בלעדי לכלכליסט
נשר תוריד מחירי המלט ב־3% ותמכור מיידית מפעל בהר טוב
לפי הסדר שגובש בין משרדי הכלכלה והאוצר ורשות ההגבלים לבין נשר, יימכר מפעל המלט של החברה בהר טוב במטרה להכניס שחקן חדש לענף ולהגביר את התחרות. בתמורה, תוכל נשר להמשיך להעניק הנחות ללקוחותיה הנסון ורדימיקס
המדינה הגיעה להסדר עם חברת נשר, שלפיו תוריד החברה את מחירי המלט ב־3% ותמכור את מפעל המלט בהר טוב באופן מיידי. בתמורה יוקפאו המחירים והמדינה לא תתערב במחירי המלט בחמש השנים הקרובות. עם זאת נשר תוכל לעדכנם לפי העלייה במדד תשומות הבנייה. כמו כן תוכל נשר להמשיך להעניק הנחות לשני הלקוחות הגדולים שלה, הנסון ורדימיקס.
- נשר הופכת זבל לכסף: המפעל המושמץ מחפש כיוון חדש
- כיל ונשר לא נכנעו לסחטנות של אלון חסן
- הטבות המס של נשר: מבקר המדינה בוחן את התלונה נגד החברה
ל"כלכליסט" נודע כי ההסדר התגבש בשבועות האחרונים בין מנכ"ל נשר משה קפלינסקי לבין משרד הכלכלה, רשות ההגבלים העסקיים ומשרד האוצר, והוא מהווה למעשה את סיומן של התקנות שיאפשרו הסדרה של שוק המלט ופגיעה במונופול של נשר בתחום. ההקלות שעליהן המליצה ועדת הרשקוביץ' בנושא היבוא יישארו בתוקף.
בסוף 2012 סיימה הוועדה בראשות הממונה על התקציבים באוצר דאז גל הרשקוביץ' את עבודתה ליצירת שינויים מבניים בענף המלט שבו נשר מהווה מונופול. הרשקוביץ' אמר אז כי ב־2023 יהיה המשק על פרשת דרכים בתחום המלט, כאשר כושר הייצור של נשר לא יספק את הצריכה, ולכן יש להבטיח הקמת מפעל נוסף שלא בבעלות נשר. מחירי המלט משפיעים על מחירי תשתיות כמו גשרים, כבישים ודירות, ולאורך שנים הצליחה נשר למנוע יבוא מתחרה. כיום פועלים שני גופים בענף המלט: נשר, עם מפעלי מלט באזור רמלה ובאזור התעשייה הר טוב בבית שמש, ומפעל לטחינת קלינקר (חומר הגלם המשמש לייצור מלט) באזור חיפה; ולצדה היבואן לב ברון, שמחזיק כ־10% מהשוק. נשר מהווה מונופול שמחזיק לאורך עשרות שנים ב־85%-90% משוק המלט בישראל.
לפי ההסדר, הפחתת המחיר תהיה של 2% באופן מיידי (מחיר טון מלט הוא היום 345 שקל), ו־1% הפחתה מהרווח המקסימלי שתוכל נשר לקבל לפי נוסחה קיימת. כיום הרווח הוא 12% והוא יירד ל־11%. עבור נשר הפרט המשמעותי ביותר בהסכם הוא היכולת להמשיך לתת הנחות לרדימיקס והנסון, שלהם היא מוכרת כ־30% מתוצרתה. הממונה על ההגבלים דרש לבטל הנחות אלה, מה שהיה גורם לשני הלקוחות לייבא בעצמם את המלט ממפעלים בקרואטיה ומצרים שבבעלותם, ולאובדן נתח משמעותי מההכנסות של נשר.
ההישג הגדול של המדינה הוא יצירת תחרות מיידית בענף, עם המכירה של המפעל בהר טוב לשחקן חדש, שאיננו קשור לתחום בשום צורה, גם לא רדימיקס והנסון. שחקן זה יחזיק כ־25% מנתח השוק, ויצור תחרות מיידית, במקום ב־2023. הקפאת המחירים היא לחמש שנים. את נשר ייצגו במו"מ מלבד המנכ"ל קפלינסקי, גם הסמנכ"לית איה אבידור ועו"ד דוני טולדנו. מטעם משרד הכלכלה ניהלו את המו"מ המנכ"ל עמית לנג והמשנה למנכ"ל ינון אלרועי, ואילו מאגף התקציבים בראשותו של אמיר הלוי ניהלו את המו"מ אריאל יוצר וערן ניסן האחראים על תחום הנדל"ן.