עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים
בתוך שלושה חודשים הכתיב סדר חדש ויציב, פגע בג'יהאדיסטים בסיני והחליש את חמאס
רק בחודש יוני הוא נכנס לארמון הנשיאות בקהיר, וכבר מוכיח עבד אל־פתאח א־סיסי כי לארץ הנילוס ולעולם הערבי יש מנהיג חדש ומבטיח. להבדיל מהנשיא הנבחר הקודם, איש האחים המוסלמים האפרורי מוחמד מורסי, א־סיסי, שנתמך על ידי הצבא, משדר עוצמה ונחישות בדרכו להשיג את מטרותיו.
א־סיסי לא מתפשר במאבק באסלאם הקיצוני. את מנהיגי האחים המוסלמים במצרים שלח לכלא, ובהוראתו פועל הצבא המצרי לטיהור חצי האי סיני מהג'יהאדיסטים שפעלו נגד ישראל בפיגועים ישירים ובחבלה שעצרה את אספקת הגז המצרי לישראל.
אולם עבור הישראלים, פעילותו החשובה ביותר היא בגזרת רצועת עזה. גם אם לא יכריז זאת בפומבי, א־סיסי רוצה לראות את שלטון חמאס מתמוטט או לכל הפחות נחלש משמעותית. מצרים בהנהגתו נוקטת שורה של צעדים שנועדו למנוע מחמאס להתעצם מחדש אחרי מבצע צוק איתן. הצבא המצרי הורס מדי יום את מנהרות ההברחה בגבול עזה־מצרים, שהעשירו והעצימו את חמאס כלכלית וצבאית. על נמל ימי ברצועה הוא כמובן לא מוכן לשמוע.
כך הופך נשיא מצרים למרכיב מרכזי בציר המדינות הערביות המתונות - כולל סעודיה ואיחוד האמירויות הערביות - ששמו להן למטרה לחסל את האסלאם הרדיקלי באזור ואת המממנת הראשית שלו, קטאר.
עצם עלייתו של א־סיסי לשלטון היא בשורה למשק הישראלי. בתקופת מורסי כבר נשמעו במערכת הביטחון קולות שקראו להיערך לעימות אפשרי עם מצרים של האחים המוסלמים. עצם ההכנה לעימות עם אחד הצבאות המודרניים והחזקים באזור נשאה בחובה משמעות תקציבית אדירה, לא כל שכן העימות עצמו. עם עלייתו של א־סיסי, סכנה זו ירדה מהפרק.
יתרה מכך, אם א־סיסי יתמיד במדיניותו נגד חמאס, ייתכן שינתץ את תבנית ההסלמות והמבצעים מול רצועת עזה שמלווה אותנו מאז 2007. במקרה כזה ייחסכו מיליארדי שקלים שאחת לשנתיים, בממוצע, הופנו למלחמה בחמאס - אפשר יהיה להפנות אותם אפילו לפיתוח הדרום. החלשת חמאס תפחית את הסיכון במשק, ומשברי התיירות יהיו נחלת העבר.