$
בארץ

יותר מ-2,000 הסתיגויות לחוק מע"מ 0% בוועדת הכספים

הדיונים הופסקו בשעה 13:00 ולא ברור מתי יחודשו. מרבית סעיפי החוק לא עלו עד כה להצבעה. שר השיכון אורי אריאל הגיע לכנסת לשכנע את החרדים לתמוך בהצעת חוק, ולהסיר את כל ההסתייגויות שהגישו. בכך, יוכלו הדיונים להתחדש הערב ולהתקדם במהירות

רוני זינגר 12:1129.07.14

עדיין לא ברור אם הכנסת תספיק להעביר את חוק מע"מ 0% עד סיום מושב הקיץ. הקואליציה ביקשה מיו"ר הכנסת יולי אדלשטיין להאריך את מושב הקיץ עד ליום חמישי הקרוב, על מנת שוועדת כספים תוכל להשלים את דיוניה ולאשר את החוק כך שיוכל לעלות לאישור מליאת הכנסת.

 

הדיונים שהחלו הבוקר הופסקו בשעה 13:00 ולא ברור מתי יחודשו. מרבית סעיפי החוק לא עלו עד כה להצבעה. שר השיכון אורי אריאל הגיע לכנסת לצורך מאמצים של הרגע האחרון לשכנע את החרדים לתמוך בהצעת חוק, ולהסיר את כל ההסתייגויות שהגישו. בכך, יוכלו הדיונים להתחדש הערב ולהתקדם במהירות.

  

 

הבוקר נפתח הדיון האינטנסיבי לאישור הצעת החוק לפטור ממע"מ לרוכשי דירה ראשונה - הצעת חוק שהפכה להוראת שעה - אך לאור יותר מ-2,000 הסתייגויות שהגישו חברי הוועדה מהאופוזיציה, ספק אם יהיה די זמן לדון בכולם וגם להספיק לאשר את הצעת החוק עד לכינוס מליאת הכנסת מחר (ד').

 

הדיון הבוקר בוועדת הכספים נפתח בסערה כאמור עם הקראת ההסתייגויות, בראש הדוברים נגד הצעת החוק שהתגבשה עומד ח"כ משה גפני (יהדות התורה). במסגרת ההסתייגויות מבקשים חברי האופוזיציה למשוך את הזמן בהצגת טיעוניהם ומפעם לפעם נקטעה הישיבה לצורך "התייעצויות סיעתיות".

 

ח"כ משה גפני. בראש התוקפים את החוק ח"כ משה גפני. בראש התוקפים את החוק צילום: אלכס קולומויסקי

 

הדיון שמתקיים היום נקבע רק עד לשעה 13:00 כיוון שלאחר מכן מתקיימים דיונים במליאה. גם אם יסכים יו"ר הכנסת לאשר באופן מיוחד את המשך דיוני הוועדה, לא ברור לפי שעה כיצד יצליח יו"ר הוועדה סלומינסקי להקריא את כל סעיפי הצעת החוק ולהעלותם להצבעה עד תום הדיון.

 

משרד האוצר הודיע במהלך הדיון כי יסכים להחיל את החוק על כל הבנייה צמודת הקרקע שתבנה ברחבי הארץ ובתנאי שיהיה מדובר באשכולות של 15 בתים שיבנו על ידי אותו קבלן. זאת לעומת מה שסוכם עד אתמול שרק בתים צמודי קרקע באזורי עדיפות לאומית יהיו זכאים להטבה.

 

מחר כאמור הוא המועד האחרון שבו מתכנסת מליאת הכנסת, אז יהיה אפשר להעלות את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית ולהעבירו. אם לא יגיע החוק מחר להקראה במליאה, מרגע שתתחיל פגרת הקיץ בכנסת יהיה קשה מאוד וחריג לכנסת את המליאה לצורך הצבעה מיוחדת.

 

כפי שפורסם אתמול, גובשה הצעת החוק העדכנית למול מרבית דרישות חברי ועדת הכספים, ובראשן דרישות הבית היהודי. סוכם כי הצעת החוק תהפוך להוראת שעה המוגבלת לשבע שנים, ובסיום תקופה זו תובא לדיון ולבחינה מחודשת בוועדת הכספים.

 

 נושא שמצוי במחלוקת עד עכשיו הוא נושא קבוצות הרכישה. סלומינסקי החליט לכפות על משרד האוצר בכוח את הכנסתם לחוק של קבוצות הרכישה אף שהאוצר מתנגד לכך בתוקף. הצעת החוק הנוכחית שהונחה הבוקר על שולחן הוועדה כוללת את קבוצות הרכישה ואולם מסתמן כי לסלומינסקי אין רוב בוועדה לסעיף זה וכי בסופו של דבר ייפלו קבוצות הרכישה מהצעת החוק. מאבק של הרגע האחרון בנושא מתנהל משעות הבוקר בוועדת הכספים. מדובר בנקודה האחרונה שנותרה במחלוקת בין משרד האוצר לחברי ועדת הכספים, בראשם חברי הכנסת החרדיים. על פי הצעת החוק שהונחה הבוקר בפני ועדת הכספים קבוצות הרכישה יהיו חלק מהצעת החוק, זאת אחרי שיו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי החליט לכפות על החוק את הסעיף, אף שמשרד האוצר מתנגד לזה בתוקף.

 

ההתנגדות של האוצר מושתתת על טענת רשות המסים ולפיה לא ניתן להכניס את קבוצות הרכישה בשל סוגיות משפטיות סבוכות. גורמים מקצועיים בכירים במשרד האוצר אמרו גם הבוקר שקבוצות הרכישה לא ייכנסו לחוק. בדיקה בקרב חברי הוועדה גילתה כי אכן לסולמינסקי אין רוב כדי לבצע את המהלך.

 

כיוון שכך, במהלך הדיון הבוקר גילו חברי הכנסת החרדיים התנגדות עזה להמשך הדיונים ועשו כל שביכולתם למנוע את קיומם כראוי. במקביל, מחוץ לחדר הוועדה רחשו כל העת בעלי עניין ולוביסטים שניסו להשיג רוב מקרב חברי הוועדה לתמיכה בהכנסת קבוצות הרכישה. שורה ארוכה של בעלי עניין מהתחום ניסו להפעיל את כל כוחם על חברי הכנסת. כעת מנסים הצדדים למצוא פשרה שתאפשר את הכנסת קבוצות הרכישה לחוק.

 

מוקדם יותר הודיע האוצר כי הוא מאשר את הכנסתם לחוק של כלל הבתים צמודי הקרקע ברחבי הארץ, ולא רק באזורי עדיפות לאומית, ובתנאי שמדובר ב-15 בתים שנבנו באשכול על ידי קבלן אחד. אבל, מדברי מנכ"ל משרד השיכון בוועדה מתברר כי למעשה אין כמעט בתים צמודי קרקע במרכז הארץ שעונים להגדרה, שכן בד"כ המחירם של בתים אלו עולה על 1.6 מיליון השקלים שנקבעו בחוק. לכן, נראה כי ההטבה הזו תסייע בעיקר לרוכשים צמודי קרקע בפריפריה ובאזורי יהודה ושומרון - שם עדיין נמכרים בתים כאלה במחירים המתאימים לחוק.

 

עוד נודע כי לאור ההחלטה להפוך את הצעת החוק להוראת שעה בת שבע שנים, סוכם כי גם תוכנית "מחיר מטרה", תוכנית הדיור שמקדם שר השיכון אורי אריאל, תאורך גם היא לשבע שנים במקום שש שנקבעו בתחילה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x