הטבות המס של נשר: מבקר המדינה בוחן את התלונה נגד החברה
על פי התלונה שהגיע למשרדו של יוסף שפירא ביקשה החברה קבלת הטבות מס בגין שנת הכספים 2011 למרות שאינה עומדת בתנאי הזכאות
מבקר המדינה יוסף שפירא בוחן תלונה שהוגשה למשרדו לפיה חברת ייצור המלט נשר הגישה בקשה לקבל הטבות מס, לפי חוק עידוד השקעות הון, מבלי שהיא זכאית לכך. מדובר בבחינה ראשונית בטרם יחליט המבקר האם להעמיק בבדיקה מול רשות המסים. על פי התלונה שהוגשה למבקר, נשר הגישה את הבקשה לקבל הטבות המס בגין שנת הכספים 2011.
- נשר משלמת למדינה תמלוגים של פחות מ־1% מההכנסות
- קבינט יוקר המחיה אישר את המלצות הוועדה לעידוד התחרותיות בתחום המלט
- המלצות ועדת המלט שופצו בעקבות מכירת נשר לבלווטניק
באוקטובר 2012 פורסם לראשונה ב"כלכליסט" כי רשות המסים מתכוונת להילחם בחוות דעת, על פיה יוכלו חברות לבקש הטבות מס בגלל פרצה בחוק עידוד השקעות הון. על פי הערכות מומחים, אם תאומץ חוות הדעת (המנוגדת לתיקון החוק מיוני 2013), הדבר עלול לעלות לקופת המדינה יותר ממיליארד שקל בשנה.
הרקע לסיפור הוא שהחוק לעידוד השקעות הון מעניק הטבות מס מפליגות לחברות מייצאות. לחברות אלה ניתנה הנחה במס חברות, 6%–12% במקום 25%, שיעור מס החברות הקיים. אולם מאחר שלא ניתן לקבוע בחוק שההטבה תינתן רק לחברה מייצאת, שכן הדבר סותר אמנות בינלאומיות, נקבע שהיא תינתן לחברות ש־25% מהכנסותיהן הן כתוצאה מיצוא למדינות שמספר תושביהן יותר מ־12 מיליון. מאחר שהמספר המצרפי של תושבי ישראל והרשות הפלסטינית, הנחשבות ישות כלכלית אחת, הגיע בינתיים ל־12 מיליון איש, הגישו רשות המסים והאוצר תיקון לחוק שמעלה את הסף למדינות שבהן יותר מ־14 מיליון תושבים. הרציונל העומד מאחורי ההחלטה הוא הרצון לתת את הטבות המס למפעלים מייצאים ולא למפעלים שמוכרים רק לשוק המקומי.
כאמור ביוני 2013 תוקן החוק שכבר שהגדיל את השוק ל-14 מיליון תושבים, ובמקביל קבע מנגנון עדכון שנתי של 1.4% במספר התושבים - כשיעור הגידול של אוכלוסיית העולם. התיקון נקבע רטרואקטיבית לינואר 2012, אך לא תוקן רטרואקטיבית גם ל-2011, ולכן הוויכוח כרגע הוא לגבי שנה זו.
ברשות כבר הודיעו כי יילחמו בחוות הדעת ומסרו כי הם לא יכולים להתייחס לחברות כאלה או אחרות.
מנשר נמסר בתגובה: "חברת נשר משלמת מס מלא בהתאם לחוקי המס החלים עליה. החברה אינה מבקשת, או ביקשה כל הטבה ייעודית עבורה".