צוק איתן
חברות האוטובוסים בדרום צפויות לבקש פיצוי מהממשלה
מנכ"ל מטרופולין: "אנחנו לא לא פונים לאף אחד בזמן לחימה, אבל נפנה אחרי המלחמה למס רכוש או למשרד התחבורה"
חברות האוטובוסים הפועלות בדרום - מטרופולין, מטרודן ואגד תעבורה - עשויות לפנות למשרדי הממשלה בבקשה לקבל פיצוי על נזקים כספיים שנגרמו להן בעקבות מבצע צוק איתן.
- הרקטות והחום הזניקו את מחירי הירקות והפירות
- רבע מעסקאות הנופש בוטלו, בעיקר בטורקיה
- במגזר העסקי מוחים: המדינה תפצה עסקים רק בטווח של 40 ק"מ מהרצועה
החברה השנייה שמפעילה אוטובוסים בדרום היא אגד תעבורה בבעלות משותפת של משפחת לבנת ואגד. מנכ"ל החברה גדעון מזרחי אמר ל"כלכליסט" כי הוא מרגיש ירידה של עד 50% בפדיון: "אנשים נוסעים פחות. גם אצלי בסביבה הקרובה לא יוצאים בערב. אין מצב רוח. אבל הנהגים עושים עבודה וגם זה שחטף רסיס מרקטה באזור שדה תימן באוטובוס חזר עוד באותו היום לעבודה". גם באגד תעבורה בוחנים פנייה למשרד התחבורה עם סיום המבצע הצבאי בבקשת פיצוי. במשרד התחבורה עצמו מדווחים על ירידה של 50%-60% בתנועת הנוסעים באוטובוסים, בעיקר בדרום.
חברות האוטובוסים הגדולות בישראל (דן, אגד) מדווחות גם הן על ירידה במספר הנוסעים, כאשר רובה נרשמת בלילה, מעבר לשעות העבודה של המשק.
נמל אשדוד מקבל מכוניות חדשות
בתוך כך, נמל אשדוד ממשיך לפעול במתכונת החירום שהתווה לו פיקוד העורך, כך שאוניות הנושאות חומרים מסוכנים מופנות לחיפה ואילו שאר האוניות ממשיכות להגיע בלא הפרעה. מבדיקת "כלכליסט" עולה שבימים האחרונים לא עברו אוניות צפונה, כאשר אוניות מטען כללי, צוברים ומכוניות נכנסות בשערי הנמל.
חברת מנו ספנות מדווחת שבימים האחרונים הגיעה אוניית רכב חדשה לנמל אשדוד שנשאה כ-1,000 מכוניות חדשות, בעיקר ממותגי רכב אירופיים ואמריקאיים. אלו אוחסנו בשטחי הנמל ויבואני הרכב יכולים למשוך אותן בכל עת, ואולם חלקם בוחרים שלא לעשות זאת בשל הכיסוי הביטוחי שגבולות הנמל מעניקים לכלי הרכב במקרה של פגיעה.
מכוניות אספנות או יוקרה שמגיעות ביבוא אישי עשויות לעבור לנמל חיפה, בעיקר בשל מחירן הגבוה או בשל נדירותן והחשש שתיקון של מכונית אספנות עלול להיות ארוך, יקר ואולי אפילו בלתי אפשרי.
הרכבת פותחת את קו ירושלים
רכבת ישראל פתחה הבוקר (א') בבוקר את קו ירושלים תל אביב, לאחר שהיה סגור במשך כחודש וחצי. לטענת ההנהלה, הקו היה סגור בשל בעיות בטיחות, מיגונו וטיפול בשמורת טבע; ועד העובדים מצידו טוען שהקו היה סגור בשל מחסור בקרונות שלא עברו טיפול תקופתי ולא היו שמישות לתנועה.
רכבת ישראל ממשיכה להפעיל את כל הקווים פרט לקו בין שדרות לאשקלון, שנסגר בתחילת "צוק איתן" ובהוראת פיקוד העורף. הקו הסיע עד 2,000 איש ביום. ברמה הארצית ממשיכה להימדד צניחה של 15 עד 20% במספר הנוסעים, ועוד ירידה של כ-25% בתנועת המטענים. ברכבת מייחסים את ההאטה למצב המלחמתי שגורם לחלק מהנוסעים לחשש מלהתרחק מהבית.
חברת החשמל לא מתקנת את החשמל לרצועה
חברת החשמל אינה מתקנת את שני קווי המתח שנותקו מרצועת עזה. מדובר בשניים מתוך עשרה קווים המזינים את כלל רצועת עזה - ואשר נותקו בעקבות ירי רקטות של חמאס. ההוראה שלא לתקן את הקווים הגיעה מראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האנרגיה סילבן שלום בשל חשש לחיי עובדי חברת החשמל - שחלק מעבודות התיקון ידרשו שהיה על קו הגבול ברצועת עזה ואולי אפילו כניסה לתוך שטחי הרצועה. אספקת המים לעזה רבתי, בהיקף שנתי של כ-5 מיליון מ"ק, נמשכת כסדרה.