האם באמת משתלם לטוס בחברות התעופה הטורקיות?
אף שהן נחשבות לחברות טובות המציעות מחירים תחרותיים, הפוליטיקה האנטי-ישראלית של ממשלת ארדואן הופכת ב"רגע האמת" את הטיסה בטורקיש איירליינס ובפגאסוס לבעייתית, כפי שהוכח בשבוע שעבר
עם הסרת האמברגו התעופתי שהטילו מנהל התעופה האמריקאי ה-FAA ואיגוד התעופה האירופי, ה-EASA, על הטיסות לישראל, חברות התעופה מתמודדות עם "פקק אווירי" של אלפי נוסעים שנתקעו בעיקר באירופה ובצפון אמריקה. מדובר בפקק שייקח כמה ימים עד שישתחרר.
המצב בעייתי עבור כלל הנוסעים, אך במיוחד עבור אותם אלפי נוסעים שנשארו תקועים בנמלי התעופה של איסטנבול . נכון לאתמול, חברות התעופה הטורקיות הודיעו על חידוש טיסותיהן לתל אביב. הסיבה העיקרית לפקק באיסטנבול - איסור ביטחוני גורף על הפעלת טיסות של חברות תעופה ישראליות לטורקיה.
קצת נתונים: חברת הדגל הטורקית, טורקיש איירליינס, היא חברת התעופה הזרה בעלת היקף הפעילות הגדול ביותר בנמל התעופה בן גוריון. מדובר על שש-שבע טיסות יומיות, היוצאות ברובן לנמל התעופה אטאטורק, ואילו טיסה יומית אחת לנמל התעופה הבינלאומי השני בעיר – סביחה גוקצ'אן.
על פי נתוני רשות שדות התעופה, הטיסה חברת טורקיש איירליינס בשנה שעברה כ-582 אלף נוסעים, גידול של כ-60% לעומת נתוני 2012.
רוב רובה של הפעילות התעופתית של חברת טורקיש בישראל היא טיסות המשך מאיסטנבול בעיקר לאירופה, לדרום מזרח אסיה, צפון אמריקה, ואפריקה.
חברת התעופה השנייה הפועלת על הקו היא חברת הלאו-קוסט פגאסוס. חברה זו מפעילה שלוש טיסות יומיות לנמל התעופה סבחיה גוקצ'אן וגם חלק גדול מהנוסעים בחברה זו ממשיכים בטיסות המשך ליעדים אחרים באירופה. אז מה מושך את הישראלים לטוס דרך איסטנבול?
1. מחיר תחרותי ביותר לעומת חברות תעופה אחרות.
2. קישוריות מצוינת ורשת נתיבים ענפה למספר עצום של יעדים בכל רחבי העולם.
3. סוכני הנסיעות ממליצים על טורקיש איירליינס כיוון שחברה זו מעניקה עמלות לסוכנים, בעוד חלק גדול מהחברות האחרות הפסיקו תשלום עמלות.
4. שירות מצוין בטיסות. חברת טורקיש איירליינס כבר נבחרה כמה פעמים כחברת התעופה הטובה באירופה.
5. נקודות נוסע מתמיד למי שמחזיק באחד מכרטיסי החבר במועדוני הנוסע המתמיד של החברות בברית ה"סטאר" - ברית חברות התעופה הגדולה בעולם שחברת טורקיש חברה בה.
המצב לא צפוי להשתפר
כמי שטס בשתי חברות התעופה הטסות לאיסטנבול וממנה הלאה בטיסות המשך, אכן מדובר בחברות תעופה טובות, בשירות טוב, במטוסים חדישים ובמחירים תחרותיים. טורקיש היא חברה ברמה גבוהה ביותר והיא ממוקמת בצמרת מחקרי שביעות הרצון בקרב חברות התעופה האירופיות. אז היכן הבעייתיות?
מדינת ישראל מעניקה זכויות טיסה כמעט ללא הגבלה לחברות הטורקיות ואילו החברות הישראליות מנועות מטיסות לטורקיה. כאשר נוצר מצב בו יש אמברגו על טיסות לישראל קשה לחלץ את הישראלים שנתקעו בנמלי התעופה של איסטנבול. מנהל התעופה הטורקי (גוף ממשלתי בשליטת ממשלת ארדואן) לא ממש משתף פעולה עם מנהל התעופה הישראלי. מי שנתקע השבוע בפריז, בלונדון או בניו-יורק מרגיש בנוח לצאת מנמל התעופה.
לעומת זאת, ישראלים שנתקעו בנמלי התעופה באיסטנבול פחדו לצאת וחלקם אף דיווחו כי נתבקשו שלא לדבר בעברית. המצב אף לא צפוי להשתפר. ההפך הוא הנכון. בעוד כשבועיים יתקיימו בחירות לנשיאות טורקיה, וכל הסקרים מצביעים על כך שראש הממשלה המכהן ארדואן ייבחר אפילו בסיבוב הבחירות הראשון.
מה עלינו לצפות ממנו? ארדואן לא מעוניין בקשרים כלשהם עם מדינת ישראל. במשך השנים שמענו מפיו אינספור התבטאויות אנטישמיות ואנטי-ישראליות. ביום חמישי האחרון אף הורד הדגל בנציגות הטורקית ברחוב הירקון בתל אביב לחצי התורן והוכרזו שלושה ימי אבל בטורקיה לזכר הקורבנות ברצועת עזה. זוהי בהחלט התגרות דיפלומטית.
ניתן להעריך בסבירות גבוהה שהממשל בראשותו של ארדואן יערים קשיים על המשך הקשרים הכלכליים עם ישראל, והתעופה היא מרכיב חשוב בקשרים הללו. טורקיה הפכה למדינה עוינת לישראל ולישראלים, ולכן אם אתם טסים דרכה, חשבו היטב לפני שאתם מזמינים כרטיס.