כצפוי: ועדת השרים דחתה הדיון בהצעת החוק לפיקוח על מחיר הגז הטבעי
האוצר מתנגד להצעת החוק; יו"ר ועדת הכלכלה: "חשוב להכריע בנושא פיקוח מחיר על הגז הטבעי כדי לתת ודאות לשוק"
ועדת השרים לענייני חקיקה החליטה לדחות ב-45 ימים את הדיון בהצעת חוק לפיקוח על מחיר הגז הטבעי. ההצעה הוגשה על ידי יו"ר ועדת הכלכלה אבישי ברוורמן ובתמיכת יותר מ-30 ח"כים מכל סיעות הבית, לרבות מירי רגב (ליכוד) ואחמד טיבי (רע"ם-תע"ל). לטענת ברוורמן הדחייה בוצעה בידיעתו ובאישורו. לפיכך, הנושא יעלה לדיון מחודש לקראת החגים.
כפי שפורסם ב"כלכליסט", משרד האוצר הביע התנגדות להצעת החוק מכמה סיבות. ראשית, משום שלטענתם עיקר ההכנסות ממכירת הגז מנותבות בכל מקרה לקופת המדינה במסגרת "חוק ששינסקי" מ-2011 שקבע תקרת מס של 62% על מכירת הגז, כך שהטלת פיקוח מחירים תוביל לצמצום הכנסות המדינה.
- שר הנפט המצרי: "רכישת גז מישראל היא אינטרס מצרי"
- גיא רוטקופף מועמד לנהל את מכירת מאגרי הגז "תנין" ו"כריש"
- שותפות לווייתן: מזכר הבנות למכירת גז למצרים ב-25-30 מיליארד דולר
שנית, באוצר חוששים שהטלת פיקוח תקפיא כל השקעה לפיתוח משק הגז בישראל על ידי שחקנים זרים. שלישית, באוצר מזכירים את מסקנות בנק ישראל מיוני 2013 שעסק בנושא הטלת פיקוח על מחיר הגז כדי לסייע למגזר התעשייתי, שם אמר הנגיד דאז סטנלי פישר שפיקוח על מחיר הגז עלול ליצור תלות בגז מצד תעשיות רבות, כך שביום שהגז ייגמר אותן תעשיות יתמוטטו. הפתרון, לתפיסת בנק ישראל, היה להטיל מס על שימוש נרחב בגז בתעשייה.
הנימוק הרביעי, שהכריע ככל הנראה את הכף לדחייה, היה שמשרדי האוצר והאנרגיה עמלים בימים אלו על רעיון לפיקוח תמחירי משל עצמם, והם רואים בכל ניסיון להתערב בעבודה שלהם כלחץ מיותר.
"חשוב להכריע בנושא פיקוח מחיר על הגז הטבעי כדי לתת ודאות לשוק. ההחלטה על הטלת פיקוח מחיר היא החלטה נכונה, מכיוון שיש כאן מונופול רב עוצמה עם רווח עודף על חשבונם של הצרכנים והתעשייה", סיכם ברוורמן.