מניית הזהב של צים: הצדדים לא הגיעו להסכמה, הכרעת השופט - עוד הערב
צים ביקשה מביהמ"ש המחוזי לבטל את מניית הזהב, אך המדינה התנגדה לכך. אתמול נתן השופט לצדדים 24 שעות להגיע להסכמה, אחרת יפסוק בנושא
מניית הזהב של צים: למרות שהשופט ניתן אתמול לצדדים יממה להגיע להסכמה ביניהם, לפני כמה דקות הודיעו הצדדים לביהמ"ש כי לא הגיעו לפשרה בנושא. צים ביקשה מביהמ"ש המחוזי לבטל את מניית הזהב, אך המדינה התנגדה לכך. אם הצדדים לא יגיעו להסכמה בשעות הקרובות, יפסוק השופט בבקשה עוד הערב.
- ביהמ"ש דחה ביממה ההחלטה בעניין מניית הזהב של צים
- עידן עופר מגלגל את הצלת צים לאחריות המדינה
- אושר הסדר החוב בצים: 200 מיליון דולר יוזרמו לחברה
בתום הדיון שנערך אתמול בסוגיית מניית הזהב בין המדינה והחברה לישראל, החליט שופט בית המשפט המחוזי בחיפה עדי זרנקין לתת לצדדים יום נוסף כדי להגיע להסכמות על פי המתווה שבית המשפט הציג. לפי ההצעה, מניית הזהב תישאר בתוקף, אך סעיף העבירות שלה יעלה מ-24% ל-40% (ולא 50% כפי שהציעה צים).
עוה"ד מטעם צים, צוריאל לביא, הביא את הצעת הפשרה לפיה החברה תוותר על דרישת הביטול, בכפוף לכך שמגבלת העבירות של המניה תועלה מ24% ל-50%. "זו המגבלה האחרונה. אם נסגור את סוגיית מניית הזהב, החברה יוצאת לדרך חדשה", אמר לביא. "חברה מתה עם מניית זהב לא תעזור למדינה". לעומתו, עו"ד מטעם המדינה , ערן רזניק, שב ותקף את סמכותו של בית המשפט לדון במניה. עוה"ד של כונס הנכסים הרשמי הסכים עם המדינה כי המניה היא כלי רגולטורי ולא מכשיר מנייתי.
לעמדת צים, המניה הונפקה במשפט הפרטי ולא קיים כל חוק המסמיך את המדינה להטיל מגבלות על פי דיני חדלות הפירעון. "המחוקק יכול לחוקק כאוות נפשו, אבל כרגע אין חוק מסמיך". לשאלת השופט לגבי הטענה כי איון מניית הזהב אינה דרישה של הנושים אלא גחמה של החברה לישראל, השיב לביא כי אכן זוהי דרישה של החברה לישראל להשקעה של 200 מיליון דולר לצים.
החברה טענה בעבר כי תנאי לאישור ההסדר הוא ויתור המדינה על מניית הזהב. מניית הזהב היא מנייה מיוחדת אשר ניתנה למדינה כדי להגן על האינטרסים החיוניים שלה, והופעלה עם הפרטת צים בסוף 2003 ובתחילת 2004. המניה קובעת כי על החברה להחזיק צי מינימלי של 11 אוניות. בנוסף צים מחויבת להיות בבעלות ישראלית, וכל העברה או החזקה של למעלה מ-24% מהמניות של החברה טעונה אישור המדינה. צים ניהלה משא ומתן עם המדינה לביטול המניה.
בעקבות דיון ציבורי בסוגיה, הודיעו משרד התחבורה ומשרד האוצר (האחראים למניית הזהב) כי הם מתנגדים לביטולה. המדינה ביקשה מצים את דרישות הנושים, וגילתה כי בניגוד לנטען הנושים אינם דורשים שמניית הזהב תבוטל, והסדר החוב אינו מחייב את ביטול המניה. במקביל, הגישה צים בקשה לבית המשפט המחוזי בחיפה בבקשה כי יפסוק כי המניה מבוטלת.