$
בארץ

פרסום ראשון

ועדת לוקר: רף העסקאות שיותר לבצע במזומן עלה ל-10,000 שקלים

הוועדה לצמצום השימוש במזומן המליצה תחילה על רף של 7,500 שקל בלבד. הוועדה שינתה את דעתה בעקבות חוות דעת שהגיש המשנה ליועמ"ש רז נזרי שהיה חבר בוועדת לוקר

רוני זינגר 17:5317.07.14

הממשלה תתבקש לאשר בישיבתה ביום ראשון את המלצות ועדת לוקר לצמצום השימוש במזומן. ואולם, בניגוד להמלצות הוועדה שקבעו כי כי הרף להגבלת עסקאות במזומן יעמוד על 7,500 שקל, הרי שבהצעת המחליטים שמגיש משרד ראש הממשלה, הועלה הרף ל-10,000 שקלים.

 

הוועדה שינתה את דעתה לאחר שהתקבלה חוות דעתו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי, שהיה חבר בוועדת לוקר, וכן בעקבות שימוע שנערך לאחר פרסום ההמלצות, בעקבות כל אלה השתכנעו חברי הוועדה להעלות את הרף. ההסבר לכך הוא בכדי לוודא שהמגבלות והאיסורים יוחלו בצורה הדרגתית ובאופן שיאפשר לציבור זמן הסתגלות נאות למצב החדש ולאפשר לו להיערך בהתאם.

 

שינוי נוסף בהחלטה המובאת לממשלה הוא בעניין השימוש בצ׳קים: בעוד שהמלצות הוועדה המליצו להגביל שימוש בצ׳קים עד מיליון שקלים, הרי שכעת הוחלט כי הגבלת סכום עסקה המותרת בהמחאה (צ'ק) תיקבע על ידי בנק ישראל ולא תהיה פחותה ממיליון שקל.

 

נקודת מחלוקת העיקרית שהתקיימה בין חברי הוועדה עוד קודם לפרסום המסקנות הייתה סביב שאלת רף סכום העסקאות שממנו תהיה ההגבלה לשימוש באשראי. חברי הוועדה התלבטו רבות בין קביעת הרף על 10,000 שקל כאשר לאחר שנה יירד הרף באופן אוטומטי ל־5,000 שקל, לבין להחיל את הרף כבר מההתחלה על 5,000 שקל ולהשאירו ברמה זו.

 

נקודת המחלוקת העיקרית היתה העדכון האוטומטי של הסכום כלפי מטה, כשחלק מחברי הוועדה טענו כי לא ניתן להחיל שינוי משמעותי כזה באופן אוטומטי מבלי לבחון את ההשפעה שלו בפועל על שוק העסקאות במזומן ועל בעלי עסקים שעלולים להיפגע מהנושא. לבסוף כאמור נקבע הרף על סכום אמצע בסך 7500 שקלים, וכעת כאמור הועלה הרף. כיום, עומד הרף על 20,000 שקלים.

 

בהצעה נאמר עוד כי על אף ההחלטה על הגבלת השימוש במזומן הוחלט להקל עם הציבור בשני מקרים: מתן הקלה בעסקאות בין גורמים פרטיים- מגבלת מזומן של 15,000 שקל ומתן הקלה בעסקאות ברכבים משומשים - מגבלת מזומן של 50,000 שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x