$
דעות

מוקדם לשמוח: השיפור המזויף בנתוני הצמיחה

כשהלחימה תסתיים תתחיל הסתערות על מקומות הבילוי, אבל היצוא לא יתאושש מהמכה שספג

אמנון אטד 07:3110.08.14
הפסקת האש בת 72 השעות שהיתה לנו בשבוע שעבר ממחישה מה מצפה לנו כשהלחימה בעזה תסתיים סופית, ותתחיל ההסתערות הגדולה באמת על הקניונים, בתי המלון ומקומות הבילוי. אז, כשהצריכה הפרטית תשוב לגדול, אפשר יהיה להניח שגם אומדני הצמיחה לרבעון הנוכחי יהיו משופרים מאלה שנרשמו בשני הרבעונים הראשונים של השנה, שבהם נרשמה צמיחה "מתונה, עם סימנים להאטה" כפי שתיאר אותה בנק ישראל בשבוע שעבר. הסיבה לאופטימיות זהירה זו היא הקשר הישיר שקיים בין הצריכה הפרטית לבין צמיחת המשק, בשל הנתח הגדול (כ־40%) של הצריכה הפרטית בעוגת התוצר.

 

כוח צה"ל בלחימה בעזה כוח צה"ל בלחימה בעזה צילום: עמית שאבי

 

הצריכה מזנקת לאחר מבצעים צבאיים

לשינויים בצריכה הפרטית יש כללי התנהגות משלהם שלא תמיד ניתן לצפות מראש או להסביר ולפרש. כך למשל, מלחמת לבנון השנייה בקיץ 2006, כמעט שלא השפיעה על הצריכה הפרטית. ברבעון השלישי של אותה שנה גדלה הצריכה הפרטית בשיעור שנתי של 4.8%, בדומה לשיעור הגידול שנרשם גם ברבעון שקדם למלחמה. לעומת זאת, ברבעון הראשון של 2009, לאחר מבצע עופרת יצוקה, ירדה הצריכה הפרטית ב־3.5%.

 

אולם ניסיון העבר עשוי בכל זאת ללמד מה צפוי לנו. ברבעון הראשון של 2007, אחרי מלחמת לבנון השנייה זינקה הצריכה הפרטית בשיעור שנתי של 11.8%. אחרי מבצע עופרת יצוקה, ברבעון השני של 2009, גדלה הצריכה הפרטית ב־8.1% וברבעון שלאחריו היא עלתה ב־8.9%. השנה צפוי הפיצוי העצמי על החסר בצריכה בימי הלחימה להיות אף גדול יותר, בשל נקודת הפתיחה הנמוכה של הצריכה הפרטית ברבעון הראשון של השנה. בחודש שעבר דיווחה הלמ"ס כי ברבעון הראשון נותרה הצריכה הפרטית ללא שינוי, לאחר עליות רבעוניות רצופות שנמשכו מאז ינואר 2009.

 

התיירות נפגעת ראשונה ולא מתאוששת במהירות

עם כל הרצון לשמוח אחרי הימים הקשים שעברנו בחודש האחרון, מדובר בשמחה בעירבון מוגבל בלבד. הסיבה לכך היא שהצמיחה שבה מדובר כעת נקראת צמיחה מוטת צריכה, מצב שבו הצריכה הפרטית גדלה בקצב מהיר מקצב הצמיחה. צמיחה כזאת משמחת הרבה פחות מצמיחה מוטת יצוא או השקעות, כי צדו השני של זינוק פתאומי בצריכה הפרטית הוא ירידה בחסכונות. ובהנחה שחסכונות הציבור אינם אינסופיים, מדובר באירוע זמני בלבד.

 

וכאן מגיע הקטע הפחות משמח בסיפור הצמיחה. אחד ממרכיבי התוצר הוא הפער שבין היצוא ליבוא. ברבעון הראשון של השנה היצוא ללא יהלומים אמנם עלה בשיעור שנתי של 6.5%, אבל בשבוע שעבר הסביר בנק ישראל כי "האינדיקטורים לרבעון השני של השנה מורים על האטה ביצוא, ואולי אף על ירידה".

 

בנוסף, נתוני בנק ישראל מראים כי ההשפעה השלילית של העימותים הצבאיים הקודמים היתה זמנית ולוותה בהתאוששות מהירה שהחלה מיד בתום הלחימה. הענף הכלכלי היחיד שבו נרשמה פגיעה ברורה ומיידית כתוצאה מהלחימה הוא ענף התיירות. כל שלושת המבצעים הצבאיים הביאו לירידה חדה וברורה במספר כניסות התיירים.

 

גם סיכום הדברים חד וברור: סיום הלחימה בעזה יביא לזינוק גדול בצריכה הפרטית ולעלייה אפשרית בצמיחה. אבל היצוא, שהראה סימני חולשה עוד לפני מבצע צוק איתן, חטף בחודש האחרון מכה קשה. לכן הצמיחה שעליה תדווח הלמ"ס בעוד כמה חודשים תהיה זמנית בלבד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x