תוכנית ההתנתקות
מי צריך עכשיו את החברה לישראל?
אם התוכנית של עידן עופר תושלם, בעלי המניות בחברה לישראל יוכלו לברך על השלמת "תוכנית ההתנתקות" מצים, טאואר, קורוס ואינקיה. זאת התנתקות מכל האחזקות המייצגות בעת ובעונה אחת את הסיכוי וגם את הסיכון שבהשקעה בחברה לישראל. רק בשנה האחרונה התוודענו לשני הקצוות, כשמצד אחד החברה־הבת של החברה לישראל, טאואר (33%), זינקה ב־102%, ומן הצד האחר החברה־הבת הכושלת, צים, נדרשה להסדר חוב שמחק לנושים שלה 1.5 מיליארד דולר.
- יואב דופלט בדרך לניהול קנון המפוצלת מהחברה לישראל
- המדינה תקבל מאות מיליוני דולרים מפיצול החברה לישראל
- ניר גלעד מסיים את תפקידו כמנכ"ל החברה לישראל
ערך חברת האחזקות
כך או אחרת, החברה לישראל תיוותר עם שתי אחזקות בלבד, כיל (52%) ובזן (37%), שתיהן נסחרות בבורסה בתל אביב. השאלה המתבקשת: מה טעם להשקיע במניית החברה לישראל, ששתי אחזקותיה נסחרות בבורסה וניתן לרכוש אותן ישירות במסגרת המסחר בבורסה?
עבור ציבור המשקיעים יכולות להיות שתי סיבות אפשריות. האחת נוגעת למחיר. סביר להניח ששווי השוק של החברה לישראל ייצג דיסקאונט על השווי הסחיר של אחזקותיה באופן שיהווה תמריץ לרכישת מניות החברה־האם שייסחרו ב"הנחה" לעומת שווי השוק של כיל ובזן. השנייה היא שמקובל לייחס לחברות אחזקה שווי חבוי שנובע מיכולת ייזום ופיתוח של עסקים נוספים. אולם יכולת זו טובה "על הנייר" ומתקשה לעשות את המעבר לעולם הריאלי. קל וחומר כשמדובר בחברה לישראל, שנכשלה פעם אחר פעם בניסיון להוכיח יכולת ניהולית שמצדיקה תוספת ערך לחברת האחזקות.
קץ לאסטרטגיה ההרפתקנית
תוכנית ההתנתקות תביא לסיומה גם את האסטרטגיה שליוותה את החברה לישראל בשנים האחרונות. אוצרות הטבע של ים המלח שהתגלו כאוצרות פיננסיים של ממש ותזרימי המזומנים מכיל מימנו את ההרפתקאות של החברה לישראל — החל מבטר פלייס ועד מיזם הרכב קורוס. החברה לישראל התנהלה כמו קרן הון סיכון, שלמרבה הצער של בעלי המניות, למדה להכיר רק את הסיכון ולא נהנתה מטעמו של הסיכוי, והפוטנציאל במיזמים של החברה לישראל נשאר על הנייר.
גם האחזקות הישראליות שייוותרו בחברה לישראל לא הביאו קורת רוח לבעלי המניות בשנה האחרונה. האחת (כיל) שרויה במאבקים על התמלוגים שתשלם בעקבות ועדת ששינסקי 2, והשנייה (צים) נדרשה להזרמת הון כדי להבטיח את המשך פעילותה התקינה.
עדות למידה שבה מעריכים המשקיעים את תרומת ההנהלה של החברה לישראל לתוצאות העסקיות שלה ניתן היה לראות אתמול במסחר בבורסה. ביום שבו נחשף ב"כלכליסט" שהמנכ"ל ניר גלעד צפוי לסיים את תפקידו, עלתה מניית החברה לישראל ב־1.5%.