מבוי סתום במו"מ ליישום תוכנית ההבראה בדואר ישראל
הוועד וההסתדרות מסרבים לדרישת האוצר לפטר 900 עובדים קבועים ולהקפיא את עדכוני השכר; בתוך כך פנה יו"ר הוועד למבקר המדינה בדרישה לחקור מעשים לא כשרים לכאורה בחברה
המשא ומתן על יישום תוכנית הבראה בדואר ישראל בין ועד העובדים וההסתדרות להנהלת החברה ומשרד האוצר הגיע למבוי סתום, כך נודע ל"כלכליסט".
- מכתבים שלא נשלחו וחבילות שננעלו במטה הדואר בת"א
- בעלי האג"ח של הדואר דורשים את מינוי אייל גבאי לנציג מטעמם בחברה
- ביהמ"ש: "אין דחיפות בקיום דיון בנושא הדואר, האג"ח משולמות כסדרן"
המשא ומתן האינטנסיבי בין הצדדים החל בחודש מאי, בעקבות סיום שביתה כללית בת שלושה ימים בדואר. בשלב הראשון נרשמה התקדמות חיובית במגעים כאשר הנהלת הדואר הסכימה כי תוכנית ההבראה תכלול קיצוץ של 1,250-1,450 עובדים לעומת דרישה לפיטורי 2,000 עובדים בתוכנית ההבראה המקורית, והוועד הסכים לפרישה מוקדמת של 900 עובדים בחברה.
עם זאת, לאחרונה המשא ומתן נתקע והצדדים אינם מצליחים להגיע להבנות בנושאים מהותיים. נושא אחד של מחלוקת הוא מספר העובדים הקבועים, בניגוד לעובדים במעמד ארעי, שיסיימו את תפקידם בתהליך. באוצר דורשים פיטורים של 900 עובדים קבועים בעוד הוועד וההסתדרות מסכימים לפרישה מרצון של 600 בלבד.
החברה מתקרבת במהירות לחדלות פירעון
נושא נוסף של מחלוקת הוא גורלם של עובדים המועסקים בחברה מעל חמש שנים, זכאים לקביעות לפי ההסכמים הקיבוציים וטרם קיבלו אותה בפועל. בהסתדרות ובוועד מתנגדים לפיטורי עובדים אלו. כמו כן, הוועד וההסתדרות מתנגדים לדרישת האוצר להקפאת שכר כוללת בחברה שתחול גם על עדכוני שכר הקבועים בהסכמים הקיבוציים.
הצדדים חייבים להגיע להסכם בהקדם כיוון שדואר ישראל מתקרב במהירות לחדלות פירעון ולפי הערכות מחזיקי האג"ח של החברה כבר באפריל הקרוב לא יוכל לעמוד בתשלום חובותיו. מחזיקי האג"ח כבר פנו לבית המשפט בבקשה למנות בעל תפקיד מטעמם לחברה ולגבש הסדר נושים.
בתוך כך פנה היום (ה') יו"ר ועד עובדי דואר ישראל שמעון פרג'ון למבקר המדינה יוסף שפירא בבקשה לחקור חשד למעשים וליקויים חמורים לכאורה המתרחשים בחברה. "בתקופה האחרונה נמצאים עובדי הדואר בתוך סערה תקשורתית אשר רומסת את שמה הטוב של חברת הדואר ומעיבה על האווירה הקשה ממילא בחברה", כותב פרג'ון.
פרג'ון מתייחס בעיקר להחלטה של ועדת הביקורת של דירקטוריון הדואר לשכור את שירותי הביקורת החקירתית של רו"ח יהודה בר לב כדי לבדוק נושאים כמו חשד למינויים לא כשרים בחברה. עם זאת, על רקע המאבקים בתוך הדירקטוריון לא מאשרת הוועדה בראשות ניצב בדימוס חיים קליין את התשלום לבר לב והעברת הדו"ח הסופי לדואר. "מה מסתתר מאחורי דו"ח בר לב שרבים פועלים להסתירו?", שואל פרג'ון במכתבו.
מדואר ישראל טרם נמסרה תגובה.