$
בארץ

הנהלת הדואר ירדה בדרישות הפיטורים: 1,450 איש לכל היותר

לכלכליסט נודע כי המו"מ מול הוועד על תוכנית ההבראה מתקדם במהירות, אך טרם הושגה הסכמה סופית על היקף הצמצומים המדויק. בתוך כך נציגות מחזיקי אג"ח הדואר דרשה שהמדינה תבטיח את תשלום האג"ח, אך האוצר סירב

אופיר דור ורחלי בינדמן 06:4825.06.14

למרות הפערים הראשוניים הגדולים בין הנהלת הדואר לוועד עובדי החברה, המשא ומתן ביניהם על תוכנית ההבראה בחברה מתקדם במהירות. ל"כלכליסט" נודע כי הצדדים מתקרבים להסכמות בנושא המהותי והטעון ביותר - הקיצוץ במספר העובדים. כבר כעת ברור כי התכנון המקורי של הנהלת הדואר, שכלל קיצוץ של כ־2,000 מתוך 7,000 עובדי הדואר במסגרת תוכנית ההבראה, לא ייצא אל הפועל, וההנהלה דורשת צמצום של 1,450 עובדים לכל היותר.

חיים אלמוזנינו מנכ"ל דואר ישראל חיים אלמוזנינו מנכ"ל דואר ישראל צילום: עומר גנדלר

 

המשא ומתן בין הוועד להנהלה מתנהל כבר כמה חודשים, אך לא מניב תוצאות מוחשיות על רקע חוסר אמון בין מנכ"ל הדואר חיים אלמוזנינו ליו"ר הוועד שמעון פרג'ון. ואולם, כתנאי לסיום השביתה הכללית בדואר החליטו הצדדים בתחילת מאי על כניסה למשא ומתן אינטנסיבי של 60 ימים להצלת החברה, שישתתפו בו גם נציגי משרד התקשורת והאוצר. 60 ימים אלה מסתיימים בתחילת חודש יולי.

 

דירוג האג"ח של הדואר הורד 4 פעמים מאז הנפקתו

 

נכון לעכשיו הנהלת החברה דורשת קיצוץ של 1,150 עובדים, אם יאושר לה להפחית את מספר ימי חלוקת הדואר מחמישה לשלושה, וקיצוץ של 1,450 עובדים, אם מספר ימי החלוקה יופחת לשניים. מנגד, בוועד ובהסתדרות מסכימים כרגע לקיצוץ של 900 משרות בלבד, בכל תרחיש. עוד דורשים בוועד כי הקיצוץ ייערך אך ורק במסגרת פרישה מוקדמת לגמלאות, והאוצר יסבסד את השלמת הפנסיה לעובדים הפורשים.

 

 

נושא נוסף שעדיין מצוי במחלוקת הוא משך יישום תהליך ההתייעלות. בוועד ובהסתדרות מעוניינים שהוא יבוצע לאורך חמש שנים, ואילו בהנהלה דורשים פריסה קצרה יותר, לשלוש שנים.

 

דרישה נוספת שהעלתה הנהלת הדואר במסגרת תוכנית ההבראה היא לקבל יותר גמישות ניהולית באמצעות מתן רוב להנהלה בוועדות המאשרות פיטורים או ניודים של עובדים. ההסתדרות והוועד מסרבים להסכים לשינוי זה.

 

המשא ומתן מתקדם על רקע החשש מהידרדרות החברה לחדלות פירעון כבר בתחילת 2015. בתחילת השבוע הודיע הדואר כי מידרוג הורידה שוב את דירוג האג"ח שהנפיק לגופים מוסדיים מ־A3 ל־Baa2. זו הפעם הרביעית שדירוג האג"ח הורד מאז ההנפקה, הפעם לנוכח קצב שריפת המזומנים המהיר של הארגון.

 

הדואר השלים את גיוס האג"ח במרץ 2010, כשהגופים המוסדיים הזרימו ביקושים של 1.5 מיליארד שקל, כמעט פי ארבעה מהסכום שגויס בפועל, מתוך הנחה שמדובר בהשקעה בטוחה במיוחד בחברה ממשלתית שנתפסה כבעלת "ביצועים פיננסיים חזקים".

 

בסוף 2013 החוב של הדואר לבעלי האג"ח היה 350 מיליון שקל; 50 מיליון שקל מהם יועדו לתשלום ב־2014. הדואר עמד בתשלום של כ־30 מיליון שקל באפריל, והוא צפוי לעמוד גם בתשלום הקרוב באוקטובר, אך ללא תוכנית הבראה החברה צפויה להיות חדלת פירעון בתחילת השנה הבאה, כאמור.

 

שמעון פרג'ון יו"ר ועד עובדי דואר ישראל שמעון פרג'ון יו"ר ועד עובדי דואר ישראל צילום: עמית שעל

 

הכנסות הדואר יציבות, אך ההוצאות גדלות

 

שלשום נערכה פגישה בין נציגות בעלי האג"ח לבין ראש אגף תקציבים במשרד האוצר אמיר לוי וסגן מנהל רשות החברות הממשלתיות מאיר שמרה. נציגות בעלי האג"ח דורשת מהמדינה שתערוב לתשלום האג"ח באמצעות בטוחות או ערבות מדינה, אולם הפגישה הסתיימה ללא תוצאות משמעותיות.

 

המבוי הסתום במגעים בין האוצר לבין מחזיקי האג"ח יחד עם הורדת הדירוג הנוספת מקדמים את הפנייה של המחזיקים לערכאות משפטיות בטענה שהדואר הגיע לחדלות פירעון. נציגות בעלי האג"ח אף הזמינה כבר חוות דעת מרו"ח שרון זאורבך שטרם הושלמה, שמטרתה להראות את מצבו הפיננסי העגום של הדואר.

 

בדו"חות הכספיים של הדואר ל־2013, שפורסמו במאי, רשמה החברה צניחה של 85% בתזרים המזומנים מפעילות שוטפת בהשוואה ל־2011 ושחיקה של לא פחות מ־56% ברווח הגולמי בתוך שנתיים.

 

אמנם הכנסות הדואר שומרות על יציבות יחסית, אבל במקביל הוצאותיו גדלות ועמן הפסדיו. תוכנית ההתייעלות אמורה לחסוך לחברה 60 מיליון שקל בשנה, וכדי שתגיע לאיזון תפעולי נדרש קיצוץ של כ־1,300 משרות. אם יוחלט על קיצוץ קטן יותר בכוח אדם, יהיה צורך בפיצוי בדרכים אחרות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x