הוועידה הלאומית
גרמן: "לנפגעים בצוק איתן לא היה מקום במערכת הפרטית"
שרת הבריאות תיארה תהליך שיקום של חייל שפניו שוחזרו באמצעות הדפסת חלקים מטיטאניום: "מערכת הבריאות היא חלק ממערכת הביטחון"
"2,354 הנפגעים במבצע הצבאי טופלו במערכת הבריאות שלנו, שהוכיחה שהיא חלק בלתי נפרד ממערכת הביטחון". כך אמרה היום (ג') שרת הבריאות יעל גרמן בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט".
- "העלייה של יהודים לישראל יכולה להיות הדרמה הבאה של שוק הדיור"
- מייסד מובילאיי: "בעתיד הקרוב לא תצטרכו לגעת בהגה - לי יש כבר רכב כזה"
- קרנית פלוג: "הגדלת יעד הגירעון מעל ל-3% תחשוף את כלכלת ישראל לסיכון"
גרמן נתנה כדוגמא את רב"ט א', לוחם גולני נפצע ביום הראשון בכניסה לעזה: "הוא נפגע בלחי ובלסת ובעורקים וסבל מדימום מוחי. בבית החולים סורוקה ביצעו ניתוח להפסקת הדימום, אבל הניתוח המרגש שבוצע כמה שעות מאוחר יותר בוצע עם טכנולוגיה ישראלית". היא תיארה את השיקום שלו: "עשו תעתיק דיגיטלי בדמות פני מראה לצד הפגוע, שלחו אותו לחו"ל, שם הדפיסו את החלקים מטיטאניום ושלחו אותם חזרה לישראל ואז השתילו אותם בדיוק של אלפית המילימטר את החלקים החסרים והחזירו לו את מראה פניו לפני הפגיעה. הוא מתאושש כיום וחייו יוכלו להמשיך כפי שהיו".
"יש להבין כי למעשה מערכת בריאות טובה נשענת על מערכת ציבורית טובה. לנפגעים לא היה מקום במערכת הפרטית, המערכת הציבורית מטפלת ב-2.3 מיליון ביקורים במיון. היא מבצעת 43 אלף צינתורים ומאות אלפי ניתוחים שונים בשנה". גרמן אמרה והוסיפה כי "זו מערכת שמיגרה את הפוליו ומחסנת 96% מהילדים ופועלת לירידה באחוז המעשנים ופועלת לצריכת מזון בריא. זו מערכת שיש בה 43 מיליון ביקורים ברופאי משפחה ו-35 מיליון ביקורים ברופאים אחרים. תוחלת החיים בין הארוכות בעולם ושיעור הסרטן הוא בין הנמוכים".
גרמן עוד אמרה כי "מערכת הבריאות היא החשובה והיקרה ביותר, אבל התורים לניתוחים מתארכים, זמני ההמתנה במיון דורשים טיפול ורמת הזיהום מעוררתת דאגה. אחת המגמות המדאיגות ביותר, לדבריה, היא "היחס והולך ונפער בין ההשקעה הציבורית במערכת לבין ההוצאה הפרטית. ההוצאה הפרטית עלתה על 40% וההשקעה הציבורית יורדת מ-60%. ככל שההשקעה הציבורית יורדת, אנחנו נכנסים לסחרור ולמעגל קסם שהולך ומחמיר". גרמן הסבירה כי "אנחנו לא יכולים לתת מענה לציבור והציבור רוכש את ביטוחי הבריאות ועושה שימוש בהם במערכת הפרטית ששואבת את הכוח מהרופאים במערכת הציבורית והיא מייצרת תורים ואנחנו קונים יותר ביטוחים וחוזר חלילה. זה מעגל קסם מסוכן שצריך לעצור וצריך להתחיל ולוסבב את הגלגל ליחס הקיים במדינות ה- OECD, שם ההשקעה הפרטית עומדת על 28% בלבד. יש מדינות שזה גם מגיע ל-14% או 15%".
"ההוצאה שלנו על ביטוחי הבריאות עלתה מאז 97 ב-500%. מ-0.4% אחוז לכ-2% מסל הצריכה", לפי גרמן, "ההוצאה הפרטית על ביטוחי בריאות לא מוסיפה בריאות. רק השקעה ציבורית מוסיפה לנו באמת בריאות ולכן אנחנו אמנם מדברים רק על 2.6 מיליארד שקל שמיועד לביטוחים פרטיים, אבל הם המנוע העיקרי שמביא להסטה מהציבורי לפרטי". גרמן הסבירה כי "כדי לעצור זאת, צריך לטפל בתורים הארוכים וברצף בין הקהילה לבתי החולים אבל מצד שני עלינו לבצע רפורמה בבייטוחים הפרטיים. צריך ליצור מצב שהציבור יבין שהוא מחזיק בביטוחי בריאות פרטיים שאין בהם צורך וכפולים. לכן די בפוליסה אחת". גרמן אמרה כי המשרד יחד עם הממונה על שוק ההון והביטוחים דורית סלינגר מתכנן לעשות רפורמה בשוק הביטוחים ושתהיה פוליסה אחידה גם בפרטי, "שתאפשר לכל אחד להבין שאנחנו משלמים תשלום כפול ושאנחנו צריכים לבטל אחד מהתשלומים וכך נוריד את התמריץ להסיט מהציבורי לפרטי וגם נוריד את ההוצאה הגבוהה והלא רציונלית על ביטוחי בריאות כפולים ומשולשים שלא לצורך".