השר ארדן נגד אורי יוגב: "רשות החברות מסכלת מינוי דירקטורים לדואר מטעמי"
במכתב חריף למנהל רשות החברות הממשלתיות תוקף שר התקשורת את דרישת רשות החברות להעלות לאישור רק דירקטורים מתוך הנבחרת שהיא מקימה. "התנהלות שאינה מתקבלת על הדעת"
שר התקשורת גלעד ארדן תקף היום (א') בחריפות את רשות החברות הממשלתיות ומטיל עליה את האחריות לחוסר יכולתו של דירקטוריון דואר ישראל לתפקד בתקופה של משבר כלכלי בארגון. ארדן טוען כי יוזמת נבחרת הדירקטורים של רשות החברות נוטלת את סמכויותיו להשפיע על ההחלטות של הדואר, בעוד האחריות על מצבו ממשיכה להיות מוטלת עליו.
- הנהלת הדואר ירדה בדרישות הפיטורים: 1,450 איש לכל היותר
- בפעם הרביעית מאז ההנפקה ב-2010: דירוג האג"ח של הדואר יורד
- ארדן סידר לעצמו ועדה לסגירת רשות השידור
במכתב ששלח היום למנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, כותב ארדן: "מזה מספר חודשים מסכלת רשות החברות את הליך המינויים של מועמדים מטעמי לדירקטוריון חברת הדואר, ואיננה מאפשרת לי לממש את מדיניותי כלפי החברה. התנהלות זו של רשות החברות איננה מתקבלת על הדעת, ואני רואה ברשות החברות כמי שאחראית לחוסר יכולתו של דירקטוריון חברת הדואר לתפקד כהלכה בתקופה קריטית זו".
המכתב נשלח בעקבות כישלון המשא ומתן המתנהל בחודשים האחרונים בין ארדן ליוגב בנוגע למינוי הדירקטורים לדואר. ההערכה היתה שהשניים יגיעו לפשרה לפיה חלקם ייבחרו מתוך הנבחרת שגיבשה רשות החברות וחלקם יהיו מועמדי השר. ארדן אף הסכים למנות מועמדים מהנבחרת כל עוד הוא יוכל לבחור מתוך כלל בנק המועמדים, אך יוגב דרש ממנו להסכים למינוי המועמדים שהוקצו ספציפית לדואר.
דירקטוריון הדואר מונה שמונה חברים בלבד כשההרכב המלא שלו כולל 12 חברים, כלומר חסרים כרגע ארבע חברים. בנוסף חסרים שמונה חברים לדירקטוריון בנק הדואר המוקם בימים אלה. ארדן מצטרף לשר התחבורה ישראל כ"ץ, שגם הוא מתנגד ליוזמה של נבחרת הדירקטורים.
ארדן מציין כי יוגב אמר שרשות החברות תסכים להעלות לאישור ועדת המינויים אך ורק מועמדים מתוך נבחרת הדירקטורים. "דרישתך בנוגע לזהות המועמדים שימונו לדירקטוריון הדואר איננה מקובלת עלי ואין בכוונתי להסכים לה", כותב ארדן. "עמדתך בנוגע להליך מינוי הדירקטורים בחברת דואר ישראל ומעתה ואילך מהווה נטילת סמכויותיי בכל הנוגע לחברת הדואר, בעוד שהאחריות לנעשה בחברה עודנה מוטלת לפתחי. אין בכוונתי להסכים למצב אנומלי זה, המנוגד לכל סדרי מנהל ושלטון תקינים".
ארדן מזכיר את עמדת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט בנוגע לנבחרת הדירקטוריון, שקבע כי כל עוד לא הוסדר נושא מינוי הדירקטורים לחברות הממשלתיות בחקיקה, אין באפשרות רשות החברות להפקיע מידי שרי הממשלה את סמכותם למינוי הדירקטורים. "חרף עמדתו הברורה והחד משמעתית של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה בנושא, ממשיכה רשות החברות לעמוד בסירובה, מבלי שניתנה לה הסמכות לכך, ואינה מאפשרת לי לפעול למימוש אחריותי ולמנות דירקטורים לחברת הדואר", כותב ארדן.
בסיום המכתב מבקש ארדן מיוגב כי לנוכח הצורך הדחוף לפעול באופן מיידי כדי למנוע את קריסת הדואר, הוא יעלה את מינוי הדירקטורים מטעמו לבדיקת מינויים בשירות הציבורי.
מרשות החברות הממשלתיות נמסר כי "הרשות פועלת על פי חוות דעתו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה שציין כי 'קיומה של רשימת מועמדים שאותרו בהליך פומבי ופתוח, על בסיס קריטריונים מקצועיים ואמות מידה שוויוניות, מטילה על השרים האחראיים חובה מוגברת להציע מועמדים מקרב הציבור בעלי כישורים שאינם נופלים מאלה של המועמדים שעלו בהליך לאחר בחינה של מספר מועמדים'. כמו כן, הרשות פועלת על פי מדיניותו של שר האוצר אשר הצהיר כי בכוונתו להוציא את הפוליטיקה מהחברות הממשלתיות ולמנות דירקטורים על בסיס כישורים אישיים ולא על בסיס זיקה פוליטית".