$
בארץ

מסתמן: גם היום ועדת הכספים לא תצביע על התקנות למתן הפיצויים לעסקים בדרום

כפי הנראה, תשלם המדינה ליישובים שבטווח 20-7 ק"מ מגבול עזה פיצוי בסך 50% על הנזק במקום 40%, בתנאי שיוכיחו ירידת מחזור של 20% בהכנסותיהם. מנכ"ל פוקס בדיון בוועדה: "עסק קטן בדרום יש לו 2-3 עובדים ואם הוא נסגר הנזק שלו קטן. הנזק שלנו עצום"

רוני זינגר 15:4003.08.14

"יש כאן מלחמה וכל השולחן מתעלם מזה. אני מדבר בשם העסקים הגדולים שאיש לא מייצג אותם ואני אומר לכם שהבעיה היא בכל הארץ. אתם צריכים לקבל החלטה אמיצה ולהחליט על פיצוי. יש לי 5,000 עובדים והמצוקה היא קשה. יש בעיה של תזרים, של סחורות". כך צעק הבוקר מנכ"ל קבוצת המשביר לצרכן רמי שביט, במהלך דיון שהתקיים הבוקר (א') בוועדת הכספים בעניין פיצויים לעסקים בדרום בעקבות מבצע "צוק איתן".  הוא הוסיף כי "פיצוי לעסקים זו השקעה, ואם לא תשקיעו בנו עכשיו תקבלו מובטלים ועסקים סגורים שיעלו לכם יותר". שביט טען כי גם בקניונים במרכז הארץ סופגת החברה שלו ירידות בהכנסות בסך 25%-30%.

חברי הכנסת המשיכו לדון בשתי הסוגיות המרכזיות בהן טרם התקבלה החלטה. האחת היא אישור מתן המקדמות והשני הוא אישור תקנות הפיצויים. אלא שאישור המקדמות תלוי באישור כלל תקנות הפיצויים. "אנחנו יכולים להוציא כסף מהקרן רק כשיש תביעה. כל עוד לא עברו התקנות אי אפשר לשלם גם את המקדמות. הדברים כרוכים אחד בשני", כך הסביר ראש רשות המסים משה אשר.

  

חנויות ריקות בקניון בבאר שבע חנויות ריקות בקניון בבאר שבע צילום: הרצל יוסף

 

חברי הוועדה לא חלוקים בדעותיהם על אישור המקדמות, ואולם אישור התקנות בכללותן שנוי עדיין במחלוקת. ועם זאת, בינתיים נראה כי בנוגע לפיצוי החקלאים הגיע הצוות של ח"כ זבולון כלפה להבנות. על פי המסתמן, תשלם המדינה ליישובים שבטווח 20-7 ק"מ מגבול עזה פיצוי בסך 50% על הנזק במקום 40%, וזאת בתנאי שיוכיחו ירידת מחזור של 20% בהכנסותיהם. עוד סוכם כי שישה יישובים שנמצאים על קו ה-7 ק"מ מגבול הרצועה יזכו גם הם לפיצויים במסלול הירוק, כמו כל תושבי עוטף עזה.

 

במהלך הדיון אשר אמר כי הערכת הרשות היא שיידרשו פיצויים בגין נזקים עקיפים בסך של כ-750 מיליון שקל וזאת עבור עסקים הנמצאים בטווח של עד 40 ק"מ. אשר הוסיף כי גבול ה-40 ק"מ לפיצוי לא ייפרץ, שכן פריצה שלו תהיה בעלת משמעות כלכלית כבדה.

 

בעלי עסקים מהדרום הגיעו לדיון וביקשו להשמיע את קולם. בהם גם מנכ"ל חברת התיירות "אשת טורס" אפרים קרמר שמעסיק באשקלון 150 עובדים ועבודתו נפגעה בשל המבצע. "הקמנו את העסק באשקלון בהכוונת המדינה, אנחנו נותנים תעסוקה יפה אבל מסיבה טכנית את החשבוניות של החברה אנחנו מוציאים על פי כתובת בתל אביב ולכן, אני לא זכאי לפיצויים. אנחנו נתקלים באטימות מצד רשות המסים. הסיפור הזה חוזר על עצמו כל שנתיים ואין לנו תמיכה מהמדינה".

 

על כך ענה אשר כי "עסק שנמצא בדרום ויש לו מטה בתל אביב, יפוצה במידה שאפשר להפריד את העסק שבדרום ולהוכיח את פגיעתו". אשר חזר ואמר כי טווח ה-40 ק"מ נקבע על פי ההכרזה על המצב המיוחד בעורף, על פי פיקוד עורף, וכן על סמך מה שניכר בשטח - עיקר האזור שנפגע מירי רקטות.

 

קודם לכן, הדיון התחמם לאחר שמנכ"ל רשת פוקס הראל ויזל דיבר גם הוא וטען כי "אנחנו העסקים הגדולים מובילים את המשק. עסק קטן בדרום יש לו 2-3 עובדים ואם הוא נסגר הנזק שלו קטן. הנזק שלנו עצום, אפילו שאנחנו יושבים במרכז, חנות הקצה שלנו באופקים נפגעת". ח"כ מיכל בירן ענתה לוויזל: "אצלכם הפגיעה הכלכלית היא לא התרסקות אלא אולי מכה קטנה בכנף. הטענות שלך הן חוצפה ואני מציעה לך לא לתבוע את הפיצויים שלכם או שתתרמו אותם לקיזוז חובות של עסקים קטנים בדרום. הציבור הישראלי יעניש אתכם על חזירות".

 

הדיון שמתקיים הבוקר הוא דיון המשך בנושא, וגם היום מסתמן כי הוועדה לא תצביע על התקנות שהציע האוצר למתן הפיצויים לעסקים בדרום. עם זאת, חלק מחברי הוועדה דורשים לאשר כבר היום את העברת המקדמות לעסקים בדרום.

 

הסיבה לדחיית ההצבעות על כלל התקנות היא העובדה ששני תת-צוותים שהקימה ועדת כספים בשבוע שעבר, לבחינת הפיצויים לחקלאות ולתיירות, טרם גיבשו את המלצותיהן. נושא נוסף שבמחלוקת הוא העובדה שכרגע מוצע להעניק לעסקים מקדמות בסך 50% מהמקדמות שניתנו במבצע עמוד ענן ואולם המבצע הנוכחי ארוך הרבה יותר ולכן הנזקים גם גבוהים יותר: "לא יעלה על הדעת שינתנו מקדמות של 50% ממה שנתנו אז. עסקים קטנים לא יכולים להחזיק מעמד ועלולים להתמוטט. נדון אם צריך לעשות שינוי דרמטי דרסטי וגדול”, אמר הבוקר יו"ר הוועדה ניסן סלומינסקי.

 

מנכ"ל פוקס הראל ויזל מנכ"ל פוקס הראל ויזל צילום: אוראל כהן

 

ראשי הצוותים המיוחדים שהוקמו, ח"כ זבולון כלפה שעומד בראש הצוות החקלאי וח"כ רוברט אילטוב שעומד בראש הצוות בנושא התיירות, הודיעו שניהם כי הצעה למתווה פיצויים עדיין לא גובשה אך בשני המקרים נראה כי יציעו תכנית שתבקש להגדיל את הסיוע בשני התחומים האלה. ח"כ כלפה אמר כי יש להגדיל את הפיצוי המוצע ליישובים במרחק 0-20 ק"מ מגבול רצועת עזה, שעומד כיום על 80% מהפיצוי שניתן בעמוד ענן שכן "מצבם לא דומה למה שהיה במבצעים הקודמים". כמו כן הודיע כלפה כי הוא מתכוון לפעול למתן פיצוי לחקלאים עבור 12 ימים שקדמו לתחילת מבצע צוק איתן זאת כיוון שהמצב הביטחוני באזור עוטף הרצועה כבר היה מתוח.

 

ח"כ אילטוב ומנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי דיברו על צוות שהוקם והחל בבחינת אפשרויות סיוע דחופות לתחום התיירות בישראל, תחום שהוצג כנתון במשבר עמוק ביותר - "בטבריה, שלכאורה כלל לא היתה אמורה להיפגע מהמצב, שהו בבתי המלון בסוף השבוע מספר חד ספרתי של אנשים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x