שותפות לווייתן: מזכר הבנות למכירת גז למצרים ב-25-30 מיליארד דולר
לפי הדיווח לבורסה של דלק קידוחים, אבנר ורציו, מדובר ב-7 מיליארד מ"ק גז טבעי לשנה שיסופקו למתקן של BG בצפון מצרים; ההסכם הוא לתקופה של 15 שנה
המגעים בין הצדדים והחתירה למזכר הבנות פורסמו בעבר ב"כלכליסט" והן נוהלו בתחילה מול נובל אנרג'י האמריקאית, שמחזיקה כ-40% במאגר לוויתן, זאת במטרה "למסמס" את מקורו של הגז ולהקל על שיווקו. על פי ההערכות, שני מזכרי ההבנות יושלמו עד סוף 2014 ויהפכו לחוזים לכל דבר, זאת לאחר שממשלת מצרים החדשה, והעומד בראשה א-סיסי, נתנו את ברכת הדרך למהלך.
במידה והחוזה אכן יחתם, מדובר בעסקת האנרגיה הגדולה ביותר שנחתמה בישראל, שהיקפה גדול בכ-7% מהיקף עסקת הענק (עם אופציות הרכישה שלו) שנחתם בזמנו מול חברת החשמל. מאחר ואספקת הגז תתבצע בצנרת ולא באמצעות מתקן ייצוא, המדינה צפויה לגרוף כ-60% מס ממכירת הגז בפועל. למעשה, החוזה הנוכחי הוביל לכך שמשרד האוצר החל לחשב מחדש את נתח הציבור בעסקאות השונות.
גיל בשן, אנליסט בכיר ב- IBI בית השקעות, מסכם בחיוב את הדיווח מהבוקר. "הסכם זה הוא יריית הפתיחה הראשונית לפיתוח לווייתן, ולכן מדובר בחדשות חיוביות ללא ספק. כמובן שהמהלך היה צפוי וכבר נלקח בחשבון במודליים הכלכליים להערכת השווי בלווייתן".
לדבריו, פיתוח לווייתן צפוי להיות ע"י פלטפורמת הפקה צפה (FPSO ), כך שמכירות הגז ל-BG יהיה מנקודת החיבור מעל למאגר. "כל תשתית הצנרת למתקן ההנזלה תיבנה ע"י BG וזה אומר פחות עלויות והרבה פחות סיכון עסקי. מכירות בקצב של 7-10 BCM ל- 15 שנה, נותן את הבסיס ומסה קריטית כלכלית לפיתוח לווייתן, זאת בשילוב השוק הישראלי והירדני, כך שאין חסם לפיתוח לוויתן מכיוון צד הביקוש", אומר בשן.
"מרגע שיפותח המאגר יחלו המכירות. בשורה התחתונה מדובר בחדשות טובות שעמדו בציפיות. מודל הערכת השווי שלנו ללווייתן הניח כבר מכירות לייצוא בהיקף של 8 BCM החל משנת 2018, ולכן עליית שווי צפויה רק ע"י ירידה בפרמיית הסיכון (שיעור ההיוון), ולצורך זה נמתין להסכם מחייב", הוסיף.