תחת הגדרת המידע העסקי יכולים להיכנס סוגי מידע רבים: רעיונות לאתרי אינטרנט, קונספטים, קונספטים או רעיונות למיזם חדש, מידע הנוגע לספקים, נתונים כספיים, רעיונות לפורמטים לטלוויזיה ועוד.
אם כך, על מנת להיכנס בשעריו של החוק וליהנות מהגנת סודות מסחריים, יש לעמוד בתנאים מסוימים: על המידע העסקי להיות בעל ערך לבעליו, אין צורך ברישום כלשהו (שכן החשיבות היא בשמירה על סודיות המידע), על המידע שלא להיות בנחלת הרבים ועל בעלי המידע לנקוט באמצעים סבירים על מנת לשמור על סודיותו של המידע. בכפוף לחריגים מסוימים והגדרות החוק, החוק קובע הוראות בדבר איסור גזל סוד מסחרי ואף קובע כי במקרי גזל סוד מסחרי, בית המשפט רשאי, בין היתר, לפסוק לבעלי הסוד המסחרי פיצויים, בלא הוכחת נזק, בסכום של עד 100 אלף שקל.
כבר מהגדרת החוק, ניתן לראות את הבעיה המשפטית המתעוררת מגיוס הון מהמונים באמצעות פרסום אינטרנטי או באמצעות השתתפות בתוכנית טלוויזיה - מיזם אשר מפרסם את הרעיונות והקונספטים שלו בתכנית טלוויזיה ו/או באמצעי גיוס הון מהמונים ברשת האינטרנט – גורם לעצמו נזק שכן המידעים הנוגעים אליו והמפורסמים בתכנית או באמצעי הגיוס מצויים עתה, עקב התנהלותו, בנחלת הרבים וידועים לציבור. לפיכך, אותם סוגי מידע שפורסמו (רעיונות, קונספטים וכו') אינם יכולים להיכנס להגדרת סוד מסחרי כלשון החוק ולא יהנו מהגנת הסודות המסחריים. נוסף על כן, פרסום מידעים כגון אלו בתוכנית טלוויזיה או באמצעי גיוס הון מהמונים, הפוכה היא מדרישות החוק מבעלי הסוד, לנקיטת אמצעים סבירים להגנת סודיות המידע.
לפיכך, עלה בדעתך הרעיון לגייס הון באמצעות פרסום בכלי גיוס הון מהמונים או בהשתתפות בתכנית טלוויזיה? מומלץ כי תתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום כדי להגן על עצמך ובכל מקרה – חשוב פעמיים. זאת מאחר ובין אם זכית בתוכנית טלוויזיה ובין אם לאו, כפי שבין אם צלחת לגייס את מלוא ההון הדרוש לך באמצעות כלי גיוס הון מהמונים ובין אם לאו – ייתכן וגרמת לעצמך נזק בדמות איבוד ההגנה המשפטית הנוגעת לסודות מסחריים.
הכותב הוא עו״ד העוסק בתחומי דיני האינטרנט, זכויות יוצרים וקניין הרוחני, טכנולוגיה ומשפט מסחרי-עסקי, ואשר מלווה יוזמות, יזמים, וסטארט אפים בתחומים מגוונים.