הוציאו אתכם לחופשה ללא תשלום בגלל המצב? דעו את זכויותכם
הלחימה בעזה פוגעת בעסקים רבים, האם מותר למעסיקים להוציא עובדים לחל"ת כדי למזער נזקים? האם ניתן לפטר או להתפטר בזמן החופשה והאם היא נספרת בוותק?
- ראשל"צ תחת אש: "דיכאון זה מחמאה"
- לפיד הכריז על 3 מסלולי פיצויים לתושבי הדרום; תוקם קרן לטובת עסקים קטנים
- מתווה הפיצויים לא מספק את בעלי העסקים בדרום
במקרים אחרים שמוציאים את העובדים לחופשה ללא תשלום לתקופה קצרה ומוגדרת יכולות להיות לכך מספר השלכות:
1. גם חופשה כזאת תיחשב כפיטורים.
2. העובד יחליט שזה לא מתאים לו ויתאפשר לו להתפטר בדין מפוטר. "במקרה כזה צריך לתת התראה למעסיק שיבטל את החל"ת, אי אפשר להתפטר עם קבלת ההודעה על החל"ת אלא צריך להתריע", אומרת קרת.
3. החל"ת יתפרש כהפרה של הסכם העבודה מצד המעסיק, מכיוון שהעובד מעמיד את עצמו לרשות העבודה אך המעסיק לא מספק לו עבודה. במקרה כזה יוכל העובד לתבוע את השכר על הימים שכביכול התייצב לעבודה.
האופן שבו יראה ביה"ד לעבודה את החל"ת תלוי בנסיבות הספציפיות ובאורך של החופשה. "הכלל הוא שאסור להוציא לחופשה כפויה, אבל אם היא תהיה למספר ימים בודדים, לכל היותר ביה"ד יטה לפסוק שכר או חלק מהשכר אבל לא לראות בזה פיטורים. אם מדובר בתקופה ארוכה או ללא זמן קצוב, הנטייה תהיה לראות בזה התפטרות בדין מפוטר או פיטורים", מסבירה קרת.
מהן הזכויות בזמן חל"ת?
במידה והעובד לא עובד במקום אחר בזמן החל"ת על המעסיק לשלם עבורו דמי ביטוח לאומי במשך חודשיים. המעסיק לא חייב להמשיך להפריש את ההפרשות לפנסיה בזמן החל"ת למעט במקרה של חל"ת לאחר חופשת לידה אם העובדת מבקשת את זה. בכל מקרה אחר אין חובה כזו על המעסיק.
התקופה של החופשה ללא תשלום לא נספרת בחשבון ותק לחופשה או להבראה. לגבי ותק לפיצויי פיטורים, 14 היום הראשונים של החל"ת נספרים והחל מהיום ה-15 לא נספרים. בנוסף, במהלך חופשה ללא תשלום כפויה, אחרי חודש ישנה זכאות לדמי אבטלה.
האם מותר לפטר או להתפטר בזמן חל"ת?
"הרעיון הוא שיחסי עובד מעביד מושעים ובתום החל"ת אמורים לחזור לאותה נקודה בה עזב העובד, הוותק ממילא לא נספר ואפשר לפטר כשחוזרים. לכן, אם מדובר בחל"ת כפוי אפשר לפטר. אם מדובר בחל"ת שנקבע בהסכמה צריך לראות את תנאי ההסכם", אומרת קרת. מכיוון שהוצאה של אדם לחל"ת ארוך או תקופה לא מוגדרת עשוי להיחשב כפיטורים עדיף לערוך שימוע, כלומר לשמוע מה יש לעובד להגיד. לעובד מותר להתפטר ולדרוש פיצויי פיטורים במקרה שהתקופה לא מוגדרת או ארוכה. אם העובד לא התפטר ובפרק זמן מסויים חיכה, יכול להיות שעל הימים האלו הוא יוכל גם לקבל שכר אם העמיד את עצמו לרשות העבודה.
הנסיבות שבהן הוציא המעסיק את העובדים לחופשה חשובות. כך, למשל האם הנסיבות הן של מלחמה והעובדים הוצאו לחופשה עקב מצב כלכלי או שכל יומיים המעסיק בוחר את מי להוציא לחל"ת לפי היקף העסקים? האם כל העובדים, או מחלקה שלמה הוצאו לחל"ת או שרק עובדים ספציפיים? הכלל הוא, כאמור, שאסור להוציא עובדים לחל"ת אך הנסיבות ישפיעו על החלטת ביה"ד לגבי השלכותיה.
מה לגבי עובדים שעתיים?
כאשר יש עובד שעתי שמשלמים לו לפי שעה אבל יש לו מסגרת עבודה, למשל מחויב לבוא ארבע פעמים בשבוע למשך שש שעות, צריך להמשיך לשלם לו. אם אמרו לו לא להגיע - הדין יהיה כמו עובד חודשי שהוצא לחל"ת כפוי, אומרת קרת.
כך למשל, מלצרים אשר התחייבו אליהם בהסכם ההעסקה לשתי משמרות מינימום בשבוע, אם אומרים להם לא להגיע, זה כמו להוציא אותם לחל"ת כפוי לגבי שתי המשמרות האלו.