גרמן, גילון וצור הגיעו לתמוך בשלומי לחיאני: "הפנים ויודע מה לא היה צריך לעשות"
במסגרת שלב הטיעונים לעונש, הגיעו לבית משפט השלום בתל אביב עדי אופי שבאו להפגין תמיכה בראש עיריית בת ים לשעבר. שרת הבריאות, יעל גרמן: "כראש עיר לא הפסקתי להתפעל מהיוזמות ומהחזון בתחום החינוך"
- בעקבות הסדר הטיעון עם שלומי לחיאני: גם אחיו הודה בהפרת אמונים
- שלומי לחיאני הודה והורשע ב-3 עבירות של הפרת אמונים
- הוועדה המיוחדת הכריעה: שלומי לחיאני יושעה לשנה
כפי שנחשף ב"כלכליסט", בחודש מאי האחרון הגיע צוות ההגנה של לחיאני להסדר טיעון עם הפרקליטות ובמסגרתו נמחקו עבירות השוחד שיוחסו לו בכתב האישום שהוגש נגדו והומרו בעבירות של הפרת אמונים. בעקבות ההסדר הודה והורשע לחיאני אף שהצדדים נותרו חלוקים בדעותיהם בנוגע לעונש שיוטל עליו.
הפרקליטות ביקשה לגזור על לחיאני עונש של שנת מאסר בפועל ואילו ההגנה טענה לעונש של עבודות שירות בלבד. הבוקר (ה') במסגרת שלב הטיעונים לעונש, צעדו לאולמו של שופט בית משפט השלום בתל אביב, בני שגיא, עדי אופי שבאו להפגין תמיכה בראש העיר לשעבר.
"הכרתי אותו גם כראש עיר וגם כאדם", העידה הבוקר שרת הבריאות גרמן. "כראש עיר לא הפסקתי להתפעל מהיוזמות, מהחזון בתחום החינוך ובתחום האמנות. כשבאתי לבקר את בת ים אני פשוט לא הכרתי אותה. נדהמתי. מה הוא עשה מהעיר הזו, מבחינה חיצונית, של נקיון ושל טיפוח, של שיפור פני העיר, של גינון".
גם השרה לשעבר תמיר העידה לטובתו של לחיאני: "אני הכרתי את שלומי במסגרת תפקידי כשרת חינוך. אני מוכרחה לומר שהתרשמתי באופן יוצא דופן מהיכולת שלו לקחת מערכת חינוכית שטרם היה בתפקיד הייתה מערכת רוויית קשיים ובעיות ולהצעיד אותה קדימה, ומהר מאוד מערכת החינוך בבת ים הפכה למודל כמעט לכל תהליך אמיתי שהתרחש בשנות כהונתי".
"אני חושבת", המשיכה תמיר, "שלא ראיתי אף ראש עיר שהיה מעורב באופן כ"כ אישי במערכת החינוך שלו, זאת אומרת כל מורה בבת ים, כל מנהלת בוודאי, והראה שיש לו כתובת אצל ראש העיר, אבל יותר מזה כל ילד בבת ים ולא פעם ולא פעמיים נכנסתי לבתי ספר ולא צריך לומר שהמצב הסוציו אקונומי לא תמיד איתן, וכל ילד ידע שאם הגיע לבית הספר בנעליים קרועות, לא רק המורה יודעת אלא גם ראש העיר יודע והוא מטפל בזה. נדמה לי ששלומי הציב מודל ממש עקרוני לאיך מערכות רווחה וחינוך עובדות יחדיו, וזה יצר בבתי הספר בבת ים אני חושבת שעד היום זה קיים, אחריות אדירה לגבי התלמידים. זה היה מקום שקודם כל דואגים בו לכל תלמיד, וזו לא הייתה סיסמה".
תמיר סיכמה: "הלוואי שבמדינת ישראל היו יודעים לעבוד על מערכת החינוך כמו ששלומי עבד. אני באמת חושבת שזה היה מודל בלתי רגיל לאחריות ומחויבות כלפי כל הילדים בעיר, ומבחינתי זו הייתה חוויה לעבוד איתו".
מפקד מחוז תל אביב במשטרה לשעבר, דוד צור, שהיום מכהן כחבר כנסת מטעם התנועה התייצב גם הוא בבית משפט השלום לצידו של לחיאני. "באתי ומצאתי לנכון לבוא לפה ולהעיד עדות על אופיו של האדם, מהבנה והכרה שהחיוניות שלו היא גבוהה מאוד גם לעיר בת ים, וגם ברמה האישית", הסביר צור.
"בתקופה שהייתי ראש מחוז", העיד צור, "מהזווית שלי כמי שצריך לתת מענה לבטחון התושבים ובעיקר נסמך על ראשי רשויות שהם יעסקו במניעה, וייתנו לנו סיוע וגם משאבים, אנחנו צריכים כמה שפחות להתערב אם יש רשות חזקה וטובה והדבר הזה יכול לעבוד. כשאני נכנסתי לתפקיד, בת ים הייתה יחסית עיר שרמת הפשיעה בה הייתה מהגבוהות, במיוחד בתחום עבריינות הנוער, היו כל מיני סטיגמות וביטויים שאני חושב שעדיף לא לחזור עליהם".
צור הוסיף: "צריך לומר שבפעילות שלנו אל מול עיריית בת ים וחולון אבל בעיקר בת ים ששם מימדי הפשיעה היו יותר מטרידים אל מול ראש עיר כמו שלומי, הייתה פשוט תענוג. קודם כל כל בקשה שלנו נענתה מיד מתוך הבנה שהדבר הזה הוא סוג של WIN WIN. התחושה שלנו הייתה גם שהפופולאריות שלו ו"המקובלות" שלו בתוך הציבור שבו אנו עובדים היא זו שהביאה אותו לכך שההשפעה שלו הייתה מאוד גדולה".
"אני לא חושב שיש כל כך הרבה ערים שהיה בהם כזה שינוי כ"כ דרמטי כמו בת ים", המשיך צור, "עיר משגשגת, לחובת ההגינות חייב לומר גם שהוריי גדלו שם, אני אף פעם לא גרתי שם אבל תמיד שהייתי מגיע לארוחות שישי זה היה אחד מנושאי השיח העיקריים כמה העיר עברה שינוי דרמטי".
גם ראש השב"כ לשעבר גילון הגיע לתמוך וביקש להתרכז יותר "בשלומי כאדם". השניים, על פי עדותו הכירו באוניבריסטת הרווארד. "לא אשכח עד היום שהוא כמובן הגיע באיחור אופייני של יום", תיאר גילון. "נכנס לכיתה שכל התלמידים היו עם חליפות ועניבות, לבוש בחולצת פולו, ורבע שעה לאחר שנכנס באיחור, הוא מעיז להצביע ולדבר, ואני זוכר שמה שעבר לי בראש 'אוי לאותה בושה', ואז במשך עשר דקות הסביר לפרופ' מהרווארד באנגלית משובחת ויוצאת מן הכלל, למה הוא טועה, ואז התחלתי להבין שאני מכיר פה משהו אחר".
גילון המשיך: "אני גדלתי בבית וחונכתי להתנהלות תקינה בכל דבר. אבי היה פרקליט מדינה, סבי שופט עליון, ותקינות ההתנהגות הייתה חשובה. שלומי והתנהגות תקנית, זה לא שני דברים שהולכים יחד. לקח לי זמן להתחיל להבין שיש כאן אישיות באמת יוצאת דופן. שלומי הוא בראש ובראשונה איש משפחה, שמסור למשפחתו ומשפחתו מסורה לו... ביום הראשון של החופש הגדול בנו הצעיר יצא לעבודה, ואני חושב שזה מציג מהי שורת הערכים של המשפחה הזו ושל שלומי בפרט. הדבר האחרון שאני רוצה לומר, הוא ששלומי ואני לדעתי בעשר השנים שאנחנו מכירים אנחנו כל הזמן מתווכחים. אנחנו מתווכחים על דרך ההתנהלות, אנחנו מדברים הרבה מאוד, ואני מנסה לשכנע ולעתים אף מצליח שיש דברים שצריכים לשנות באורחות ההתנהגות, ואני חושב שאני מכיר היום שלומי שמאד מפנים ויודע מה לא היה צריך לעשות, ומה כן צריך לעשות, ומעל הכל אני חושב שמעבר המכה הקשה שננחתה על שלומי, היעדרו מן הזירה הציבורית של מדינת ישראל, תהיה מאוד קשה לכולנו".
לחיאני מיוצג על ידי עוה"ד גיורא אדרת, נתי שמחוני, אורן אדרת ויואב סננס. אחיו, אבי לחיאני שהורשע גם הוא במסגרת הסדר טיעון, מיוצג על ידי עוה"ד אורי קינן וגיל קרן, את אנשי העסקים הנאשמים בפרשה, אבנר קריאף ועובד דודטחי, מייצגים עוה"ד יוגב נרקיס ואורון שוורץ. את הפרקליטות מייצגים עוה"ד שרון כהנא, יפעת שטיין ונתנאל חיים.