תוכנית של משרדי הכלכלה והאוצר תוסיף 400 מעונות יום לילדים בגיל 3-0
מדובר בעלייה של 30% לעומת היום. עלות התוכנית 1.2 מיליארד שקל ואמורה להכניס עוד 30 אלף ילדים למעונות. בשנתיים האחרונות המדינה מימנה בנייה של מעון אחד בלבד בשל קשיים בירוקרטיים שהתוכנית אמורה לפתור
תוכנית חדשה של משרדי הכלכלה והאוצר אמורה להגדיל את מספר הילדים במעונות היום בכ-30 אלף תוך שנתיים, עלייה של 30% לעומת היום. מדובר על מעונות ששכר הלימוד בהם מסובסד על ידי המדינה בהתאם לגובה ההכנסה של ההורים ונועדו לעודד בעיקר אמהות לילדים בגילאי 3-0 לצאת לעבודה.
הניסיון של המשרדים הוא לבנות עוד 400 מעונות בשנתיים הקרובות בעלות של 1.2 מיליארד שקל, מחצית מהם (600 מיליון שקל) כבר מוקצים בתקציב השנה הנוכחית של משרד הכלכלה והמחצית השנייה אמורה להינתן מהשנה הבאה. זאת, כמובן בהנחה שלא יהיו שינויים דרמטיים בתקציב, לאור התוספות שמבקשת מערכת הביטחון בעקבות מבצע צוק איתן.
במידה שהפעם אכן תהיה "מהפיכה" בבניית המעונות, כפי שטוענים בשני המשרדים, זו ללא ספק תהיה תוספת משמעותית של מעונות. עם זאת, בהינתן שבשנתיים האחרונות המדינה מימנה בנייה של מעון אחד בלבד אז קשה להאמין שהתכנית הנוכחית תוכל להיות אף פחות אפקטיבית. התכנית עצמה נהגתה בצוות של מנכ"ל משרד האוצר, יעל אנדורן, ראש אגף תעסוקה במשרד הכלכלה, מיכל צוק יחד עם נציגי השלטון המקומי.
עם זאת יש לזכור כי גם אם תמומש במלואה עדיין התכנית לא תהיה מספקת, שכן על פי הערכות משרד הכלכלה עדיין יהיו חסרים מקומות במעונות לכ-30 עד 50 אלף ילדים.
למעשה, מה שקרה עד כה הוא שמהקצאה של 600 מיליון שקל לבניית מעונות נעשה שימוש בפחות מ-5 מיליון שקל. זאת בשל חסמים בירוקרטיים כמו תכנון והיתרי בנייה או מחסור בכסף. התכנית הנוכחית היא לשנות את האופן בו מוקצה הכסף כך שהוא ייינתן בשיטת כל הקודם זוכה, לפיה הרשויות שנמצאות בשלבי תכנון מתקדמים ויש להן יכולות לבנות, יקבלו סבסוד של 90%-95% מעלות הבנייה, לעומת 80%-95% כיום, כאשר משרד הכלכלה ימשיך כמו היום לסבסד את התפעול של המעון בסכום של 1,000 שקל לילד.
אמנם 40% מהתקציב ישוריין לרשויות עניות (אשכלות סוציו-אקונומיים 1-4, בדגש על המגזר החרדי והערבי), אבל באופן מוצהר הכוונה היא לקדם תכנון ובנייה של המעונות, דבר שקל יותר לביצוע ברשויות חזקות יחסית. חלק מהתקציב מיועד גם למימון עלויות התכנון לחלק מהרשויות שירצו בכך. כמו כן, הוסרו חסמים כמו דרישת מהרשויות לבטוחות כנגד הסיוע הממשלתי, מה שאמור לפחות בתיאוריה לסייע לרשויות חלשות, אם כי עדיין יידרש מסלול אישור של השימוש בקרקע דרך רשות המקרקעין. יישובי עוטף עזה יקבלו קדימות בתיקצוב, כולל מימון המיגון.
שר הכלכלה נפתלי בנט אמר ל"כלכליסט" כי "זה סופר טאנקר למעונות. בהנחה ונעמוד ביעד, זה יהיה הגידול הכי גדול בתולדות ישראל. אנחנו פותחים פקק ענק כי מה שקרה הוא שכאילו היתה הקצאת כסף מאוד גדולה למעונות אבל בפועל לא היתה דרך מעשית לרשויות לממש את ההקצאה הזו".
אנדורן אמרה ל"כלכליסט" ש"ההקצאה של המדינה למעונות יום היא אחד הדברים הכי חשובים ומרכזיים לעידוד נשים עם ילדים להשתלב בשוק העבודה ומאפשר להן שילדים יהיו במסגרות מסודרות בעלות יחסית נמוכה שמורידה את נטל ההוצאה של השגחה על ילדים קטנים".