איגוד לשכות המסחר מתנגד לחייב מעסיקים להעסיק עובדים בעלי מוגבלויות
לפי הסכם קיבוצי בין לשכת התיאום להסתדרות, עסק בו מעל 100 עובדים יחויב להעסיק לפחות 3% עובדים בעלי מוגבלויות; שר הכלכלה יוציא צו הרחבה להסכם – ואילו איגוד לשכות המסחר הגיש ערר
איגוד לשכות המסחר הגיש ערר נגד הכוונה לחייב את חבריו להעסיק עובדים בעלי מוגבלויות.
- ההסתדרות והמעסיקים חתמו: מתחייבים להעסיק 3% בעלי מוגבלויות בכל חברה
- חברת "כל יכול מוקד טלפוני" המעסיקה נכים בסכנת סגירה
- עסקי נתינה: "אל תתרמו לנו - קנו מאיתנו"
ההסתדרות ולשכת התיאום של הארגונים העסקיים הודיעו באמצע יוני על חתימה על הסכם קיבוצי תקדימי: הסכם לפיו כל עסק ובו למעלה מ-100 עובדים, יחויב להעסיק לפחות 3% עובדים שהם בעלי מוגבלויות. למעסיקים ניתנה תקופת הסתגלות – כבר בעוד שנה הם יצטרכו להעסיק 2%, ושנתיים לאחר מכן הם יצטרכו להוסיף אחוז נוסף.
איגוד לשכות המסחר, החבר בלשכת התיאום, הביע התנגדות מוחלטת למהלך, וסירב לחתום על ההסכם. שר הכלכלה בנט, לעומת זאת, הודיע כי הוא תומך ביוזמה – ומתכוון להוציא לה צו הרחבה. אם יוחל – צו ההרחבה יאכוף את ההסכם גם על האיגוד – אשר בקרב חבריו מועסקים יותר עובדים מאשר בקרב כל שאר הארגונים שחתמו על ההסכם יחדיו.
האיגוד טוען לקשיים משפטיים רבים בכפיית ההסכם על המעסיקים. בין היתר טוענים באיגוד כי לא ניתן לקבוע הוראה שכזאת בהסכם קיבוצי ובצו הרחבה, ויש לכל הפחות לעגן זאת בחוק. כמו כן, באיגוד טוענים כי לא קיימת הוראה כופה שכזאת בהסדרים קיבוציים, אלא שלא קיים חוק עבודה שמטיל חובה כה מקיפה: "ההסדרים הבודדים הקיימים בחוק מוגבלים מבחינת זמנם, מתוך הכרה כי יש בהם פגיעה ממשית בחופש הניהול העסקי של המעסיק." נכתב בערר.
באיגוד הבהירו שאם הערר לא יתקבל, הם ישקלו בחיוב גם הגשת בג"ץ כנגד צו ההרחבה. כמו כן הדגישו כי האיגוד אינו מתנגד להעסקת בעלי מוגבלויות, אלא אך ורק לכפיית הדבר על המעסיקים.
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן וראש לשכת העצמאים והעסקים הקטנים והבינוניים אהוד רצאבי הובילו את המהלך לחתימת ההסכם. "אני בהחלט מצטער שאיגוד לשכות המסחר רוצה לבדל את עצמו משאר הארגונים העסקיים." אומר רצאבי, המשמש גם כיו"ר ארגון איל"ן. "כל הנימוקים שהאיגוד מעלה חוטאים לאמת. ההסכם קובע הקמת וועדה שתטפל בכל הבעיות שיצוצו. יש כ-780,000 בעלי מוגבלויות בישראל, עם אחוז אבטלה שקרוב ל-50%. מעסיקים מפלים אותם לרעה – אני מכיר אישית בעלי תארים, עו"ד ורו"ח שלא מקבלים עבודה בגלל הלקות שלהם".
מהתאחדות התעשיינים נמסר: "לצערנו איגוד לשכות המסחר הביע את התנגדותו להסכם כבר בעת חתימתו. זאת על אף כי מדובר בהסכם חשוב, הנועד לקדם חברה שוויונית יותר באמצעות קידום העסקת בעלי מוגבלויות ושילובם בשוק העבודה בישראל. לפיכך נשמח אם שר הכלכלה, נפתלי בנט, ימצא לנכון להרחיב את ההסכם לכלל המשק ויחיל אותו גם על המגזר הציבורי."